NEJEDEME DO KRASNOJARSKU

NEJEDEME DO KRASNOJARSKU

Naše hráče čekají v Basketball Champions League zajímaví soupeři, které do české kotliny přivedou ukázky minimálně řeckého, tureckého, polského, italského a belgického basketbalu.

„Za uplynulé sezony jsme se naučili, že nemá cenu po losu hodnotit, jestli je to těžká či lehká skupina jednak proto, že většina týmů ještě nemá doladěné soupisky a také proto, že basketbal je živá hra, která může přinášet během sezony mnohá překvapení. Když se ale podíváme na složení týmů, tak nás nečeká nic jednoduchého. Ovšem mějme na paměti, že jsme mnohdy bojovali s kvalitnějšími soupeři a povedlo se nám se s nimi vypořádat úspěšně,“ řekl bezprostředně po losu Ondřej Šimeček, který ve švýcarském Mies zastupoval náš klub.
 

Hráči, kterým jsme telefonovali bezprostředně po losu, se k hodnocení nechali přesvědčit. „Když se podívám na první skupinu, mohlo to dopadnout daleko hůř,“ glosoval soupeře ve skupině A Martin Kříž. „Na první pohled docela silní soupeři. Pochopitelně neznáme soupisky, ale soupeři jsou z basketbalových zemí,“ přidal poznatek Tomáš Vyoral, pro kterého to bude první sezona v takhle kvalitní soutěži. I Petr Benda považuje skupinu za spíše silnější. „Je tam hned pět soupeřů z popředí svých domácích lig. Žádný z týmů nemá předem zaručený postup do dalších bojů, ale na druhou stranu není ani předem vyloučený,“ naznačil nejzkušenější náš hráč možnosti.

 

Jako největšího favorita všichni dotazovaní hráči označili Besiktas Istanbul. „Předpokládám, že Besiktas udrží podobný kádr, který jim v minulé sezoně přinesl druhé místo v turecké lize,“ domnívá se Martin Kříž. S několika tureckými týmy se nás klub už při svých toulkách Evropou potkal (Ankara, Fenerbahce nebo Banvit), s tímto soupeřem to však bude premiéra.

 

Zcela neznámou bude italský tým z Avellina. S tímto vloni třetím týmem italské ligy, který prohrál v semifinále až s pozdějším mistrem z Benátek, se náš klub ještě nepotkal. Jednou, v roce 2008, to už vypadalo, že v rámci přípravy jeden zápas s Avellinem odehrajeme. Ale po příjezdu do Reggio di Calabria, kde se měl konat turnaj, se vedení týmu dozvědělo, že byl turnaj zrušen. Tehdy byly dva italské týmy vyloučeny kvůli finančním problémům z ligy a Avellino ze solidarity s nimi na turnaj nepřijelo.

 

Četné styky má náš klub s polským mistrem Stelmet Zielona Góra. Utkali jsme se v přípravě už celkem sedmkrát. Čtyři zápasy jsme vyhráli a tři prohráli. Pět vzájemných zápasů jsme odehráli také s belgickým Oostende. Dvakrát v poháru ULEB (2007/08) a dvakrát v EuroCupu (2013/14). Na této evropské scéně máme s aktuálním belgickým mistrem vyrovnanou bilanci 2:2. Jazýček vah na naši stranu přesunul zápas kvalifikace o Euroligu v Cantú, kdy jsme v roce 2012 Oostende v prvním kole kvalifikace porazili 83:65.

 

Pozitivní bilanci 3:1 na zápasy máme také s Arisem Soluň. Dva zápasy jsme vyhráli v Eurocupu v sezoně 2011/12 a po jedné výhře a prohře máme z minulého ročníku Ligy mistrů. K tomuto soupeři se však váží nejsugestivnější zážitky Petra Bendy a Martina Kříže. „Doufám, že cesta do Soluně nebude dlouhá jako vloni,“ zhrozil se Martin Kříž při vzpomínce na pouť trvající 24 hodin. „Jen si přeju, abychom s Arisem u nich hráli hned první kolo, ať máme jistotu, že nebudou hrozit žádné sněhové vánice,“ smál se Petr při vzpomínce na cestu zasněženou dálnicí mezi Athénami a Soluní.

