OHLÉDNUTÍ ZA PRVNÍ ČTVRTINOU LIGY

OHLÉDNUTÍ ZA PRVNÍ ČTVRTINOU LIGY

Jedenáctým kolem skončila první čtvrtina základní části Mattoni NBL. V tabulce se mírně odpoutaly týmy na prvních čtyřech místech, mezi čtvrtým Novým Jičínem a pátými Pardubicemi je rozdíl dvou bodů, Dvoubodový rozdíl je také mezi devátými Poděbrady a desátým USK Praha. Pár informací o jednotlivých týmech najdete níže. 

Na posledním místě je beznadějně Vyšehrad, u něhož je poměr mezi obdrženými a nastřílenými body 1:1,71, tedy na každý 10 bodů nastřílených připadá 17 bodů inkasovaných. Jak před sezonou vypadalo, že Sokol bude na posledním místě, výrazné prohry se všemi týmy jsou na pováženou. Vyšehrad v průměru v každém zápasu dostal více než 100 bodů. Na takové zápasy se lidé do pěkné radotínské haly nehrnou. Po velké rychtě doma od Prostějova (52:117) sliboval trenér Ulrych nějaká opatření a pokud výsledek v Děčíně (70:102) nebyl jen přechodným jevem, možná se opravdu blýská na lepší časy.


Jedenáctá Ostrava se bodově dotáhla na USK, přičemž svá dvě vítězství získala až v posledních třech kolech – podle očekávání proti Vyšehradu a možná trochu překvapivě v Kolíně (o 13 bodů). Oproti minulému roku ve stejné fázi soutěže zůstala Ostrava se dvěma vítězstvími také na 11.místě, avšak vloni to znamenalo poslední místo. Nová Huť hoří v obraně méně než Pražané, kteří jsou v tabulce nad nimi, v útoku ještě není tak produktivní. Nejužitečnějším hráčem je podle očekávání rozehrávač Mitchell a ani nejlepší střelec není velkým překvapením. Je jím zkušený borec Marek Stuchlý s průměrem 14,2 bodů na zápas. Z mladých hráčů, kteří jsou ve výběru trenéra Hummela hojně zastoupení, na sebe upozorňuje Adam Číž (18 let). Postrachem soupeře je také Lukáš Palyza (20 let) s průměrem více než 12 bodů na utkání.


Desáté USK Praha zaznamenalo největší propad svého umístění oproti minulé sezoně. O šest míst si hráči trenéra Scalabroniho pohoršili, majíce o 5 porážek více než vloni. Celkem šestkrát mělo USK výhodu domácího prostředí, ale ani jednou jí nevyužilo. Obě vítězství si Pražané připsali venku, jednou v Ostravě, podruhé na Vyšehradě. USK nehraje jako tým ani v obraně ani v útoku. Mladí hráči nesrší aktivitou a vše nechávají na Američana Mylese McKaye, který je autorem 23,5 bodů na zápas. Je otázkou, zda jim tento rozehrávač půjčuje míč. Nejužitečnějším hráčem je McKay, který je zároveň nejlepším střelcem a druhým nejlepším na doskoku. Myles nehraje v každém zápase jen průměrně 4,5 minuty a s 35 a půl minutou je nejvytěžovanějším hráčem ligy. Nejlepším na doskoku je jeho krajan Tremaine Ford, který je také pátým nejvytěžovanějším hráčem ligy. V první pětce nejvytíženějších hráčů byl na druhém místě Lukáš Kotas. Na trojici hráčů leží více než 50% času stráveného na palubovce, a tak na ostatní hráče moc času nezbývá.


