DNES V RIZE

DNES V RIZE

Dnes změříme v důležitém utkání svoje síly s pro nás neznámým týmem VEF Riga. Představme si soupeře a přečtěme si, co o utkání říká Ronen Ginzburg. 

Historie týmu se datuje do roku 1958, kdy se VEF Riga poprvé objevila na scéně a za dobu její historie prošla jejími řadami řádka výborných hráčů jako Valdis Valters, Igor and Raimons Miglieniks, Gundars Vetra, Karlis Muiznieks, Ainars Bagatskis, Janis Krumins, Cezars Ozere, Bruno Drake nebo Juris Kalnins. Klub měl raketový začátek, už v roce 1960 obsadil třetí místo ve velice silné lize SSSR (Svaz sovětských socialistických republik). O šest let později se klub umístil opět na třetím místě, ale o tři roky později (1969) přeci jen spadl do druhé sovětské divize. Po roce a pouze na rok se vrátil opět do nejvyšší soutěže. V letech 1971 až 1975 klub jen přežíval. V roce 1975 přišel do týmů tehdy osmnáctiletý mladík Valdis Valters a strávil zde jako hráč patnáct sezon. O jeho výjimečnosti svědčí, že se dostal ve velké konkurenci hráčů SSSR do reprezentačního výběru pro MS i ME. V roce 1982 bral na MS zlato a v roce 1986 stříbro. Na ME v roce 1981 získal zlato, v roce 83 bronz, v roce 85 zlato a v roce 1987 zkompletoval sbírku stříbrnou medailí. Při startu na ME 1981 se stal MVP a pochopitelně jako vynikající sportovec SSSR získal také ocenění Mistr sportu. Vraťme se ještě do sedmdesátých let, kdy Valters začínal. Tři roky po jeho nástupu se VEF vrátil zpět do elitní sovětské soutěže. V roce 1985 skončil pátý a v letech 1987 a 88 o příčku hůře. V roce 1991 obsadila Riga třetí místo, ale v následujícím roce hvězda pohasla, respektive zhasla úplně. V roce 2007 byl klub znovu obnoven. Hlavním trenérem se stal Valters, který svou trenérskou činnost začal v letech 1999 až 2002 v AKS Riga, dalších pět let ve Skonto Riga a v roce 2007 byl zpátky v ASK Riga. V roce 2008 a 2009 hráli hráči VEF druhou Baltickou ligu. Tu v roce 2009 vyhráli a postoupili do první. V ní se probojovali až do čtvrtfinále.

V aktuálním ročníku Baltické ligy je VEF Riga na druhém místě s jedinou porážkou, tým Tartu Rock je sice první, i když má tři prohry, má však v nepřehledné lize o dva zápasy více.  


Rozhovor s Ronenem Ginzburgem

Riga má tým založený na velmi kvalitních domácích hráčích, vhodně doplněný Bělorusem a Američany.

Je Riga horším týmem než Cajasol?

Je nepochybné, že Cajasol je lepší než Riga. Španělé jsou mnohem agresivnější v obraně a hrají ve vyšším tempu.

Když hraje Cajasol lepší obranu, očekáváte tedy že v Rize padne více bodů?

Je to možné. Jedeme hrát zápas na palubovku soupeře a to rozhodně nebude nic jednoduchého. Každopádně to nebude o tom, jestli nastřílíme více bodů. My musíme lépe bránit, to je klíč k úspěchu.

Co dále bude důležité, abychom mohli pomýšlet na vítězství?

Bude to složité, budou doma v bouřlivém prostředí. Nesmíme jim dovolit jednoduché koše, musíme mít hru pod kontrolou, nesmíme jim dovolit žádné lehké střely a zároveň my musíme střílet s rozmyslem.

Tento zápas bude asi důležitý pro nás i pro Rigu, protože oba týmy v prvním zápase prohrály...

Pochopitelně, protože ten kdo prohraje v tomto zápase to bude mít potom hodně těžké. Neříkám, že by potom šance nebyla, ale procentuálně by hodně padala...

Před zápasem máme pouze dva tréninky. Není to málo?

Abych řekl pravdu, tak trénink bude jen jeden, v zápasovém dnu se na tréninku pouze střílí. Nemá cenu o tom diskutovat, tak to prostě je, losy soutěží nám určily takovéto pořadí a s tím se nedá nic dělat.

Předpokládám, že bude asi důležitější rozbor videa, ve Vršaci jsme přeci jen nehráli špatně...

Ano, ve Vršaci jsme hráli dobře, závěr už byla souhra různých okolností... Pokud budeme hrát v Rize tak jako ve Vršaci, máme šanci na úspěch. Pochopitelně budeme hrát jak nejlépe umíme, je to pro nás důležitý zápas a chceme ho vyhrát.

Slyšel jsem, že jste s asistentem ve Vršaci téměř nespali a připravovali rozbory a videa na Rigu, je to tak?

Ano, Oren odvádí skvělou práci co se týče skautingu a je pravdou, že jsme ve Vršaci seděli u počítače a videa téměř pořád. Před zápasem jsme dělali Vršac, po něm přípravu na úterý. Možná tomu nebudete věřit, ale teď jste mě zastihli na letišti a my tu zase sedíme u počítače a sledujeme video.  


Zápas začíná v 18:30 CET a přímý přenos na ČT-4 o 5 minut dříve.  

 
vloženo: 23.11.2010 07:40 / přečteno: 13548x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.