NESMÍME SI NECHAT VNUTIT HRU SOUPEŘE

NESMÍME SI NECHAT VNUTIT HRU SOUPEŘE

Před odletem k dalšímu utkání do Chorvatska jsme oslovili našeho aktuálně nejzkušenějšího podkošového hráče Radka Nečase. 

Bilance 3:2 není nejhorší, ale v posledních třech zápasech jsme nepředváděli výkony, kterých bychom jak my tak fanouškové chtěli vidět. Zápasy byly hodně nepovedené a vygradovalo to v prvních patnácti minutách utkání 5.kola proti Novemu Mestu.

Právě tento zápas nebyl moc dobrý, prohráli jsme o dvacet. Dalo by se v něm najít něco pozitivního?

Pokud chceme hledat pozitivní stránky, najdeme je. I když se zápas vyvíjel velice špatně, prohrávali jsme o dvacet dva bodů, dokázali jsme se do utkání vrátit a nechybělo moc, abychom vývoj zápasu zvrátili. Na takových momentech musíme stavět.

Co nám dosavadní průběh Adriatické ligy ukazuje?

Potvrdilo se, že všechna utkání budou vyrovnaná a že jsou to nejlepší týmy svých zemí. Rozdíly ve skóre nejsou nikterak markantní a většinou se pohybují do deseti bodů.

Po výborném začátku ligy, kdy jsme vyhráli první tři kola, nebyla poslední dvě kola velkým pádem?

Nám zápasy na začátku ligy vyšly velice dobře a možná už nás někdo viděl ve Final Four. Jenže jednak to byl začátek soutěže a také jsme hráli s těmi slabšími týmy. Teď nás nesmí zachvátit panika.

Mohly být výsledky prvních třech kol ovlivněny tím, že nás soupeři podcenili?

Já myslím, že v Adriatické lize nikdo žádný zápas nepodcení. Hráli proti nám mladí hráči a ti svými výkony bojují nejen o vítězství v daném zápase, ale také o své zviditelnění a to je motivace sama o sobě.

První tři zápasy jsme hráli proti týmům s nižším věkovým průměrem, poslední dva zápasy byly proti starším hráčům. Je tedy Adriatická liga o zkušenostech?

To je jen shoda okolností. Na Balkáně jsou už hráči ve dvaadvaceti letech hotoví a přichystáni jít do vyšších pater evropských pohárů. Větší význam hrálo to, že týmy byly nově složené, kdežto jádro Zadaru i Nového Mesta spolu hraje delší dobu. Jak už jsem jednou říkal: hráč, kterému je 35 a většinou sedí na lavičce nemůže mít víc zkušeností než o deset, patnáct let mladší, který pravidelně hraje.

Je nějaký společný jmenovatel obou našich prohraných zápasů?

Myslím, že jsme si v obou nechali vtisknout herní styl soupeře a to nám pochopitelně nesedí. Ani v jednou zápase jsme nevyužili naši největší zbraň a tou je rychlý protiútok.

Přináší naše účast v Adriatické lize to, co jsme od účasti čekali?

Cíle před sezonou nebyly nikterak vyšponované, nikdo nepředpokládal, že bychom mohli hrát Final Four. Nikdo nemohl tušit, jak budou vypadat nově poskládané týmy, co s námi udělá velké cestování a podobně. Podle mě bychom měli být s dosavadní účastí v lize spokojeni.

I když je na velké hodnocení brzy, je nějaký tým v Adriatické lize, který tě překvapil?

Nevím, který tým bych preferoval. Spíše se potvrzuje, že Olimpija Ljubljana má roky, kdy válí v Eurolize a přitom má slabší výkony v Adriatické lize.

Co loňský vítěz Partizan Bělehrad, zatím je v tabulce pod námi?

Partizan hodně obměnil kádr jak hráčský tak trenérský. Hráči si zvykají na nové role lídrů týmu a to není proces, který se dá zvládnout za dva měsíce. Myslím, že se Partizan teď začne zvedat.

Prorokuješ jim tedy stejné umístění jako vloni?