Devátá Karma Basket Poděbrady má jako vloni 7 porážek a o jedno vítězství více. Poděbrady porazily všechny tři týmy pod sebou a také Brno, které má s Poděbrady stejný počet vítězství. Blizoučko k vítězství měly Poděbrady v zápase s Kolínem (80:82) a solidně rozehrané bylo i utkání v Pardubicích. V případě těchto vítězství by byl klub hned za silnou čtyřkou. Generální manažer Paskovský si nejvíce cení vítězství nad Ostravou. „Myslím, že tým z Ostravy půjde ještě hodně nahoru, jsem rád, že jsme domácí utkání vyhráli.“ Klub sice o plánech na play-off nemluví nahlas, ale hrát pouze o udržení také není cíl, který by měl vedení klubu uspokojit. Tým během sezony posílil o dva hráče, odešel Američan Rahsad. Posilou na postu trenéra se stal také Michal Franěk a jak to bývá v Poděbradech zvykem, jsou jeho pravomoci s trenérem Hercikem stejné. Mezi největší hvězdy týmu patří Pavel Beneš, který i ve svých 34 letech zvládá porci 30 minut na zápas (11.nejvytěžovanější hráč ligy) a třetí nejlepší střelec Poděbrad. Na křídle odehrál nejvíce minut Luboš Stria – skoro 34 minut a je také nejlepším střelcem Poděbrad. Pod košem dominuje Steve Castleberry s devíti doskoky na zápas a valorizací 21,9 bodů na zápas.   


Osmý Basketball Brno není nástupcem žádného brněnského týmu minulosti snad jen osoba asistenta trenéra Libora Jeřábka, který pracoval pro A plus Brno v minulých letech, spojuje oba týmy. Existence klubu vyplynula z převodu licence z týmu Kondorů Liberec a to včetně stylu webových stránek. Také několik hráčů využilo možnosti přejít z Liberce do Brna (například Gajdošík, Černošek, Meno, Šustek). Brno má na svém kontě 4 vítězství stejně jako Poděbrady. Tři z nich byla očekávaná, na utkání proti Pardubicím byl kurz na vítězství Brna určitě vyšší. Slibný byl i výkon proti Novému Jičínu na jeho palubovce v 10.kole, kdy Brno prohrálo jen o 8 bodů, stejných 8 bodů chybělo Brnu v utkání doma proti Opavě v posledním kole. Prohry Brna byly poměrně milostivé: Prostějov (venku) 16 bodů, Nový Jičín a Děčín (venku) 8 bodů. Jen prohra s naším týmem doma o 42 bodů hodně vybočuje z průměrných rozdílů v zápasech. Nejlepším hráčem Brna je Boris Meno, konžský pivot, který přešel z Liberce. Jeho průměrná valorizace je více než 18 bodů na zápas, což je 6.místo v pořadí jednotlivců.


Sedmá BK B&W Opava se umístila po první čtvrtině na stejném místa jako vloni. V prvních 11-ti zápasech Opava dosáhla pěti vítězství, přičemž musela vstřebat těžký úvod soutěže a čtyři úvodní porážky od Nymburka, Prostějova, Nového Jičína a také od Pardubic, které ještě v úvodu sezony patřily mezi štiky soutěže. Sokol Vyšehrad nabil Opavu ostrými náboji a ta pak následující tři kola vyhrála. Těsnou porážku v Děčíně (o 6 bodů) podtrhla výrazná prohra v Kolíně (o 15 bodů). Poslední dvě kola proti USK doma a Brnu v Jindřichově Hradci (hrálo se zde v souladu s projektem importu basketbalu do neligových měst) Opava vyhrála. Aktuální sedmá příčka je naplněním trenérových slov z úvodu sezony. Na otázku, zda má sedmé místo letos a vloni stejnou váhu, odpověděl trenér Klapetek: „Vloni jsme šli do Mattoni NBL jako nováček soutěže, proto bychom mohli hodnotit sedmé místo jako dobré. Ovšem letos je liga o trochu lepší, má 12 mančaftů, a tak nejsem ani letošním průběžným umístěním nespokojený.“ Stejně jako vloni nevyužívá Opava služby zahraničních hráčů, vyjma dvou Slováků Šošky a Štece a právě tito dva hráči jsou lídry týmu jak střelecky tak užitečností. K nim se připojuje třetí hráč křídelník Novák. Za těmito třemi je pak širší skupina hráčů podobné výkonnosti a několik dorostenců, kteří získávají první ligové zkušenosti.


