ZÁPAS SEZONY

ZÁPAS SEZONY

Zápasem sezony může být utkání, které nadchne diváky svou kvalitou nebo je pro tým velice důležité. V našem zápase s Jeruzalémem se skloubí oboje. 

Týmy z izraelské ligy jsou vždy velice kvalitní, takže k vidění bude určitě rychlý basketbal nabitý individuálními dovednostmi hráčů obou týmů. Například Afik Nissim vs. Will Solomon nebo Aleš Chán vs. Amit Tamir či izraelský souboj koučů Ginzburg-Amiel vs. Katash-Cohen. A rozhodně nebude od věci sledovat na vlastní oči novou posilu Štimace, který se už na plné tribuny těší. 
Pro nás je také tento zápas velice důležitý potom, co Hapoel dokázal venku porazit našeho minulého přemožitele Cajasol Sevilla. 

Historie klubu soupeře:

Klub byl oficiálně založen v roce 1943, ale první zmínky o basketbalu v Jeruzalémě se datují již do roku 1935, kdy hráči ze Svatého města vyhráli místní soutěž čtyř týmů, když ve finále porazili Judu 8:4. V roce 1955 se Jeruzalém zúčastnil zápasů první divize, ale pouze s jedním vítězstvím z 22 zápasů skončil na posledním 8.místě. V dalších desítkách let se klub pohyboval chvíli v nejvyšší soutěži, chvíli o patro níž. Vzestup začal až na konci 80-tých let, kdy k týmu nastoupil první zahraniční trenér Colanović. Devadesátá léta byla zlatým obdobím minulého století. Hapoel se umisťoval pravidelně mezi prvním pěti týmy nejvyšší ligy a v roce 1990 také vstoupil v Koračově poháru také na evropskou scénu. Do týmu začali přicházet výborní hráči i trenéři jako Adi Gordon, Norris Coleman nebo Zvi Sherf. Nejvyššího umístění dosáhl klub v roce 1996, kdy byl druhý a v roce 1999, kdy základní skupinu vyhrál. Hapoel Jerusalem se ale nikdy nestal vítězem domácí ligy.

Nové století začal Hapoel druhým místem v roce 2001 a ve stejném roce se stal finalistou izraelského poháru. O dva roky později (2003) se Hapoelu moc nedařilo a skončil až na 8.místě. Ovšem o to pozoruhodnější byl výkon v další sezoně 2003/04. V domácím mistrovství sice skončil na 5.místě, ale skvěle načasoval formu na zápasy ULEB Cupu. Ve skupině D obsadil druhé místo (6-4) za bezkonkurenčním FMP (9-1) o skóre před DKV Joventut. Ve vyřazovacím osmifinále porazil Prokom Sopoty, ve čtvrtfinále Lietuvos Rytas a semifinále FMP Železnik. Ve finále, které se hrálo v Charleroi, na sebe narazily týmy Hapoelu a Realu Madrid. Izraelský tým nakonec zvítězil 82:73 a stal se vítězem ULEB Cupu. Jeruzalém byl teprve druhý izraelský tým, který se probojoval do finále této soutěže. Ve finále řádil Will Salomon, který dal 33 bodů, měl 7 doskoků, 7 asistencí a 4 získané míče. Pro zajímavost, ve stejný rok ovládl Euroligu Maccabi Tel Aviv.

V následující sezoně skončil Jeruzalém opět na 5.místě. V dalších dvou letech na tom byl Hapoel lépe a umístil se na 2.místě, když si ani jednou neporadil ve finále s Maccabi Tel Aviv. V prvním roce (2006) to bylo „o parník“ 66:96, ve druhém roce „o prsa“ 78:80. V sezoně 2006/07 skončil Hapoel až na 6.místě a v posledních dvou letech sice základní část absolvoval se stříbrnou září, ale semifinálové duely byly nad jeho síly. Poprvé prohrál s Haifou (93:98) ve druhém s Galil Gilboa (69:79).

Jak už jsme psali, v evropském poháru v posledních deseti letech, skončil Hapoel nejlépe v sezoně 2003/04 výhrou v ULEB Cupu. Jen pro zajímavost, byl to první start týmu v této soutěži. V následujících letech nehrál Jeruzalem Eurocup jen v sezoně 2008/09, kdy se neprobojoval přes kvalifikační kolo a v Eurochallenge skončil na 3.místě v základní skupině. Kromě vzpomínaného vítězství se Hapoel dostal nejdále v sezoně 2005/06, když prohrál v semifinále s Dynamem Moskva. V minulé sezoně se tým dostal z kvalifikace přes Roane a jeho cestu pohárem zastavila až Alba Berlín ve skupině Last 16.

 
Aktuální sezona
Každou sezonu začíná izraelská liga pohárem. V něm Hapoel Jeruzalém skončil na druhém místě (vloni byl první). V nejvyšší domácí soutěži má zatím na svém kontě 4 výhry a dvě prohry – z prvního kola s Bnei Hasharon (o 5 bodů) a ze třetího kola s Maccabi T-A (o 20 bodů). Obě porážky přišly na venkovní palubovce. Počet bodů řadí Hapoel na 3.místo se stejným bodovým ziskem jako druhý tým. V Eurocupu se Jeruzalém namlsal v prvním kole vítězstvím nad Rigou a pak ve Španělsku po dramatické koncovce vydrásal nesmírně cenné vítězství nad Cajasolem 76:72, čímž nám možná trochu zkomplikoval život.   

Dnes dopoledne vám představíme hráče soupeře
 
vloženo: 29.11.2010 01:33 / přečteno: 13809x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.