LP: OPAVA JE V EUFÓRII

LP: OPAVA JE V EUFÓRII

Už jen hodiny zbývají do středeční šesté hodiny večerní, kdy je naplánován úvodní rozskok mezi hráče Nymburka a Opavy a tím bude zahájeno třinácté nymburské semifinále v Mattoni NBL.

Opava se již od neděle, kdy skončily oslavy postupu do semifinále, poctivě připravuje. „Opava je v euforii, po utkání to vypadalo, jakoby vyhráli titul,“ všiml si Lukáš Palyza. Bohužel však Slezané musí oželet na postu rozehrávače jediného cizince Milutina Djukanoviče, který kvůli zraněnému kotníku již odcestoval domů.  

 

Nikdo ze lví smečky však nehodlá nic podcenit. „Bude to těžký soupeř, který v play-off ukázal jednak dobrou fazonu a ve vyrovnaných koncovkách i pevné nervy,“ shrnul do několika slov probíhající sezonu soupeře Lukáš Palyza a dodal cestu, kterou je třeba se vydat: „Měli bychom se držet toho, co umíme a v čem máme navrch nad ostatními českými týmy, to je obrana a rychlý protiútok. Měli bychom se vyvarovat „chodícího“ basketbalu a dobývat slezský hrad ve hře pět na pět. Máme k tomu všechny předpoklady – možnost mnohem větší rotace, širší a kvalitnější kádr.“

 

Opava se opírá především o čtveřici hráčů Šiřina, Gniadek, Sokolovský a Blažek. „Mezi základní pěticí hráčů a střídajícími je možná větší mezera než v našem případě, ale stále mají na lavičce dost dobrých hráčů, kteří mohou pokračovat v tempu nastoleném základní pětkou – Klečka, Cvek“, vyjmenoval bez přemýšlení Palyza.  

 

Plány na první zápas jsou jasné: „Chceme vstoupit do zápasu se vší energií, abychom jim do hlav vtlačili myšlenku, že je v sobotu čeká poslední domácí zápas. My tu kvalitu máme, ale musíme se soustředit. Je to semifinále! Proti nám stojí tým, který letos něco dokázal a už si nemůžeme dovolit naházet pět balónů do autu za čtvrtinu nebo si nechat dát čtyři trojky v řadě za sebou,“ domnívá se Palyza a z jeho slov je patrné, že cesta k hladkému zápasu vede přes omezení počtu nevynucených ztrát a obraně perimetru.

 

„Přesně tak, na perimetru úřaduje Jakub Šiřina. I kdyby nevystřelil trojku, velice dobře vidí svoje spoluhráče jako Sokyho nebo Dokoupila, tedy hráče, kteří umí z dálky dobře vystřelit,“ pochválil přehled rozehrávače soupeře Lukáš Palyza a z perimetru vybral také dva hráče: „Pod košem operuje Jakub Blažek a Martin Gniadek. Oba mají letos výbornou sezonu. Možná teď nemá Blažek nejlepší formu, ale je to hráč hodně nebezpečný. Má spoustu doskoků a má i dobrou střelbu z dlouhé dvojky nebo trojky.“  

 

Před začátkem čtvrtfinále nebylo jasné, do kterého týmu se Lev zakousne. Nakonec postoupila Opava, ale pokud nymburští hráči chtějí získat jedenáctý titul, nesmí je zastavit žádný soupeř. Je Opava příjemnější soupeř pro Nymburk než by byl Děčín? „Děčín v letošním roce neměl kádr na to, aby nás potrápil,“ soudí Palyza. „Zápasy v Opavě budou po delší cestě těžší. Navíc divácká kulisa v Opavě je letos hodně bouřlivá. Když přijedete do Děčína, čeká na vás vždycky tisícovka diváků, plný dům a tak nějak už víte, co vás bude čekat. Taková atmosféra v Opavě bude do pro nás trochu novinkou a právě druhý zápas bude pro celou sérii klíčový,“ domnívá se nymburské křídlo Lukáš Palyza.  

 

„I když Opavu respektuji, my uděláme všechno pro to, abychom sérii po třech zápasech utnuli. Připraveni budeme a průběh zápasu je jen v našich hlavách. Máme širší rotaci, odpočinutější hráče a na většině pozic vyšší ale dostatečně rychlé hráče,“ shrnul nymburská pozitiva Lukáš Palyza.

 
vloženo: 30.04.2014 10:54 / přečteno: 8519x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.