DALŠÍ TĚŽKÁ ZKOUŠKA - VALENCIA BASKET

DALŠÍ TĚŽKÁ ZKOUŠKA - VALENCIA BASKET

Po skalpu Bilbaa ve Španělsku nás čeká další těžká zkouška. Tentokrát na domácím hřišti přivítáme další španělský tým Valencii basket, aktuálně třetí tým španělské ACB ligy.

Klub byl založen v roce 1986 a hned 2 roky na to se dostal na vrchol španělské ligy. Další léta ale nebyla příliš úspěšná. To vše se změnilo v sezóně 2002/2003, kdy Valencie triumfovala hned ve své první účasti v Eurocupu (tehdy ještě pod názvem Uleb Cup) a díky tomu si v následující sezóně poprvé vyzkoušela i Euroligu. I první ročník v nejvyšší evropské soutěži byl poměrně úspěšný a Valencie vypadla až z TOP16 skupiny s celkovou bilancí 13 výher a 7 porážek. Další 4 roky se tým účastnil Eurocupu a v roce 2009/2010 ho znovu vyhrál, kdy v posledním zápase porazil Albu Berlín. Následovala tedy druhá účast v Eurolize, kde v play-off  Valencie dostala stopku od španělského rivala Realu Madrid až v pátém zápase na půdě Realu. V další sezóně se tak tým vrátil do Eurocupu a utrpěl porážku v samotném závěru finálového zápasu s BC Khimki. V letošní sezóně je tak cíl jasný, návrat do Euroligy.


A Valencii se zatím daří. V základní skupině utrpěla pouze jednu porážku a to na hřišti německého Wurzburgu. V prvním zápase Last16 sice Valencie vyhrála doma proti VEF Riga, ale rozdílem pouhých 4 bodů a ukázalo se, že naše skupina bude opravdu velmi těžká, o čemž mluvil před startem Last16 i Serhiy Lischuk. „Naše skupina bude velmi vyrovnaná a bude zajímavé sledovat, kdo se dostane do dalšího kola. Naším cílem je skupinu vyhrát, i když víme, že to bude těžké. Budeme bojovat o první místo a získat tak výhodu domácího prostředí v další fázi.“


V zápase s Rigou tým přišel o rozehrávače San Miguela, který utrpěl po srážce s Dairisem Bertansem zlomeninu 2 krčních obratlů. Naštěstí není zranění vážně a nedošlo k poškození míchy.  Pokud nenastanou žádné komplikace, měl by se znovu připojit k týmu během příštího týdne.


Ve španělské lize je tým aktuálně na 3. místě s 12 výhrami a 5 porážkami. V poháru mu byl do čtvrtfinále přiřazen 8. tým ligy - Asefa Estudiantes. V týmu jsou 4 hráči, kteří v roce 2010 vyhráli s Valencií Eurocup. Jsou to Serhiy Lishchuk, Rafa Martinez, Florent Pietrus a Thomas Kelati. Thomas Kelati a Mickael Gelabale vyhráli Eurocup i loni s BC Khimki. V týmu je také vítěz loňského ročníku Euroligy Srb Marko Keselj, který triumfoval s Olympiacos Piraeus.


Obrázek
Ronen Ginzburg před utkáním:

Co byste mohl říct o týmu Valencie?

Valencie patří do top 3 týmů španělské ligy. Když ji porovnám s Bilbaem, kvalita týmu je ještě vyšší. Mají v kádru vynikající hráče, je to agresivní tým, tak jak je typické pro španělský basketbal. Kvalitou je to určitě euroligový tým.

 

Myslíte, že k nám bude mít Valencie značný respekt, po naší výhře nad Bilbaem?

Myslím, že se nás budou trochu bát. V prvním zápase Last16 Eurocupu jsme ve venkovním zápase porazili Bilbao, což se rozhodně nepodaří každému. Jsme v nejlepších 16 týmech této soutěže, ne každý evropský tým na to má, to ukazuje naše kvality a v prvním zápase jsme ukázali, že jsem schopni hrát s každým.

 

Co očekáváte od zápasu s Valencií?

Dostali jsme se mezi 16 nejlepších Eurocupu, mnoho týmů by teď chtělo být v naší situaci. Dostali jsme příležitost zahrát si s týmem, jako je Valencie. Ve středu si to musíme užít, zasloužíme si to za naši dřinu. Doufám, že dorazí hodně lidí a bude tomu odpovídat i atmosféra. Všichni se na zápas těšíme.

 

Je to tak, zápas s týmem jako je Valencie si určitě zasloužíme. A to nejen hráči, ale i fanoušci. Přijďte nás podpořit do důležitého zápasu s atraktivním soupeřem, čeká nás zajisté skvělý basketbal. Budeme potřebovat váš hlas a podporu. Zápas začíná v 18:00 v ČEZ Aréně v Pardubicích. 

 
vloženo: 15.01.2013 11:21 / přečteno: 9900x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.