Šestý BC Kolín je asi největším překvapením současné ligy. Jeho posun oproti minulé sezoně o čtyři místa, je největším vzestupem umístění. Soupiska se naplnila dobrými zahraničními hráči (Platt, Smith, a Jones) a Kolín se mohl opřít o dobrou formu Machače. Tito čtyři hráči jsou trenérem Benáčkem hodně vytěžováni. V každém zápase odehrají v průměru dohromady 122 minut, což je více než 60% času celého týmu. Na zbývajících 8 hráčů je rozděleno 78 minut vcelku pravidelně mezi 12 a 17 minutami. Je otázkou, jak by s kolínským týmem zamávalo zranění jednoho nebo dvou Američanů. Kolín vyhrál 5 zápasů a měl o 7 bodů pasivní skóre. Kolín prohrál pouze s jedním týmem, který je v pořadí ligy pod ním. Přemožitelem byla v 11.kole překvapivě Ostrava o 13 bodů. S prvními pěti týmy naopak Kolín sehrál solidní utkání. Sice všechna prohrál, ale bodové rozdíly nebyly velké: Nymburk 2, Pardubice 3 (závěr zápasu 2:15!!), Prostějov 4. Horší zápasy odehrál proti Novému Jičínu -15 bodů a v prvním kole proti Děčínu -19 bodů.


Pátá Synthesia Pardubice určitě nechtěly navázat na výkony z minulé sezony a do Mattoni NBL vstoupily poměrně úspěšně. Vůbec první zápas proti Vyšehradu stanovil zatím nejvyšší rozdíl ve skóre 11-ti kol – 68 bodů. Následující zápas proti Novému Jičínu trochu Pardubice přibrzdil, protože doma prohrály v dramatické koncovce o 3 body. Další zápasy proti slabším soupeřům dopadly podle předpokladů vítězstvími a rozdílem bodů úměrně kvalitě soupeře. V domácím zápase 6.kola proti Děčínu se naplnila loňská tradice s tímto soupeřem. Pardubice zápas prohrály, když se jim v závěru nepovedlo soupeře bodově dostihnout. Byla to však teprve druhá porážka. Závěr první čtvrtiny byl pro Pardubice špatný a bez výhry. Nejdříve podlehly trochu překvapivě v Jindřichově Hradci Brnu, pak podle očekávání nám (i když se 23 minut držely na dostřel) a nakonec se stal jejich přemožitelem Prostějov. Lídrem týmu je nevysoký rozehrávač Derek Wright, střeleckým bossem je jeho krajan Maurice Hampton s průměrem skoro 15 bodů na zápas a pod košem se daří třetímu Američanu Marcusi Arnoldovi. Z českých hráčů je výrazný Martin Marek a pozornost si rozhodně zaslouží Martin Kříž, šestnáctiletý mladík, který v zápase s námi dal 7 bodů a přišel si na 12 valorizačních bodů.


Čtvrtá Mlékárna Miltra Nový Jičín si oproti loňsku pohoršila o dvě místa. Do Mattoni NBL vstoupili novojičínští mlékaři smolně. V televizním duelu se svým velkým rivalem z Prostějova. V utkání se střídaly delší dobré chvíle jednoho nebo druhého týmu, a tak rozdíl ve skóre se pohybovat v rozmezí deseti bodů na obě strany od nuly. Na konci zápasu se šťastně trefil Veikalas a rozhodl o těsné prohře domácích. V dalším kole porazil Nový Jičín papírově silné Pardubice na jejich palubovce a pak doma rozprášil Vyšehrad o 61 bodů. Zápasy s Opavou, Poděbrady i Ostravou mlékaři bezpečně vyhráli. Narazili však v Děčíně na loňské bronzové medailisty a v dramatickém závěru opět prohráli. Třetí porážku zaznamenal Nový Jičín proti nám v posledním kole první čtvrtiny, když nám v utkání nekladl velký odpor. Tým z Jičína hraje v této sezoně od začátku v nekompletním složení. Stále čeká na svou hvězdu Roberta Šaroviče, jemuž vystavila stopku operace achilovky. Kenneth Walker je bez něho poloviční, neboť obrana pod košem se soustředí především na něho. Corey Muirhead pokračuje v solidních výkonech z minulé sezony. Nejužitečnějším hráčem je však Dušan Pandula, který je také nejlepším střelcem týmu.


