DEFIBRILÁTOR V NYMBURCE

DEFIBRILÁTOR V NYMBURCE

Týmy basketbalistů Nymburka a Poděbrad dostaly k dispozici nový defibrilátor, který mohou použít v případě kolapsu. Jejich lékař byl proškolen, jak s novým přístrojem zacházet. Přesto si všichni přejí, aby ho nemuseli použít.

Kolapsy hráčů nejsou výjimkou v žádném fyzicky a psychicky náročném sportu. Leckdo si může vzpomenout na případ českého hokejisty Jiřího Fishera, který zkolaboval na zápase NHL a byl oživen jen díky přenosnému defibrilátoru. Právě tento přístroj dorazil do basketbalových klubů v Nymburce a Poděbradech, které hrají nejvyšší soutěž Mattoni NBL.
Program „Minuty pro život“ připravila Česká společnost podpory zdraví (ČSPZ) ve spolupráci s Českou kardiologickou společností a Českou radou pro resuscitaci. ČSPZ se tak od roku 2006 aktivně zasazuje o všeobecnou znalost resuscitace a o umístění přenosných defibrilátorů na co nejvíce míst spojených se sportem. „Každý z nás by měl umět správně poskytnout první pomoc, “ říká ředitel ČSPZ Zdeněk Kučera. „Musíme si uvědomit, že pouhé minuty rozhodují o lidském životě. Nezáleží na věku a druhu sportu, k náhlé zástavě krevního oběhu může při vysoké zátěži dojít bez varování.“
Česká společnost podpory zdraví a Asociace ligových klubů (ALK) se dohodly na partnerství při realizaci programu „Minuty pro život“ – zápůjčky laických automatizovaných externích defibrilátorů (AED) klubům Mattoni basketbalové ligy pro sezonu 2009/2010.
„O zápůjčky projevily zájem všechny kluby, které doposud defibrilátor nevlastní,“ říká Ing. Zdeněk Bříza, předseda představenstva ALK.
Zdeněk Kučera k tomu dodává: „Součástí dohody je rovněž proškolení realizačních týmů klubů v poskytnutí kardiopulmonální resuscitace a v použití přístroje. Školení probíhají právě v těchto dnech.“
„U nás už proškolení proběhlo. Z realizačního týmu se ho zúčastnil lékař a masér. Přizván byl i správce haly, který je na utkáních vždy přítomen,“ uvedl generální manažer poděbradských basketbalistů Miroslav Paskovský.
V Nymburce proběhlo školení ve středu před ligovým utkáním s Děčínem. „U nás byl proškolen fyzioterapeut Šmíd a kustod mužstva Procházka. Jsme rozhodně rádi, že se v těchto věcech pokročilo. Nyní můžeme tvrdit: jsme připraveni i na tyto nepříjemné situace, zároveň však doufám, že přístroj zůstane nepoužit,“ řekl Deníku sportovní manažer basketbalistů Nymburka Vratislav Šístek.
ČSPZ se také podařilo pro týmy NBL vyjednat s výrobcem AED společností Physio-Control slevu v případě zájmu o odkup přístroje. „Jsme rádi, že jsme tuto slevu vyjednali,“ uvádí Zdeněk Kučera. „Pro řadu klubů i sportovišť je právě pořizovací cena jediným důvodem, proč si defibrilátor doposud nepořídili.“
defibrilátor
Automatický přenosný defibrilátor (AED)
AED je malý, jednoduše ovladatelný přístroj, který je vyroben tak, aby ho mohl po krátkém vyškolení bezpečně a efektivně použít naprostý laik. Vede zachránce krok za krokem zvukovými povely podle naprogramovaného protokolu. Zaznamenává a analyzuje srdeční rytmus a dává pokyn zachránci, zda má podat elektrický výboj. Tím je minimalizováno jakékoliv riziko, že by pacientovi mohl být podán elektrický výboj neoprávněně.
Zdroj: Česká společnost podpory zdraví

převzato z Nymburského deníku, autor Petr Krejčík, dne 15.10.2009
 
vloženo: 15.10.2009 20:52 / přečteno: 14072x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.