S NOVÝM TRENÉREM

S NOVÝM TRENÉREM

Zítra se pokusíme vrátit týmu KK Zadar podzimní porážku na jeho palubovce. Soupeř přijede s pozměněnou soupiskou a novými trenéry. 

Klub ze Zadaru patří mezi kluby z dlouhou tradicí. Založen byl už v roce 1945, ale první basketbalový zápas byl v Zadaru k vidění už o vánočních svátcích v roce 1929! Při oslavách 80 let basketbalu v tomto městě bylo použito výstižné motto: „Bůh stvořil člověka, Zadar basketbal.“ O rok později byla založena první oficiální basketbalová organizace v Zadaru, přičemž první zápasy se hrály venku na betonových plochách. Největší boom zaznamenal basketbal v Zadaru těsně po druhé světové válce. 
Svou kvalitu dokazoval klub ze Zadaru už v dobách Jugoslávie, kdy získal sedmkrát titul mistra Jugoslávie (1965, -67, -68, -74, -75, -85, -86). V letech 1987 až 1991 poněkud ustoupil z čelných pozic, jen v roce 1990 skončil druhý, jinak na čtvrtém nebo horším místě. Po vzniku chorvatské ligy patří stále do špičky domácí soutěže. Od roku 1998 je převážně korunním princem domácí ligy. První místo vybojoval v letech 2005 a 2008, kdy také vyhrál základní část ligy.
V Adriatické lize si tým aktuálně udržuje pozici v dolní čtvrtině tabulky. V historii ligy skončil jednou na prvním místě. Bylo to v roce 2003, i když v tom roce postoupil do vyřazovacích bojů až ze čtvrtého místa. V následujících letech se do závěrečných soubojů posledních týmů probojoval ještě v roce 2008, kdy skončil na druhém místě. Oba dva úspěchy si připsal na palubovce v Ljublani.
Klub ze Zadaru je ostříleným týmem i v evropských pohárech. Do roku 2000 hrál pravidelně Koračův nebo Saportův pohár, přičemž v roce 1989 dospěl až do semifinále Koračova poháru. V poháru ULEB si Zadar zahrál poprvé v sezoně 2000-01 a skončil na 6.místě ve skupině A s dvěma výhrami. Přesto se v dalším roce podíval do Euroligy. Také v této soutěži vyhrál v základní skupině pouze dva zápasy a skončil na 8.místě skupiny C. Následující sezona, kdy Zadar vyhrál Adriatickou ligu, byl úspěšný také v poháru ULEB, když prohrál ve čtvrtfinále s Pamesou Valencia. Od roku 2003 až do minulé sezony hrál Zadar převáženě soutěž organizovanou ULEBem, jen v sezoně 2005/06 hrál FIBA Cup a v sezoně 2006/07 nenastoupil v žádné evropské soutěži. V minulé sezoně se Zadar se třemi výhrami nekvalifikoval v Eurocupu do dalších bojů už ze základní skupiny, ale v letech před tím byl úspěšnější. V roce 2008 prohrál v semifinále s Hemofarmem, v roce 2009 ve čtvrtfinále s Bilbaem.

Letošní cesta Zadaru v AL: 
KK Zadar nevstoupil do letošního ročníku dobře. V prvních třech utkáních nedokázal zvítězit a první vítězství se týmu povedlo, bohužel pro nás, v zápase s našim týmem a poté zvítězil Zadar ještě proti Crvene Zvezdě. Pak přišla pětizápasová šňůra bez vítězství, až se opět dvakrát zablýsklo a zadarští porazili dva silné týmy Partizan a Hemofarm. Páté a zatím poslední vítězství získal KK Zadar proti Cedevitě ve 14.kole na domácí palubovce. V posledních dvou kolech Zadar prohrál jak na Olimpiji, což se dalo čekat, tak doma se Zagrebem CO a to už se přestalo líbit vedení klubu a z pozice hlavního trenéra odvolalo Daniela Jusupa a nahradil ho Tihomir Bujan. 
V Adriatické lize střílí Zadar v průměru 78 bodů, což je mezi ostatními týmy střed, obrana zatím pustila průměrně o 2,5 bodů více. 

