JIRKA V ČESKÉM POHÁRU

JIRKA V ČESKÉM POHÁRU

Zkušenosti s pohárem ve Španělsku i Belgii má Jiří Welsch, Český pohár bude hrát po třinácti letech.  

Jirko, jsi v Kristových letech, ale dlouho mimo Českou republiku. Bude to tvoje premiérová účast v Českém poháru?

(po chvilce váhání) V téhle formě finálové osmičky rozhodně. Pokud si pamatuji, při svém účinkování na Spartě jsme v rámci Českého poháru hráli na palubovce nějakého týmu z nižší soutěže. Takže to premiéra v Českém poháru nebude.

Hrál jsi pohár při svém angažmá ve Španělsku a Belgii?

Ano, ve Španělsku jsem se s Cajou dostali do Královského poháru čtyřikrát a v Charleroi jsme taky v belgickém poháru hráli.

Jak velký je rozdíl mezi českým a španělským pohárem?

Nabízí se odpověď jako mezi českou a španělskou ligou… Velký rozdíl je i v prestiži samotného poháru. Do začátku poháru nezbývá moc dní a my jsme se o něm ještě ani moc nebavili (rozhovor vznikal v neděli večer ještě před pondělním zápase s Jindřichovým Hradcem). Ve Španělsku se Královský pohár hraje podobně krátce jako tady. Ve čtyřech dnech je jasno o vítězi. Ovšem je to akce, která si získala obrovskou podporu mezi fanoušky, mezi kluby i mezi samotnými hráči. Královský pohár má velkou prestiž, když někdo zvítězí, řekne se, že v té sezoně tým vyhrál opravdu nějakou důležitou trofej.

Jak se hraje pohár v Belgii?

V Belgii se hraje domácí pohár jako celoroční soutěž. Vloni jsme jako euroligový tým hráli proti druholigovému týmu. Jednak to byl pro tým z druhé divize velký zážitek a pak jsem se setkal s něčím, co jsem ještě nezažil.

Co se stalo?

Tím, že mezi námi byl rozdíl více soutěží, dostali domácí bodový náskok. My jsme zápas začínali se skóre 0:10. Abych pravdu řekl, ještě nikdy jsem nehrál zápas, kde by při úvodním rozskoku už svítilo na ukazateli 10:0.

Český pohár ve Final 8 přináší v případě postupu do finále tři zápasy ve třech dnech. Jak náročné to je?

My jsme na náročný program už zvyklí. Při takovém formátu záleží hodně na šířce lavičky. Věřím, že v tomhle budeme mít výhodu nad ostatními soupeři.

Když hraješ první den, bliká ti kontrolka v hlavě, zítra a pozítří ještě můžeme ještě hrát?

Možná trenéři berou tuhle skutečnost v potaz a podle vývoje zápasu nasazují hráče do rotace. Hráč takhle do zápasu nastupovat nemůže, on musí myslet jen na ten jeden zápas, protože také může být klidně poslední.

Smazávají se rozdíly mezi jednotlivými týmy?

Trochu ano, především pro týmy, které nejsou v zápase favority. Kvality týmů zůstávají, ale mění se psychika soupeřů. V dlouhodobé soutěži jedno vítězství nebo jedna prohra většinou mnoho v celkovém důsledku neznamená. Při tomto formátu to dává týmům nastupujícím proti favoritům větší pocit šance. Dá se říct, že každý zápas je o všechno.

My do Final 8 Českého poháru nevstupujeme v úplně dobré psychické pohodě, protože se nám na evropské scéně tolik nedaří. Mohlo by i toto na nás dolehnout?

Myslím, že ne. Basketbal v soutěžích Eurocupu nebo VTB ligy je na jiné úrovni. Porazili jsme velké týmy v Evropě a stále jsme ten samý tým. Nebudeme si zastírat, že aktuálně se nám tolik nedaří, ale v české lize jsme vždy byli schopni svou sílu prokázat.

 
vloženo: 06.02.2013 06:46 / přečteno: 8980x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.