CHIMKI TOHLE NEODPOUŠTÍ

CHIMKI TOHLE NEODPOUŠTÍ

Jen těžko hledali nymburští hráči po utkání slova. O tom, kde se rozhodovalo mluví oba trenéři, Jiří Welsch, Rado Rančík, Vojta Hruban i Michal Ježdík či Jiří Zídek.  

Kestutis Kemzura - trenér Nymburka

Měli jsme velkou příležitost vyhrát, přestože jsme dnes čelili opravdu silnému týmu. Většinu zápasu jsme hráli dobře. Ale v koncovce šlo o jeden doskok, jednu střelu nebo dobrý faul, který jsme neudělali. V prodloužení mělo Chimki lepší zakončení, byli přesnější z perimetru a dali některé otevřené střely. Tam jsme nehráli tak dobře, jak jsme měli. V některých momentech jsme nebyli schopní hrát jako tým a pár detailů nám zkazilo výsledek. Jak jsem říkal před zápasem, proti takovému týmu se musíme opravdu dobře soustředit a dávat koše pod tlakem. Dnes jsme ztratili 15 míčů, což není mnoho, ale občas jsme hráli až moc individuálně. Tým jako Chimki tohle neodpouští.

 
Rimas Kurtinaitis - trenér Chimki

Pro diváky to musel být opravdu atraktivní zápas a jsme rádi, že jsme ho dokázali vyhrát. Hráli jsme proti dobře organizované obraně a opravdu chytře prováděnému útoku. Nejsem překvapený, protože Nymburk má opravdu dobré litevské kouče. Znám je dobře, protože vedli litevskou reprezentaci a některé opravdu velké týmy, jako jsou Chimki nebo Kubáň. Odvádějí v Nymburce velmi dobrou práci, stejně jako hráči. Byl to těžký zápas, ve kterém jsme po prvním poločase prohrávali o osm bodů. Jsem rád, že jsme pak znovu ukázali charakter a vyhráli další důležité utkání.

 
Jiří Welsch

Jaké pocity převládají po prohře v zápase, který byl tak dobře rozehraný?

Momentálně špatné…
Co rozhodlo zápas?

Třicet devět minut a čtyřicet vteřin jsme hráli velmi dobrý zápas. Měli jsme vítězství ve vlastních rukách a vlastně jsme ho soupeři věnovali. V zápasech proti takhle silným týmům a v takhle vyrovnaných zápasech rozhodují maličkosti. To samé rozhodlo dneska. Za stavu plus tři pro nás jsme bohužel nedoskočili míč po trestném hodu a místo toho, abychom šli do protiútoku s náskokem dvou bodů, jsme nechali soupeře vyrovnat. V prodloužení jsme už zcela propadli. Jak jsme celý zápas hráli dobře, na konci rozhodla naše chyba.

V poslední čtvrtině jsme vedli až o osm bodů….

Ve druhé čtvrtině jsme vedli o deset bodů, pak to bylo vyrovnané… Je jedno o kolik bodů vedete v průběhu zápasu, na konci jsme vše měli ve svých rukách… Asi ani největší optimisté nemohli před zápasem čekat, že Chimki porazíme dvouciferným rozdílem.

V prodloužení byl koš soupeře zakletý, nemohli jste proměnit žádnou střelu…

To nebylo střelbou, ale spíše tím, co střele předchází. Jak jsem říkal 39 minut a 40 vteřin jsme hráli dobrý basketbal, to znamená, že nám to nejen padalo, ale že jsme hráli dobře v útoku, připravovali jsme si dobré střelecké pozice. V okamžiku, kdy se zápas vyrovnal a šel do prodloužení, na nás padla deka a střely byly výsledkem nedůrazné hry. Najednou jsme si nepostavili clonu, přestali jsme se rychle pohybovat po hřišti a výsledkem byly těžké střely, které jsme neproměňovali.

Nestačili jsme v závěru fyzicky?

Větší problém byl v hlavě. Byl to velký mentální hup. Po trochu divoké střela Vlada, která nás v ten okamžik hodně nakopla, najednou přišla po pár vteřinách rána do týlu nedoskočenou šestkou. Lehce nabytý náskok jsme zase lehce ztratili.  

 
Rado Rančík

Všichni jsme zklamaní… měli jsme je na lopatě a vlastními chybami jsme si zápas prohráli. Těžko se mi mluví po takové zápase. Mám pocit, že jsme hráli dobrý basketbal. Ano, udělali jsme chyby, ale soupeř je udělal také. Těch našich bylo asi více.

Co chybělo v závěru?

Kdyby znal odpověď, udělám to na hřišti…. Teď bezprostředně po zápase nevím, musel bych vidět záznam. Možná jsme si měli více posílat míč, abychom nehráli tolik jedna na jedna.

Někteří hráči říkají, že závěr byl „o hlavě“. Jak to bylo u tebe?