Soupiska
Průměrná výška hráčů je 198 cm, přičemž nejvyšším hráčem je Miro Bilan (213), který je o  2 cm menší než Aleš Chán. Na druhé straně v pořadí podle velikosti by stál Josip Pelczmann (182 cm), ale ten odehrál jen tři minuty. Věkové rozložení hráčů má poměrně velký rozsah. Nejmladšímu Ramljakovi bude za dva měsíce osmnáct, přesto už nastoupil v sedmi utkáních na 45 minut. Nejstarším je Mario Dundović, který oslaví v květnu 34.narozeniny. Průměrný věk hráčů je pak 25 let. 
Trenér Jusup do této chvíle nejvíce věřil svým malým hráčům Carovi a Vladovićovi, kteří odehráli více než 500 minut (průměr více než 32 minut). Oba tak mají na svém kontě většinu top statistických údajů svého týmu. Car je nejlepší střelec Zadaru s průměrem 17,4 bodů na zápas, což je 7.místo mezi všemi střelci Adriatické ligy. Kromě toho je nejlepším hráčem Zadaru v počtu valorizačních bodů a opět mezi všemi hráči NLB ligy mu patří 7.místo. Car těží z výborné úspěšnosti střelby za tři body (45 trojek – 40,4%). Na svém kontě má také nejvíce zisků a nejvíce získaných faulů. Ani my nemáme na tohoto hráče dobré vzpomínky. Byl to jeden z tahounů našeho zápasu v Zadaru (na obrázku brání Pavla Pumprlu).
Vladović odehrál nejvíce času a přesto že patří k nejmenším hráčům, je nejlepším v počtu doskoků v obraně (62), k jeho kladům patří také 56 asistencí (3,5 na zápas). Ovšem k záporům 42 ztracených míčů a 54 spáchaných faulů. Právě díky těmto dvěma faktorům má užitečnost o 80 bodů nižší než Car. 
Nejnebezpečnějším hráčem na útočném doskoku je Ive Ivanov. Se třiceti doskoky patří do top desítky Adriatické ligy. Čtvrtým hráčem, který figuruje mezi deseti nejlepšími hráči NLB ligy v jednotlivých statistických veličinách je Ivan Batur, který má druhou nepřesnější ruku při střelbě za dva body. Limituje ho však poměrně malý počet střel. 
Změn v kádru se mnoho neudálo. Odešel Golemac a Tomas, v lednu přišel druhý Američan Chester Mason, který rok před tím odehrál v Širokim Brijegu. Poslední změnou je návrat veterána Žuži, který v sezoně 1997/98 v Zadaru začínal.   
Největší změnou je výměna trenérů. Po prohraném zápase skončil na lavičce trenér Daniel Jusup (na obrázku vpravo), protože vedení klubu nebylo spokojeno s postavením týmu v tabulce a možná také nemohlo Jusupovi zapomenout, že svými neuváženými prohlášeními přivodil pokutu od vedení Adriatické ligy ve výši 6000 EUR za poškození dobrého jména Adriatické ligy. Stalo se v 9.kole při zápasu proti týmu Krka Novo Mesto. Novému kouči Tihomiru Bujanovi je 43 let, narodil se v Záhřebu, kde také začínal trenérskou kariéru jako asistent. V roce 1998 přešel do Zadaru na dva roky jako asistent. Od roku 2000 do roku 2009 byl hlavním trenérem ve „farmě“ KK Zadaru družstvu KK Borik (část Zadaru). Z toho postu si dvakrát na rok odskočil. Jednou byl trenérem Širokého Brijegu a rok asistentem v KK Zadar. 



 
vloženo: 14.01.2011 15:11 / přečteno: 15142x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.