ŘEKLI PO LOSOVÁNÍ EUROCUPU

ŘEKLI PO LOSOVÁNÍ EUROCUPU

Když jsme se před polednem dozvěděli jména soupeřů, žhavili jsme telefony, abychom se vyptali, co naši respondenti říkají na výsledek losování Eurocupu. 

Ronen Ginzburg

Naši soupeři jsou velice těžcí. Poprvé jsem se zarazil, když jsme dostali Sevillu, to je opravdu dobrý tým. Když jsem se dozvěděl, že našim soupeřem bude Jezuralem, bylo to trochu lepší. Ne proto, že by to byl lehčí tým, ale vím, co od nich můžeme čekat. Tým sice znám, přesto to určitě nebude jednoduchý zápas, protože klub má hodně peněz a zajímavé i kvalitní hráče. V lize se pohybuje řadu let na předních pozicích a je to taková „stará škola“ izraelského basketbalu. Pro diváky jsou to rozhodně zajímaví soupeři. Myslím, že kapacita haly je skoro 11 tisíc diváků a stálo by za to jí vyprodat. Od diváků očekávám skvělou atmosféru a mohu za sebe i celý tým slíbit, že uděláme pro postup do dalšího kola Eurocupu vše, co bude v našich silách. 

 

Vratislav Šístek 

Cestou na letiště jsme byli všichni napnutí, koho nám los přidělí. Stejně jako vloni jsme si udělali tipovací soutěž. Celkově mohu říct, že s losem panuje spokojenost tak na padesát procent. Kvalitní týmy by mohly zaplnit hlediště, ale postup nebude snadný. Ve skupině máme silné dva soupeře a Riga by mohla být na nižší úrovni než my. Myslím si, že boj o dvě postupová místa se zredukuje na tři týmy. Ale nechme se překvapit. Předpokládám, že Cajasol bude nejlepší.

Jaké by bylo porovnání s minulou sezonou?

Ono se to dá špatně porovnat. Týmy se v průběhu letní přestávky hodně mění, stejně tak jako my. Každý rok se objevují v Evropě jiní cizinci. Proto těžké říct, zda to bude lehčí či nikoliv. Vzhledem k tomu, že jsme vloni postoupili, byla asi ta loňská skupina hratelnější.

Jaká je skupina očima cestování, jsou to poměrně daleké destinace?

Je to sice dál, ale do všech míst létají přímé lety z Prahy, takže je to možná lepší než někde přestupovat a pak se ještě kodrcat autobusem. Žádný problém v tom nevidím.

Jak dopadla tipovací soutěž?

Letos vyhrál kameraman České televize a komentátor Honza Smetana. Neuvěřitelně trefili všechny tři týmy! Hned jsme jim říkali, jestli tam neměli nějaké tajné agenty (smích).

Co hráči tipovali nejvíce?

Nejčastějším tipem byl Hapoel Jeruzalém. Možná chtěli udělat radost trenérovi, aby se podíval domů (smích), ale v každém případě z 18 tipujících, bylo, myslím, na Jeruzalém 12 tipů.

Koho tipovali nejméně?
Rigu, tohoto soupeře měli jen televizáci.
Takže Riga rozhodla tipovačku?

Ani ne. V tipovací soutěži hráči a realizační tým uhodli jen jednoho, nikdo neměl dva správné tipy.

 

Jiří Zídek

Skupina je těžká, ale nikdy jsme si nevylosovali skupinu, o které bychom řekli, že je lehká. Jsou v ní kromě nás dva v Evropě známé týmy – Cajasol a Jeruzalém.

Cajasol už jen tím, že přichází ze španělské ligy a že se zde pohyboval na vyšších příčkách, je zárukou kvality. Je to tým nejen s kvalitou ale i ambicemi. Myslím, že je rovněž divácky atraktivní, protože z programu Future Stars, který je společným projektem USK a Nymburka, vzešly dva talenty Satoranský a Balvín, kteří jsou v Cajasolu. Připomeňme, že Satoranský je králem smečařů španělské ACB ligy.

