CENNÉ A ZASLOUŽENÉ VÍTĚZSTVÍ

CENNÉ A ZASLOUŽENÉ VÍTĚZSTVÍ

Děčín umíme porazit na jeho palubovce zatím jenom my. V zápase 2.kola nadstavby A1 jsme Válečníky přehráli 92:82, když se rozhodlo především ve třetí čtvrtině.

Naše soupiska měla před zápasem několik trhlin. Kromě zraněného Tony Meiera, nepřijeli do Děčína další dva hráči základní rotace. Citelně mohl chybět Howie Sant-Roos, kterého trenér Budínský před zápasem označil za jednoho ze strůjců možného nymburského úspěchu, a pod košem chyběla první alternace za Petra Bendu Diamon Simpson. Jak říká nás trenér Ginzburg, při absenci hráče nevzniká v týmu vakuum, nenastalo vzduchoprázdno ani tentokrát. Na výborný výkon proti Kolínu navázal ještě lepším výkonem v Děčíně Martin Kříž. Skvěle zahrál i druhý osmnáctibodový střelec Geno Lawrence. Oba dva hráči, Kříž i Lawrence, vyrovnali své letošní sezonní střelecké rekordy. Osobní rekord si vytvořil i nečekaný lídr sestavy domácích Ondřej Šiška.

 

Absence tří našich hráčů se mohla projevit v absenci fyzických sil. Což se ale dalo považovat za menší problém než počet osobních chyb. Na konci zápasu neměl ani jeden z osmičky hráčů, kteří nastoupili, méně než tři fauly, Benda a Lawrence nasbírali dokonce čtyři osobní chyby. Trenér pak v závěru musel střídat i s ohledem na možné vyfaulování hráčů.    

 

Děčín byl ve vedení necelých pět minut a to pouze v prvních 11 minutách. Po zbytek utkání jsme už byli ve vedení jen my. Domácí nám v tom i trochu pomohli sami. Jednak se dopustili většího počtu ztrát celkově a několik ztrát bylo vyloženě nevynucených. Především v prvním poločase byl poměr ztracených míčů 10:2 a to nedovolovalo domácím být bodově před námi. Druhým statistickým údajem, který nezáleží na aktivitě soupeře je úspěšnost střelby trestných hodů. A tu měl Děčín pouze 57%.

 

Zápas začal neobvykle. První koš byl připsán Robertu Landovi jako technický koš za dotyk míče v jeho sestupné dráze jedním z našich hráčů. Druhý koš domácích už padl opravdu z rukou vousatého Válečníka. Naši hráči vyrovnali i díky dvěma ztrátám Děčína a bodová přetahovaná ještě chvíli pokračovala. Na naší straně se prosazoval Martin Kříž (8 bodů z prvních 12) i Martin Peterka, který už páté minutě střídal Petra Bendu se dvěma fauly. Oba dva naši Martinové těžili ve druhé části první čtvrtiny z výborné hry Lawrence nebo Welsche. Domácí se ještě zásluhou Šimona Ježka a jeho trojky dostali do vedení, ale jen o bod. Kdyby však proměňovali trestné hody, mohl být rozdíl větší. Těsné vedení po prvních deseti minutách jsme si nárokovali po prvních bodech Lawrence my. V první čtvrtině jsme měli dva, možná trochu nečekané, bodové lídry: Martina Kříže 8 bodů, Martina Peterku 6 bodů. Domácí byli lepší v procentu střelby z pole, na doskoku, ale ve ztracených míčích to bylo 7:1 „pro“ Děčín.

 

Druhou čtvrtinu zahájil dvoubodovým košem Lukáš Palyza, jenže hned z následujícího útoku to přebil Geno Lawrence trojku. Po dvou dalších ztrátách Děčína zasmečoval Jirka Welsch po rychlém protiútoku a to už přimělo trenéra Budínského k oddechovému času. Vyoralovu trojku na 24:25 neutralizoval Bryon Allen košem stejné hodnoty a pak přidal ještě dva body Petr Benda. Ze šestibodového vedení jsme se dlouho neradovali, domácí dokázali snížit až na bod 33:34. K druhému ataku zavelel Vojta Hruban z nájezdu, pak zužitkoval přihrávku v pádu od Allena a dobrou ruku ukázal za clonou střílející Jirka Welsch. Po skvělé zadovce Jury Welsche upravil 38:44 Martin Kříž, kterého však v té době už tížily 3 fauly. Necelou minutu před koncem přidal Allen další koš a vedli jsme 38:46. Jenže poslední dva útoky Děčína skončily trojkami Ondřeje Šišky a degradovaly tak naši snahu o vytvoření náskoku.