 

K výše uvedeným týmům, které byly zařazeny přímo do hlavní soutěže, vyprodukuje kvalifikace další dva soupeře. První vzejde ze skupiny Dinamo Tbilisi (mistr Gruzie) - Joventut Badalona (14.tým Španělska) - Kataja (mistr Finska) - Telekom Bonn (7.tým Německa). „Bude to jeden z týmů Joventut – Bonn,“ soudí Martin Kříž. „Věřím Joventutu, španělská ligy je jinde než zbytek Evropy,“ favorizuje nejvíce Badalonu Tomáš Vyoral.

 

Ve druhé kvalifikační skupině se bude rozhodovat mezi týmy Sigal Priština (mistr Kosova) - Cmoki Minsk (mistr Běloruska) - Budivelnik Kyjev (mistr Ukrajiny), Nanterre92 (3.tým po základní části francouzské ligy). Martin Kříž mírně favorizoval Nanterre: „Soudím podle toho, že francouzská liga je z nich nejkvalitnější. Ale nesmíme zapomínat ani na Draky z Minsku.“

 

 „Naším cílem určitě bude postoupit ze skupiny, ale hodnotit, nakolik to bude reálné, je ještě brzy, protože většina týmů ještě nemá poskládané kádry,“ dodal pro ČTK Ondřej Šimeček. Petr Benda se dotkl i vlastního týmu: „Bude záležet na tom, jak sestavíme tým my. Vyměníme šest hráčů! Ovšem to je možné i u zbývajících soupeřů.“ I přes některá negativa jedno pozitivum aktuální skupiny rezonovalo u hráčů se zkušeností z VTB ligy: „Nejedeme do ruského Krasnojarsku!“

 
BCL - los
 

Regular Season (alphabetically)
Group A: AS Monaco (FRA), Dinamo Sassari (ITA), Enisey Krasnoyarsk (RUS), EWE Baskets Oldenburg (GER), Hapoel Holon (ISR), UCAM Murcia (ESP), Winner of Kapfenberg Bulls-Benfica/Lukoil Academic vs Juventus Utena, Winner of Karposh Sokoli-Kalev Cramo/Alba Fehervar vs Pinar Karsiyaka.

Group B: Elan Chalon (FRA), Gaziantep Basketbol (TUR), Iberostar Tenerife (ESP), Neptunas Klaipeda (LTU), PAOK (GRE), Ventspils (LAT), Winner of Keravnos BC-Avtodor Saratov/KK Mornar Bar vs Orlandina Basket, Winner of Bosna Royal Sarajevo-MHP Riesen Ludwigsburg/U-BT Cluj Napoca vs Basic-Fit Brussels.

Group C: AEK Athens (GRE), Banvit (TUR), medi Bayreuth (GER), Olimpija Ljubljana (SLO), SIG Strasbourg (FRA), Umana Reyer Venezia (ITA), Winner of BC Lulea-Telenet Giants Antwerp/Nizhny Novgorod vs Rosa Radom, Winner of Donar Groningen-Vytautas/Bakken Bears vs Movistar Estudiantes.

Group D: Aris (GRE), BC Oostende (BEL), Besiktas Sompo Japan (TUR), CEZ Nymburk (CZE), Sidigas Avellino (ITA), Stelmet Zielona Gora (POL), Winner of SIGAL Prishtina-BC Tsmoki-Minsk/Budivelnyk vs Nanterre 92, Winner of Dinamo Tbilisi-Divina Seguros Joventut/Kataja Basket vs Telekom Baskets Bonn.

 
vloženo: 11.07.2017 17:34 / přečteno: 9060x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.