DLOUHÁ CESTA NA PRVNÍ ZÁPAS

DLOUHÁ CESTA NA PRVNÍ ZÁPAS

Prvním soupeřem v novém, pro Nymburk desátém, ročníku Mattoni NBL, bude Opava. Tým, který si chvíli po slavných letech, kdy se stal mistrem ČR (2002, 03), připsal tři hubené roky strávené ve druhé nejvyšší soutěži. V sezoně 2008/09 se Slezané opět vrátili do nejvyšší soutěže a jako „falešný“ nováček se v lize bez problémů udrželi. V průběhu sezony měly výkony Opavy tvar sinusoidy s obrovskou amplitudou. Ve střední části dlouhodobé soutěže to vypadalo, že svěřenci trenéra Klapetka zakotví na dně ligového pelotonu. Ovšem posledních 10 zápasů zvládli fantasticky a to je vyneslo na sedmé místo po základní části. Díky tomuto umístění se kvalifikovali do play-off proti později stříbrnému týmu Geofin Nový Jičín. Ve čtvrtfinále sice prohráli 0:3, ale celkový rozdíl ve skóre byl jen 9 bodů!!

Tým z Opavy se vloni prezentoval svižnou hrou se spoustou rychlých protiútoků s efektními prvky zakončení smečovanými koši. Opava si v celé sezoně vystačila s českými hráči, které doplňovali jen dva Slováci. Klíčovými postavami byli rozehrávači Petr Czudek a Michal Čarnecký, křídlo Pavel Pumprla a pivot Ondrej Šoška. Do nové sezony ve žlutomodrých dresech nenastoupí Petr Czudek, který pověsil hráčské kecky na hřebík a stal se trenérem B-týmu, barvy změnil i Pavel Pumprla. Naopak Opava zvýšila centimetry pod košem angažováním Daniela Douši a na křídlo se místo Pavla Pumprly z Prostějova přesunul jiný Pavel Novák.

S týmem Opavy jsme sehráli v dosavadní historii celkem 34 zápasů z toho 19 bylo vítězných. První vítězství jsme mohli slavit už v prosinci 2001, kdy jsme Opavu porazili 103:100. První vítězství ve Slezsku jsme zaznamenali až v březnu 2003 v sezoně, kdy jsme s Opavou sehráli nejvíce zápasů (11). Byl to rok, kdy jsme proti žlutomodrým absolvovali sedmizápasové finále a získali jsme „jen“ stříbrnou medaili. Paradoxem série bylo, že jsme sérii na skóre vyhráli, ale počítají se počty vítězných zápasů. Naposledy nás Opava porazila v sezoně 2003/04 v základní skupině. Byla to sezona, kdy jsme se s Opavou střetli také v semifinále play-off.

 
Na serveru nbl.cz napsali před utkáním:

Opavané vstoupí do soutěže po čtrnáctidenní herní přestávce od posledního přípravného duelu."Ideální by sice bylo skončit týden před prvním mistrákem, ale ani dva týdny nejsou tak moc,"tvrdil v rozhovoru pro nbl.cz trenér týmu David Klapetek.

Těžšího soupeře na začátek Opavané dostat nemohli a proto v sobotu možná více než v jiných zápasech bude platit přání kouče pro tuto sezónu: "Byli bychom rádi, aby na nás chodili diváci a náš basketbal je bavil."

Nymburští basketbalisté vyměnili polovinu kádru a v přípravných zápasech si připsali hned několik skalpů euroligových soupeřů. V závěru přípravy ale mistr přišel o kapitána Ladislava Sokolovského, který si poranil kotník a bude zhruba čtrnáct dní mimo hru. Ostatní hráči jsou v pořádku a odhodláni zahájit úspěšně nový ročník soutěže.

"Z Opavy k nám přišel jejich důležitý hráč Pavel Pumprla, což je pro ně pochopitelně ztráta. Na druhou stranu ale získali náhradu v Novákovi a věřím, že bude náhradou kvalitní. Opavu jsme již letos skautovali, hrají podobný styl jako v loňském roce, hodně zóny, mladí, rychlí hráči, tlak na míč. My jsme se na zápas připravili a tak si pochopitelně chceme odvézt vítězství," řekl před utkání lodivod hostů Muli Katzurin.

Kromě startu suveréna českého basketbalu bude pro diváky lákadlem k návštěvě dueluu i pozornost domácího oddílu. Prvních pět set fanoušků, kteří přijdou na utkání, obdrží dárek.

 
Na webu basket.cz se o Opavě píše:

Opavští začínají s Nymburkem, jedou do Prostějova, hostí Pardubice a hrají v Novém Jičíně. "Los je velice krutý," řekl opavský manažer Dušan Štěnička, který čtyři úvodní soupeře svého celku řadí v lize nejvýše. "Za nimi bude Děčín a pak my ostatní. Snad na úvod favority potrápíme." Opavští stejně jako loni po svém návratu mezi elitu pomýšlejí na play-off. "Kádr jsme poskládali docela dobře, i když je úzký. Hodně bude záležet na zdraví," upozornil Dušan Štěnička.

Klub má devět profesionálů a tři studenty. Týmu budou chybět zkušenosti rozehrávače Petra Czudka, který trénuje opavskou rezervu, ale také křídelník Pavel Pumprla. Ten zamířil do Nymburka. "Jeho body nám budou scházet, ale Pavel Novák, který přišel místo něj, je také kvalitní hráč. V Prostějově nedostával dost příležitostí," podotkl Dušan Štěnička.

Na post pivota tým získal někdejšího sparťana Daniela Doušu, jenž se vrátil z kyperského angažmá. "Pod košem je silný, i když s ním zřejmě nebudeme moci hrát tak rychle jako minulou sezonu," řekl Štěnička. "Nahoru šel mladý rozehrávač Šiřina. Nebojíme se."

 
 
 
vloženo: 03.10.2009 00:54 / přečteno: 14010x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.