 

Druhý poločas jsme začali excelentně trojkou Martina Kříže z levého rohu. Tříbodovou akci měl na ruce smečující Vojta Hruban, šestku však neproměnil. Jenže pak si do levého roku naběhl Geno Lawrence a další trojkou upravil na 45:54. Trenér Budínský pro jistotu vystřídal hokejově všech pět hráčů a domácí vytěžili jeden koš. Škoda, pak nám nevyšlo alley-oop, ale domácí byli nějací zmatení a místo klidné rozehrávky poslali míč do zámezí. Z pronajatého levého rohu v 26.minutě pálil Stephen Holt a dostal náš náskok na bod k desítce. Ještě se nám nepovedlo přes desítku přejít, i když po ošklivém faulu Jakuba Houšky zezadu při výskoku Martina Peterky jsme měli šanci dvou trestných hodů a útok po vyhazování ze středu hřiště. Akce to špatná nebyla, ale body nepřinesla. Magická desítka nakonec padla minutu a půl před koncem třetí čtvrtiny. Po koši s faulem se o to zasloužil Petr Benda. Poslední koš (trojku) zaznamenal Holt opět z levého rohu - čtvrtá trojka třetí čtvrtiny ze stejné parkety….

 

Do poslední desetiminutovky jsme vstupovali s náskokem 14 bodů, ale Děčín se šňůrou 9:0 nebezpečně přiblížil. Dobývání koše jsme ve 34.minutě dotáhli ke dvěma šestkách Petra Bendy a přerušili jsme nápor domácích. Při obou koších nám však přálo štěstí. Míč se u obou šestek nejprve odrazil od obroučky nahoru a pak teprve jí propadl. Domácí následný útok neproměnili a při dalším souboji pod děčínským košem dostal Jirka Welsch pod pravé oko od Martina Kříže, který po faulu Bažanta ztratil rovnováhu. V další minutě Děčín dvakrát fauloval naše hráče pod vlastním košem i přesto, že měl na kontě už čtyři týmové fauly. Také díky těmto chybám (nebo taktickém záměru trenéra) a další trojce Kříže se náš náskok čtyři minuty před konce dostal nad deset bodů (74:86). Pěti body v rychlém sledu vykřesal naději Robert Landa (79:86 - čas 37:01). O sedm bodů to bylo i 2 minuty před koncem utkání (81:88). Na šest stáhl Šiška jedním trestným hodem, ale poslední dva koše patřily našemu týmu. U obou figuroval útočný doskok Jirky Welsche. Poprvé získal míč pro Vojtu Hrubana, podruhé zakončil sám.

 

Body: Šiška 22 (3 trojky, 7 asistencí, 7 získaných faulů), Vyoral 14, Palyza a Landa, Ježek 11, P.Houška 3 (5 doskoků), Bažant 3, J.Houška 3, Kroutil 2 - Kříž 18 (z pole 10/7, trojky 4/2), Lawrence 18 (2 trojky, 7 doskoků, 6 asistencí), Hruban 12, Peterka 11, Benda 9, Holt 8 (2 trojky), Welsch 8 (6 doskoků), Allen 8 (7 asistencí), střelba za 2 body: 39/21:52/27, trojky: 19/8:21/7, TH: 28/16:24/17, doskoky: 33:39 (útočné 7:14), asistence 13:19, ztráty 15:9, fauly 25:26, čtvrtiny: 19:20, 25:26, 18:30, 20:16


FOTO: Roman Valenta, zdroj: web Děčína

 
vloženo: 15.02.2017 00:51 / přečteno: 8674x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.