ZÁPAS O NADĚJI

ZÁPAS O NADĚJI

Do České republiky míří další vyslanec španělské ligy Bilbao. Zápas o všechno začíná v Pardubicích v úterý v půl osmé večer.

O motivaci v zápase Nymburk - Bilbao nebude mít nouzi ani jeden ze soupeřů. Oba týmy jsou si vědomy, že výsledek zápasů napoví, pro koho příští týden putování Eurocupem skončí a kdo bude pokračovat dál. Síla španělských týmů a kvalita jejich hry na jedné straně a domácí prostředí a schopnosti porazit jakýkoliv evropský tým na straně druhé jsou zárukou kvalitní podívané, na které byste rozhodně chybět neměli.

   

Národní poháry

Oba týmy mají za sebou účinkování v poháru své země. Zatímco naši hráči mají v nohách tři zápasy od středy do pátku s vítězným koncem, Bilbao si v Copa del Rey zahrálo jen čtyřicet minut. Vypadli hned v prvním kole, když nestačili na Gran Canarii 62:74.

Gran Canaria vedla kromě několika minut v úvodu po celý zápas. Ve 14.minutě byl rozdíl dvouciferný, ale ještě v prvním poločase do Bilbao přiblížilo na dva body a stejným rozdílem prohrávalo i v 25.minutě. Svého soupeře ale an i jednou nedokázali stlačit pod sebe a prohráli celé utkání. „Nebyli jsme dostatečně intenzivní v obraně a nebyli jsme schopni přidat ani v útoku. Iniciativu jsme přenechali soupeři, který diktoval tempo hry,“ řekl po utkání kouč Katsikaris.

Bilbao si rozhodně přálo projít pavoukem co nejdál, ale takový může být osud pohárových zápasů, kde rozhoduje momentální forma. V pohárech přicházejí často překvapivé výsledky. Kromě vyřazení šestého týmu Bilbaa, vypadl i neohrožený lídr domácí soutěže Real Madrid, který podlehl Barceloně 108:111. Barca nakonec Královský pohár vítězstvím nad Valencií 85:69 získala.

Je nyní otázkou, jak na prohru v prvním kole budou reagovat hráči a trenér našeho úterního soupeře. Bilbao bude určitě odpočinutější a bude se moci o trochu lépe připravit. Na druhou stranu mohou být frustrovaní z brzké porážky nebo naopak budou brát zápas s námi jako jednu z možností zviditelnit se. V Copa del Rey to nebylo, Eurocup by mohl být určitou náplastí.

 

Bilbao v lize a Eurocupu

V letošní sezoně se Bilbao v domácí soutěži drží v horní polovině tabulky ACB ligy. Po dvaceti kolech má na svém kontě tucet vítězství. Celkem 12 zápasů skončilo rozdílem menším než deset bodů, z toho tři skončily nejtěsnějším rozdílem jednoho bodu (dvakrát vyhrálo Bilbao). Dvakrát dotáhli zápas do prodloužení, v takovém případě zatím ještě Bilbao nevyhrálo. O dva body podlehlo v nastaveném čase Valencii (111:113) i Barceloně (85:87).   

V poháru Eurocup dokázalo Bilbao projít základní skupinou bez ztráty zápasu, do nadstavby LAST 16 však vstoupilo dvěma prohrami. Jednu utrpělo na domácí palubovce s námi, druhou výraznou na palubovce VEF Riga. Krizovou situaci vyřešili dvojím vítězstvím nad Valencií. Domácí výhra byla jednoznačná o 15 bodů, ve Valencii rozhodl o jednobodovém vítězství trojkou 2,1 sekundy před koncem zápasu Vasiliadis.


Výsledky Bilbaa v poháru Eurocup:


  • BILBAO-Budučnost Podgorica 85:78 pp
  • Spirou Charleroi-BILBAO       69:85
  • Lukoil Sofia-BILBAO              64:85
  • BILBAO-Lukoil Sofia              82:60
  • Budučnost Podgorica-BILBAO 66:68
  • BILBAO - Spirou Charleroi     85:84          .
  • BILBAO - Nymburk               83:85
  • VEF Riga-BILBAO                 99:76
  • BILBAO-Valencia                   91:76
  • Valencia-BILBAO                  60:61

 

Soupiska

Soupiska našeho soupeře je skutečně multinárodnostní. Mezi dvanáctkou hráčů najdete sedm národností. Podle předpokladů je většina Španělů, ale jejich kolonie nečítá ani polovinu. Nejvíce je zastoupen jihovýchod Evropy – dva Řekové a po jednom Slovinci a Srbovi. Naopak ze zámoří je v klubu jen jeden Američan. V týmu byste našli ještě po jednom Francouzi a Belgičanovi. Průměrná výška jen o pár milimetrů nedosahuje dvou metrů a věk lehce přesahuje 29 let. Naši hráči jsou v součtu o 14 cm menší a v naší soupisce máme jak nejmenšího tak největšího hráče. I věkově jsou si oba týmy hodně blízké, náš výběr se poskládá na věk 29 let.

Nejobávanějším hráčem je Řek Vasiliadis. Ve španělské lize i Eurocupu je nejlepším střelcem s průměrem 14,3 resp. 15,4 bodů na zápas. Jeho krajan trenér Katsikaris ho také využívá ze všech hráčů nejvíce. Dvouciferným střelcem v obou soutěžích je také Američan Hamilton s 13-ti body na zápas. Třetí dvouciferným střelcem v ACB lize je Španěl Mumbru (11,5), kterém v EC chybí do desítky 0,1 bodů na zápas. Doskoku vládne v obou soutěžích Hamilton.

 

Vzájemné zápasy

S týmem Bilbaa jsme se zatím utkali pětkrát. V každé sezoně se sice tým jmenoval trochu jinak (Iurbentia, Bizkaia, Uxue). V roce 2008 jsme s Bilbaem prohráli v obou zápasech, o dva roky později jsme byli jednou úspěšní. Také v letošním roce jsme začali vzájemné souboje výhrou. Zajímavé na vzájemných zápasech jsou dvě skutečnosti. Jednak jsme zatím oba zápasy vyhráli na palubovce soupeře a za druhé jsme se s Bilbaem utkali ve třech různých částech Eurocupu. Zatímco poprvé to bylo v základní části, podruhé ve čtvrtfinále a letos ve skupině LAST 16.

Pamětníci všech tři ročníků, kdy jsme se utkali s Bilbaem, jsou tři: Petr Benda, Radek Nečas a Ronen Ginzburg.

 

Hráči o zápase

Rado Rančík: “Utkání proti Bilbau je pro nás velice důležitý zápas. Bude se rozhodovat, zda máme ještě šanci se ještě poprat o postup do dalších bojů. Musíme se připravit především na hru v obraně. Pokud budeme hrát dobře v obraně a pouštět se do rychlých protiútoků, máme velkou šanci.“ 

Jiří Welsch: „Naše pozice v Eurocupu není úplně ideální, ale za určitých okolností máme stále šanci postoupit. Do utkání tedy půjdeme s jednoznačným cílem vítězstvím si prodloužit naději na možný postup. Vyhráli jsme v Bilbau, měli bychom vyhrát i doma.“ 

 
vloženo: 11.02.2013 01:36 / přečteno: 10144x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.