ADRIATICKÁ LIGA STARTUJE

ADRIATICKÁ LIGA STARTUJE

V sobotu vytáhne oponu další ročník Adriatické ligy, poprvé se účastní nymburský tým a premiéru obstará souboj s Red Star Bělehrad..  

Představme si krátce tým našeho soupeře. 
Crvena Zvezda Beograd je tým zvučného jména. Především v dobách bývalé Jugoslávie byl častým mistrem této země ( -46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 69, 72, 93, 94, 98).  V posledních deseti letech sice Hvězda neopanovala nejvyšší příčky domácí soutěže ani Adriatické ligy a známějším týmem se stal městský rival Partizan (13.listopadu s ním změříme síly v rámci AL), ale přesto si tým s červenou hvězdou ve znaku držel svou kvalitu. Pravděpodobně nejhorší sezonu má klub za sebou a vzpomínky na nejčernější období jsou v myslích jejich fanoušků v nejčerstvější paměti.  CZ Bělehrad za poslední sezony navršila  dluhy ve výši několika milionů eur a 30. července vyhlásila bankrot. Celé klubové vedení v čele s prezidentem Lučičem rezignovalo, ještě před tím opustili tým nejlepší hráči i trenér Trifunovič a mnozí si mysleli, že to je definitivní konec jednoho z nejlepších klubů srbské historie. Generální manažer a bývalý hráč Mirko Pavlovič, který jako jediný v klubu zůstal, kolem sebe shromáždil několik lidí, kteří jsou odhodláni najít řešení velkých problémů a dluhů. Podle jejich slov dluh činí 10 milionů eur.  Jeden z věřitelů, majitel agentury BeoBasket a jeden z nejvýše postavených basketbalových manažerů v Evropě Miodrag Ražnatovič, nabídl klubu spolupráci. Bez jeho pomoci by Crvena Zvezda pravděpodobně zanikla.
CZ Bělehrad provedla „restart“ a začíná s mladými hráči. Věkový průměr je něco málo přes dvacet let.  Z loňského kádru zůstal, kromě několika nepříliš vytěžovaných mladíků, jen Boris Bakić a kolem něj se buduje zcela nový tým. Tým je plný sice celkem nadějných, ale zato nezkušených mladíků, které si klub s omezenými finančními prostředky může dovolit. K Bakićovi přibyli na perimetru dva solidní hráči z NCAA, Američan Jahmar Young a Srb Luka Drča, k nimž se připojil ještě Strahinja Milošević, který hrál loni za Partizan. Pod košem se potom objevili mladí pivoti Uroš Nikolić, loni opora slovinského mistra Krky Novo Mesto, a Darko Balaban z Partizanu. Zkušenosti by potom měl přinést další podkošový hráč Uroš Mirković, přicházející z polské Polpharmy Starogard. 
Odchody: Marko Kešelj (Olympiakos Pireus), Vuk Radivojević (Trabzonspor), Nemanja Bjelica (Caja Laboral), Filip Videnov (FMP Bělehrad), Oliver Stević (Oldenburg), Vladimir Štimac (Ventspils), Elmedin Kikanović, Mike Taylor
Příchody: Jahmar Young (University of New Mexico), Luka Drča (University of Utah), Strahinja Milošević, Darko Balaban (Partizan Bělehrad), Uroš Mirković (Polpharma Starogard Gd.), Uroš Nikolić (Krka Novo Město), Nemanja Arnautović (Budućnost Podgorica), Stevan Jelovac, Dušan Katnić (Mega Vizura). 
text vznikl s využitím webových stránek www.probasket.cz a www.basketmag.cz 

VZÁJEMNÉ ZÁPASY
Nymburk se s CZ Bělehrad střetl celkem pětkrát. Jednou v přátelském utkání při oslavách 80 let basketbalu v Nymburce a čtyřikrát v rámci ULEB Cupu nebo Eurocupu. Zatím jsme úspěšnějším týmem, protože jsme třikrát zvítězili a také v celkovém skóre máme navrch (402:355). Co je ale paradoxní, kromě vítězství v přátelském zápase, jsme obě vítězství získali na palubovce legendární haly Pionir. Obě naše výhry byly „o parník“. Jednou o 22 bodů a podruhé o 18 bodů, kdežto naše porážky byly do deseti bodů (5 a 7).  

 
vloženo: 08.10.2010 09:20 / přečteno: 12536x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.