MATĚJ: VZPOMÍNÁM NA BENYHO „BRNO“

MATĚJ: VZPOMÍNÁM NA BENYHO „BRNO“

Matěj Svoboda si v Daytonu v USA odkroutil už více než pět týdnů. Jaké jsou jeho zkušenosti s životem za velkou louží, nám trochu poodhalil v následujícím rozhovoru.

Matěj Svoboda je prvním absolventem Basketbalové akademie Nymburk, který po ukončení středoškolských studií bude startovat v americké basketbalové soutěži NCAA. Vedení klubu a BA vyjednalo jeho pobyt v USA, aniž by hráč musel z těchto důvodů přestupovat k jiným podobným klubům v Česku. Matěj nebude v NCAA z bývalých hráčů Akademie sám. V letošním roce by měl podobnou cestou jít Dominik Heinzl, hráč, který však už v minulém roce odehrál 34 zápasů juniorské NJCAA za Laramie County. 
   
V čem ses za uplynulých pět týdnů měsíc posunul nejvíce, v jazykových dovednostech, basketbalových dovednostech nebo svalové hmotě? 

Cítím, že se postupně posouvám ve všem. Každý den se potřebuji dorozumívat v angličtině a každý den se přiučím nějaké nové slovíčko nebo nějaký slangový výraz, co kluci používají. Jelikož máme posilku skoro každý den, začínám pomalu nabírat i svalovou hmotu. Nicméně pořád jsme na začátku přípravy, takže věřím, že největší pokroky teprve přijdou.

 

Jak je „Američtina“ odlišná od středoškolské angličtiny v Česku a jak moc ti pomohla k dorozumívání zkušenost z nymburské hráčské šatny? 

Řekl bych, že angličtina ve škole v Česku mi dala potřebné základy, nicméně nejvíc se toho člověk naučí v praxi. Angličtina ze šatny mi určitě trochu pomohla. Když člověk tu angličtinu slyší každý den, tak se postupem času začne chytat víc a víc.

 

Je váš program pestrý nebo jednotvárný?

Každý týden máme zatím stejnou porci tréninků, jen se mění dny a časy. Teď v létě navíc škola pořádá basketbalové kempy pro děti, kterých se všichni hráči účastníme.

 
Jaký je tvůj denní program?

Každý den je trochu jiný. Většinou jsem dopoledne hodinu až dvě ve škole, posilovnu máme buď od sedmi ráno před školou anebo v jedenáct hodin po škole. Odpoledne máme buď týmový trénink, nebo trénuji sám individuálně. Dvakrát až třikrát týdně se se navíc všichni prváci z tymu scházíme se školní asistentkou, která nám pomáhá s domácími úkoly a přípravou do školy. Každý den máme navíc možnost regenerace, čehož se všichni snažíme maximálně využívat, abychom byli na sto procent ready na další trénink.

 

Kolik procent času strávíš aktivitami basketbalového charakteru?

Basketbalový týmový trénink máme zatím jen dvakrát týdně, jinak chodím individuálně střílet každý den.

 

Hrajete nějaké zápasy alespoň mezi sebou nebo je to stále o individuální přípravě? 

Momentálně nejvíce pracujeme na fyzické a kondiční přípravě, nicméně každý víkend a někdy i v týdnu se s klukama sejdeme a hrajeme mezi sebou pět na pět, to je ale bez trenérů.

 

V čem vidíš největší odlišnosti v přípravě třeba pod Benym a teď na universitě? 

Největší odlišnost vidím v tom, ze když trénujeme je kolem nás 10 trenérů, kteří sledují každý detail. A když je něco špatně, hned nás opraví. Myslím si, že tohle je určitá výhoda, protože se tak každému hráči dostane maximální pozornosti. Jinak bych řekl, že příprava je trochu náročnější než u nás. Trávíme více času v posilovně, než jsem byl zvyklý a kondiční tréninky jsou, řekl bych, taky trochu náročnější. Nicméně Benyho trénink “Brno” nebyla žádná sranda a jsem rád, že to mám za sebou (smích).

 

O Američanech se říká, že jsou individualisti, projevuje se to i v kolektivu?

Musím říct, že jsem se toho trochu obával, ale máme tady výborný kolektiv jak na hřišti tak i mimo hřiště. Všichni drží při sobě.

 
Jaký výhled máš do dalších týdnů? 

Teď skončila letní škola, takže budeme mít dva týdny volna. Nicméně plánuji dál individuálně trénovat a rád bych se podíval do nějakého města v okolí, třeba Columbus nebo Cincinatti.

 
Opustil jsi kampus na nějakou akci? 

Ano, pravidelně chodíme se spoluhráči na večere do centra města. Byl jsem například už i v kině nebo v obrovském zábavním parku.

 
Jak bydlíte?

Všichni bydlíme v apartmánech hned kousek vedle naší tréninkové haly. V apartmánu bydlíme po dvou s tím, že každý máme svůj vlastní pokoj s vlastní koupelnou a sdílíme obývák s kuchyní. V apartmánech máme všechno potřebné vybavení zařízené. Možnosti zábavy je tu spousta a žádný den se nenudíme. Máme neomezeny přístup do bazénu a wellness, čehož využíváme asi nejvíce.

 
 
 
vloženo: 29.07.2017 10:02 / přečteno: 9889x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.