PŘEDSTAVUJEME CHARLEROI

PŘEDSTAVUJEME CHARLEROI

Zítra, ve středu 29. října nastoupí Nymburk ve třetím kole Eurocupu proti desetinásobnému mistru Belgie ze Charleroi. A má mu rozhodně co vracet. Dvakrát za sebou překazil nymburské plány kvalifikovat se do Euroligy.

Charleroi byl poprvé mistrem v roce 1996 a na výsluní vydržel až do roku 1999. V letech 2003 a 2004 vyhrál nejvyšší belgickou soutěž opět dvakrát po sobě a druhou nepřerušenou čtveřici titulů si připsal v letech 2008 až 2011, kdy ho na trůnu vystřídalo Oostende.
 

Spirou je už od roku 1992 pravidelným účastníkem evropských klubových soutěží. Po Koračově a Saportově poháru pak v po roce 2000 osciloval mezi Euroligou a Eurocupem, i když více zkušeností má z Eurocupu.

 

V roce 2011 byl nymburským katem ve třetím kvalifikačním zápase o Euroligu a právě na úkor Nymburka postoupil do Euroligy. Další dvouzápasovou zkušenost má Nymburk s Charleroi z roku 2010, kdy se ještě nehrála kvalifikace jako turnaj. První zápas tehdy Nymburk venku prohrál a v odvetě doma vyhrál, ale v součtu skóre to na postup nestačilo.

 

V letošní sezoně je zatím Charleroi na děleném čtvrtém až šestém místě se třemi vítězstvími a dvěma prohrami. Zatím to vypadá, že je králem domácí palubovky, protože všechny tři utkání doma vyhrál. V prvním kole potřeboval na zdolání Oostende overtime, další dva zápasy rozhodl v normální hrací době. Venku Charleroi prohrál oba zápasy jak s Hainautem tak Pepinsterem. Podle výsledků se zdá, že Spirou se hodně zaměřuje na obranu. Jeho soupeři v belgické lize zatím dokázali v průměru nastřílet jen 68,2 bodů na zápas. Spirou ale není ani nikterak útočný tým, v pěti zápasech nastřílel 364 bodů, tedy v průměru 72,8 b/z.

 

Ve dvou kolech Eurocupu zatím Charleroi ani jednou nevyhrálo. V prvním domácím zápase podlehlo vysoko Virtusu Řím 59:88, ale na horké španělské půdě v Seville zase, soudě podle konečného výsledku 80:75, odehrálo vyrovnaný zápas. Jenže poločasové skóre bylo 41:27 a pak domácí podlehli uspokojení a třetí čtvrtinu prohráli 14:29. V poslední části byl sice Spirou ve skóre pozadu, ale nikdy to nebylo více než pět bodů.

 

Družstvo Spirou Charleroi má dva hlavní skórery, kteří v belgické lize nastříleli v průměru více než 13 bodů. Jedním z nich je Dylan Page, loňský hráč Nymburka, který má průměr 16,6 bodů na zápas a k tomu dodává průměrně 5,4 doskoků. V užitečnosti ho však překonává Will Hudson, který ve třech zápasech kromě průměrných 13,3 bodů na zápas doskočil 37 míčů (průměr 12,3), z toho 18 v útoku. Desetibodový střelci jsou tři: Mukubu, Collins a Dowdell.

 

V Eurocupu se bodově nejvíce činí Dylan Page, který díky 33 bodů obstaral čtvrtinu všech bodů svého týmu. Času mu trenér dává dost, v průměru více než 26 minut na zápas. O dvě minuty více strávil na palubovce Andre Collins a je také druhým nejlepším střelcem týmu.  

 

Před nedávnou dobu doplnil tým Spirou na soupisku Williama Hatchera, který v letech 2008 až 2011 oblékal dres Děčína. Will stihl zatím za tři zápasy (1 v EU) nastřílet 25 bodů. Kdo si ho pamatuje z Děčína, ví, že Will je dobrý střelec a že bude třeba na něj dávat pozor.

 

Utkání začíná ve 20:30 a přenáší ho Česká televize na programu ČT Sport. 

 
vloženo: 28.10.2014 18:00 / přečteno: 8850x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.