LEV PROTI LVU

LEV PROTI LVU

Mohlo by se zdát, že za naprosto rozhodnutého průběhu Mattoni NBL bude zápas proti Jindřichovu Hradci nezajímavý. Jak se dozvíte dál, není tomu tak.

** Premiéra po dvanácti letech

Po dvanácti letech našeho působení v nejvyšší české soutěži přijede do Nymburka tým, který tady ještě nikdy nehrál. Důvod je jednoduchý, Lions je nováčkem Mattoni NBL. Podívejme se krátce na jeho historii.

Basketbal se hrál v Jindřichově Hradci od roku 1953, ale klub BK Jindřichův Hradec vznikl až v roce 2004. Klub koupil práva na druhou ligu (v té době druhá nejvyšší soutěž) od Dukly Dejvice. Trenérem se stal Zdeněk Hummel, který v sezoně před tím skončil v Děčíně. V listopadu však kouč odchází do Mlékárny Kunín. Jeho nástupce dokázal tým dovést pouze k 10.místu a ve skupině o udržení však tým neuspěl. Dvanácté místo znamenalo sestup, ovšem vedení klubu si opět pomohlo koupí licence tentokrát od Jičína. V sezoně 2005/06 skončil Jindř.Hradec jedenáctý, ale ve skupině o udržení nakonec všechny soupeře přehrál a skončil sezonu na 9.místě. O rok později se probojoval tým ze 7.místa do play-off, kde nestačil na Opavu (0-3). V další sezoně uteklo Hradci play-off mezi prsty a sezonu 2007/08 skončili na 9.místě.

Sezonou 2008/09 začíná nové éra klubu. V prosinci přichází do Hradce Karel Forejt a do té doby hrající trenér Aleš Kočvara z rodinných důvodů odchází do Brna. Náš bývalý kouč obsadil s týmem 4.místo a prohrál až v semifinále s Plzní. O rok později skončil Hradec dokonce druhý, ale ve čtvrtfinále je zaskočilo Ústí nad Labem a po sérii 1-3 pro Hradec sezona skončila. V sezoně 2010/11 se Jindřichův Hradec posunul z druhého místa až do finále, kde nestačil na Chomutov (1-3). V minulé sezoně už náš dnešní soupeř neponechal nic náhodě, první ligu vyhrál s jedinou porážkou a v semifinále si poradil se Sokolem Pražským 3-0. Pro oba vítěze semifinále Hradec a Zlín to znamenalo postup do prolínací soutěže s posledními dvěma týmy Mattoni NBL Opavou a Plzní. Lions JH 17.května zničil Plzeň 100:63 (Tomanec 23 bodů) a bylo jasné, že Mattoni NBL bude hrát vůbec první jihočeský klub v historii české ligy.

 
** Bývalý asistent trenéra Ježdíka v Nymburce je trenérem Lvů

Karel Forejt strávil v Nymburce šest let. V roce 2000 byl hráčem, o rok později asistentem trenéra Benáčka. V roce 2003 byl ve vítězném zápase proti Ostravě hlavním trenérem, protože Predrag Benáček byl odvolán a než nastoupil Jiří Růžička, vedl tým právě Karel Forejt. Po příchodu Michala Ježdíka pokračoval Karel ve funkci asistenta až do roku 2006, kdy jej vystřídal na pozici asistenta současný náš trenér Ginzburg. V roce 2008 se stal trenérem Jindřichova Hradce, kde působí do této chvíle.


** Zajímaví „Lioni“ v týmu Karla Forejta

Do Nymburka zavítá aktuálně nejlepší střelec Mattoni NBL Jan Tomanec. První basketbalové zkušenosti sbíral v 18 letech v Děčíně (2003-07). V letech 2005 až 2007 nastupoval také střídavě za Sokol Vyšehrad. Sezonu 2007/08 strávil v Ústí a rok poté v Poděbradech. Od sezony 2009 je hráčem Jindřichova Hradce. Karel Forejt o svém klíčovém hráči říká: „My jsme Honzu už před lety do první ligy brali s tím, že z něho budeme pěstovat lídra. Že bude až takovým lídrem i v celé soutěži, to je pro nás příjemné zjištění. Honza má tuhle sezonu vynikající a zatím nepřišel žádný větší výkyv z jeho strany a to je pro nás velké plus.“

V Basketmánii Honzu trochu kritizovali, že méně brání. Je to styl, který je vámi naordinovaný? Odpustíte mu něco v obraně?

Není to naordinované a já sám vím velice dobře, jak výborné obrany je Honza schopen. Proto bych s protagonistou tohoto názoru nesouhlasil. Pravdou je, že jsou zápasy, kdy má pro náš tým mnohem větší význam, že nás drží bodově. V tu chvíli se mu opravdu dá nějaká chyba v obraně odpustit.  


Nelze zapomenout na věčně usměvavého a výborně naladěného Mateje Ventu, který se stal Lvem přestupem od Orlů před dvěma týdny. „Angažování Mateje pro nás znamená jednoznačně jistotu na nejpalčivějším místě. Rozehrávač by měl mít něco za sebou a my jsme získali jistotu na pozici jedna,“ doplnil Forejt.


 V posledních čtrnácti dnech získal Jindřichův Hradec dalšího zajímavého Lva – LukášeKrause. Lukáš začínal ve Spartě Praha a poté se usadil v kondořím hnízdě v Liberci. Kromě týmu zpod Ještědu nastupoval také v Jindřichově Hradci. V roce 2007 se na tři roky upsal Děčínu a část sezony strávil také v Pardubicích. Tuto sezonu začal Lukáš v rakouském Gmündu. Lukáš Kraus se však zapsal i do evropských dějin basketbalu. V září minulého roku se probil až do finále prestižního turnaje King of the Rock ve hře jeden na jednoho, který vrcholí ve slavné věznici na ostrově Alcatraz. V bitvě o titul a s tím i o 20 000 dolarů podlehl obhájci Hughu Jonesovi 12:13. Tak daleko ve vyřazovacích bojích žádný Evropan nikdy nedošel.

 

Věříme, že jsme vás alespoň trochu naladili na pondělní zápas, který začíná v 18:00 hodin ve Sportovním centru. 


Forejt v roce 2001

Karel Forejt při zápase v sezoně 2000/01


Forejt 2006

Karel Forejt jako trojnásobný mistr ČR (2006)


 
vloženo: 03.02.2013 15:45 / aktualizováno: 03.02.2013 22:56 / přečteno: 10047x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.