Myslím, že trenérská výměna se projeví až za delší dobu než je jedna sezona. Až v příští, pokud zůstane, může týmu vtisknout nějaký svůj rukopis. Letos bych je za vítěze nevolil. 

Kdo by tedy byl největším adeptem na vítězství v lize?

Pokud si chci tipnout, tak si myslím, že by to mohla být Olimpija Ljubljana v čele s ex-nymburským Goranem Jagodnikem. Její výkony v Eurolize jsou vynikající.

Je pro Tebe výkon Crvene Zvezdy zklamáním nebo zasluhují obdiv za to, že povstali z popela dluhů a jsou ochotni bojovat o svou existenci?

Zvezda měla a má obrovské problémy, ale s obdivem lze sledovat mladé hráče, jak jsou ve svých osmnácti, dvaceti letech konkurenceschopní nejlepším týmů Jadranské ligy. Sice prohrávají, ale jejich snaha po celých čtyřicet minut je obdivuhodná.

Myslíš, že by mohla Crvena Zvezda z Adriatické ligy vypadnout?

V této soutěži nezáleží na tom, jak se hraje přímo v Adriatické lize. Vstupenku do ligy týmům dává umístění v domácí soutěži. Oni se budou muset snažit po skončení Adriatické ligy uhrát v srbské lize postupové místo. V Srbsku je pochopitelně o účast v Adriatické lize velký zájem, protože tato soutěž na sebe váže velký zájem médií i sponzorů, proto je na čekané tolik týmů bývalé Jugoslávie.

 
K aktuální situaci.

Pod košem nám teď chybí Petr Benda a tím pádem to znamená pro tebe jako podkošového hráče vyšší nároky. Jak jsi připraven?

Petr byl pilířem v útoku i obraně, navíc jsme pod košem už delší dobu spolu a známe svoje silné a slabé stránky. V následujících zápasech to bude jiná rotace. Po zranění se vrací Aleš Chán…. Pro Aleše to bude jednoduché v Adriatické lize, protože tam pivotů jeho typu mnoho není, ale vyžít se budu moct v Eurocupu. Je potřeba, abychom Alešovi pomohli v obraně proti menším pohyblivějším hráčům, když bude muset hrát dál od koše. V útoku bude jeho přítomnost výhodou. Věřím, že na obranném doskoku budou jeho dlouhé ruce pro nás přínosem.

Protože jsi výborný obránce a jdeš do defenzivní činnosti naplno, můžeš se dostávat do problémů s fauly. Budeš si, při nedostatku vysokých hráčů, dávat větší pozor na fauly?

O tom se v utkání nedá uvažovat. Když půjde hráč se mnou na koš a budu mít čtyři fauly, tak ten poslední asi neudělám. Jinak ale soupeř musí vědět, že na hřišti jsme a nesmí dát jednoduchý koš. Ale naši situaci pod košem bych neviděl jako nějakou krizovou. Adam Koch ani Láďa Sokolovský nedostávali zatím tolik minut, takže je kde brát.

Projeví se nepřítomnost Petra Bendy na naší hře?

Projeví. Některé systémy, které předpokládaly hru na podkošového hráče, budou omezeny, pokud bude na palubovce nižší sestava. V obraně je to trochu výškový handicap, ale vyšších hráčů než jsem já nebo Adam v lize také moc není.

Figuruješ na druhém místě v počtu doskočených míčů. Co říkáš takovému umístění?

Je to moje úloha, být na doskoku. Pochopitelně jsem rád, že mohu svým dílem přispět ke hře Nymburka, ale svoje osobní statistiky bych na úvod sezony nijak nepřeceňoval. Jsem rád, že mohu pomoci týmu alespoň v této činnosti, když nemám svůj den na útočné polovině.

Ty sám jsi spokojený se svou účastí v Adriatické lize?

(po chvíli přemýšlení) Dostávám hodně minut, takže s tím jsem spokojen. Rád bych lépe proměňoval šance, které mi dávají spoluhráči v útoku, ve dva body nebo fauly a abych proměňoval trestné hody. Mít šestky 6/2 jako v minulém zápase, je tragické.

 
 
vloženo: 06.11.2010 11:08 / přečteno: 12307x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.