Utkání s Hapoelem bude mít zase speciální nádech pro naše trenéry, protože pochází z Izraele. Jako je pro naše diváky atraktivní, že uvidí Veselého a Satoranského, tak je pro naše trenéry zase vzrušující, že přivedou český tým na izraelskou půdu. Jeruzalém je tým, který se pohyboval na hraně Euroligy. Vždy měl vysoké ambice a ty bude mít i letos. Minimálně bude chtít postoupit ze základní skupiny. Má kvalitní domácí hráče a tradičně podepisuje solidní Američany. Pikantní je, že Tre Simmons v tomto týmu strávil minulou sezonu.

VEF Riga je tým, který procházel velkou proměnou jako celý lotyšský sport. Díky finanční krizi šla kvalita lotyšských týmů trochu dolu, oproti době před třemi, čtyřmi roky. V té době mohly kluby finančně konkurovat předním evropským týmům. Jak jsem se bavil s představitelem Rigy, mají pět lotyšských reprezentantů, dva Američany a Bělorusa, rovněž člena národního týmu. Proto nelze hovořit o VEF Riga jako o outsiderovi skupiny.

Měl jste možnost se potkat se zástupci týmů?

Na chvíli jsme spolu hovořili, ale spíše jsme si jen vyměnili vizitky, s tím, že se na všem dohodneme v následujících dnech a týdnech.

Jste vy sám osobně s losem spokojený?

Začal bych tím, že Eurocup je kvalitní evropská soutěž a nikdy jsme neměli lehké soupeře. Letos je laťka nastavena vysoko. Dostali jsme se vloni do osmičky nejlepších týmů a kdybychom neměli výpadek v jedné čtvrtině čtvrtfinále, mohli jsme být ve Final Four my. Zajímavé bude sledovat, jak náš start v kvalitní Adriatické lize ovlivní naše počínání v Eurocupu. 


Michal Křemen

Je to těžká skupina, ale na výběr moc nebylo. Četl jsem si týmy v jednotlivých koších, ale lehký soupeř tam nebyl.

Na kterého soupeře se nejvíce těšíš?

Asi na Sevillu. Je to španělská liga a na to se musí těšit každý basketbalista. Jsem zvědavý, co předvedou.

A co Riga?

S rižským basketbalem jsem se potkali v roce 2006 a ASK nás tehdy vyřadilo z postupu v Eurochallenge cupu. Tak snad to letos bude lepší (s úsměvem).

Měl jsi Jeruzalém v tipovačce?

Neměl, ale viděl jsem je hrát jeden zápas v kvalifikaci a byl to velice kvalitní a je se na co těšit.

Koho jsi tipoval?
Kazaň, Lyon a Göttingen.
Jaká je šance postoupit?

Šance je. Musíme vyhrát všechny zápasy doma a něco venku. Ale to stejné jako v letech před tím.


Michal Ježdík

Losování bylo velice zajímavé, soupeři jsou atraktivní, budou k vidění podstatně rozdílné styly basketbalu a myslím, že pokud Nymburku vydrží projev, kterým se prezentuje teď, má vysokou pravděpodobnost postupu ze základní skupiny.

S jakým stylem u soupeřů můžeme počítat?

V pobaltských republikách je kvalita týmu hodně závislá na finančních prostředcích. V loňském roce na tom bylo Lotyšsko velice špatně finančně a odrazilo se to i na basketbalu. Pokud se odmyslíme od finanční stránky, pobaltský basketbal je velice rychlý, silový, mají výborné střelce z dálky a pokud budou peníze, můžeme očekávat i dobré pivoty.

Izraelský basketbal je založený na kreativitě hráčů a využití chytrosti. Zpravidla v týmech není mnoho vysokých hráčů, hráči hrají hodně zvenku a to i podkošoví, rychle se pohybují. Tým z Jeruzaléma má dlouho tradici a v posledních letech se pohybuje na předních příčkách domácí ligy.

Poslední tým ze Španělska přináší kvalitu ACB ligy. Tým disponuje hráči s velkými dovednostmi, kteří po celé utkání hrají celoplošný basket. Obrovskou devizou Cajasolu je šířka lavičky. Myslím, že budou mít nejvíce hráčů na střídání a uvnitř týmů panuje velká vnitřní konkurence. U Cajasolu je bonusem, že na soupisce týmu je Tomáš Satoranský a v týmu je i Ondřej Balvín. Diváci se mohou během sezony jít podívat i na českého hráče, který hraje zahraniční soutěž.

 

 
vloženo: 14.10.2010 18:50 / přečteno: 12831x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.