Třetí BK Děčín pokračuje v solidních výkonech minulé sezony a stejně jako vloni figuruje na třetí místě tabulky a prohrál s prvními dvěma týmy ligového pořadí – Nymburkem a Prostějovem. Nejvíce odřené uši měli hráči Děčína v zápase v Pardubicích, který vyhráli jen o dva body a doma s Novým Jičínem o tři body. I když Děčín v ostatních 9 zápasech vyhrál, celkový rozdíl ve skóre není výrazný. Kromě utkání s Vyšehradem skončily ostatní zápasy menším rozdílem. Jedničkou v týmu trenéra Budínského je Pavel Houška s valorizací téměř 20 bodů. Pavel o sobě nechal slyšet především v zápase s Novým Jičínem, kdy nastřílel 26 bodů a měl vynikající bilanci trojek 7/7. Podle předpokladů je druhým mužem týmu Will Hatcher. Admin Alič zatím podává hodně nevyrovnané výkony i ve dvou po sobě jsoucích zápasech. Perličku na závěr. Nejvyšší valorizaci na jedno utkání – 22 – má Lukáš Mařík, který však nastoupil k jedinému utkání proti Vyšehradu a dal 16 bodů, měl 3 doskoky, 5 asistencí, 2 zisky.


Druhý BK Prostějov prohrál pouze jeden zápas v devátém kole s námi a oproti loňsku si polepšil v tabulce o 3 místa. Nejen díky tomu je v týmu lepší nálada. Prostějov vyměnil velké množství hráčů a při výběru nedbal jen na basketbalové dovednosti, ale zabýval se i lidskou stránkou hráčů. Hanáci hned v prvním kole narazil na svého velkého rivala z Nového Jičína. Televizní zápas na palubovce, kde Prostějov nevyhrál 12 zápasů v řadě, byl dramatický až do samého závěru. Orli sice celý zápas mírně zaostávali, ale 3 minuty před koncem vyrovnali. Při posledním útoku Benas Veikalas se štěstím dopravil míč do koše. Když míč procházel obroučkou, dozníval klakson označující konec zápasu. Další zápas proti Opavě a relativně slabším soupeřům Orli zvládli solidně s výraznějšími vítězstvími. Prubířským zápasem bylo 5.kolo, kdy zajížděli do Děčína. V zápase nedali prostějovští pivoti Chán a Landry šanci pivotům domácím, a tak díky jejich 25 doskokům porazili Děčín o 9 bodů. V dalším kole poškádlil domácí prostějovské hráče Kolín, který prohrál jen o 4 body. Další dvě kola nepřinesla žádné překvapení a Prostějov obě utkání na Folimance s USK i doma s Brnem vyhrál. Ani utkání v Nymburce neskončilo překvapením, ale druhou polovinu zápasu sehrál Prostějov dobře a my jsme se museli hodně snažit, abychom vítězství uhájili. V posledních dvou kolech už Prostějov vyhrál. V posledním kole ubránil Pardubice na 46 bodech a před tím zase předvedl ofenzivní koncert na Vyšehradě, když vytvořil 117 body rekord první čtvrtiny Mattoni NBL v počtu nastřílených bodů. Jasně nejlepším hráčem byl Aleš Chán. Měl valorizaci přes 21 bodů na zápas při průměrně 25 minutách strávených na palubovce. Byl tak nejlepším Čechem v pořadí nejužitečnějších hráčů a třetím hráčem celkově. Aleš zastínil tak svého kolegu na postu pivota Kanaďana Landryho i amerického rozehrávače Lawrence, kteří oba mají valorizaci kolem 15 bodů. Další hráči dosahují v hodnocení užitečnosti hodnot pouze jednociferná čísla.


 
vloženo: 13.11.2009 00:00 / přečteno: 10541x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.