Já se na to tak nedívám. Mám pocit, že jsme věděli, že můžeme vyhrát… každý zápas je vyhratelný, ale příliš mnoho chyb v koncovce, unáhlené střely a chyby v obraně.

Co znamená dnešní výsledek ve vývoji postupových šancí ze skupiny?

Jsme v polovině, máme před sebou dostatek zápasů na to, abychom z toho vymýšleli nějaké závěry. Netřeba skládat zbraně, právě naopak….


Vojtěch Hruban

Je to obrovská škoda. Soupeř byl na lopatkách. Ve druhé čtvrtině jsme vedli o deset bodů, dostali jsme stupidní trojku, udělali jsme ztrátu a dostali jsme druhou trojku…

V čem byl rozdíl?

My jsme na konci hráli zbrkle, uspěchaně, zatímco soupeř hrál celý zápas bez nervů a týmově.

Soupeř v prvním poločase hodně ztrácel. Čím to bylo způsobeno?

Chimki do půle nebylo tak dobré v obraně, nám docela putoval balon v útoku a pak jsme trefovali i těžké střely z dálky. To se pak soupeři těžko brání, protože musí otevřít vnitřní prostor a nám se potom hrálo dobře. Máme i mezi dlouhými dost střelců a s takovým procentem, jaké jsme měli, málokterá obrana může něco dělat

Byl problém na jeho konci nebo to už bylo na konci prvního poločas, kdy jsme dostali trojku „do šatny“?

To nebyl hlavní problém, to se stane. To nám neprohrálo zápas. Chybou bylo, že při našem dvouciferném vedení v závěrečných částech normální hrací doby, jsme nechali soupeře snadno dotáhnout. Oni tím neztratili mnoho sil, protože to všechno šlo hodně rychle. Nám naopak trochu klesla hlava.  Nadšení vzrostlo po Vladově neuvěřitelné trojce, ale vzápětí nás srazil špatný obranný doskok po šestkách soupeře. To byl druhý rozhodující, zlomový bod zápasu. Kdybychom vedli o dva body, byli v útoku, takticky by se sehrál zápas jinak.

Prodloužení se moc nevyvedlo…

V prodloužení jsme byli stále o krok pozadu. Byla na nás vidět únava a navíc jsme byli psychicky dole po prohrané koncovce.

Chimki je tým, který prohrál zatím letos jen jednou. Čím je mimořádný?

Mají velice vyvážený tým, který je nebezpečný ze všech vzdáleností od koše. Zůstane-li kdokoliv z křídel na perimetru volný, vystřelí a má vysokou úspěšnost střelby. Hrají velice účelný basketbal.

Je to dáno individualitami nebo týmovostí?

Rozhodují individuality v týmu. Každý do týmu přináší svou nejsilnější zbraň, dokáží si vyhovět… to se jim pak hraje o hodně lépe. 


Michal Ježdík – sportovní ředitel

Hráli jsme s velice silným soupeřem, který měl před sezonou euroligové ambice, se soupeřem, který má za sebou velice dobrou periodu výkonů v této sezoně a nejlepším týmem naší skupiny. Odehráli jsme vynikajících 36 minut.

Prohráli jsme zápas v prodloužení?

Nemyslím si, že by to bylo až v prodloužení. Konečný výsledek se utvářel v různých částech utkání, kdy jsme třeba mohli zvýšit rozdíl ve skóre anebo jsme mohli volit trochu jiné způsoby zakončení a tím nemyslím jen střelbu.

Jak velké je to zklamání, zvlášť po tak dobře rozehraném utkání?
Vždycky jsou hráči a celý realizační tým více zklamaní, pokud prohraje tým těsně a to je případ prodloužení. Dovedu si představit, že zklamání hráčů je velmi velké. Vítězství v takovém zápase by bývalo přineslo velký bonus v konečném účtování. Málokdo počítá s tím, že Chimki porazí.


Jiří Zídek

Měli jsme dobrou kontrolu zápasem a diktovali jsme tempo ve druhé čtvrtině a po většinu třetí. V závěru nám došly síly, což se dá očekávat v zápase proti takovému týmu, jako je Chimki. Prohra pochopitelně mrzí, ale zápas bych hodnotil velice pozitivně. Bohužel, ve sportu lze hodnotit utkání pozitivně, ale když je na konci prohra, body za to nejsou. Vítězství by bylo pochopitelně příjemné, dávali by nám to větší šance na postup. Prohráli jsme, takže musíme bojovat dál.

Kdo podal, podle Vás, v zápase nadstandardní výkon?

Já bych vyzvedl týmový výkon. Nikdo bodově nevystoupil řady… Příjemné bylo, že jsme my diktovali tempo po tak dlouhý úsek zápasu proti velice silnému soupeři jako je Chimki. 


 
vloženo: 23.01.2014 09:33 / aktualizováno: 23.01.2014 10:38 / přečteno: 7633x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.