POKRAČOVÁNÍ VTB LIGY

POKRAČOVÁNÍ VTB LIGY

V neděli v 16:30 začíná utkání s euroligovým Asseco Prokom Gdynia. Přijďte se podívat na tým, který už stejně jako my vládne osm let domácí soutěži.   

Než se pustíme do představení soupeře, rádi bychom vás upozornili, že vzhledem k pomalejšímu tisku vstupenek, nenechávejte svůj příchod do haly na poslední chvíli, ať můžete nerušene sledovat celý zápas od začátku. 
Děkujeme za pochopení. 

A nyní si představme tým Asseco Prokom Gdynia. 
Trenérem je Litevec před měsícem čtyřicetiletý Tomas Pačésas (na snímku dole), který už jako hráč hájil v letech 2003-2007 barvy týmu z Gdyně resp. Sopot. Po skončení kariéry hráče se stal nejprve na několik měsíců asistentem a poté trenérem Prokomu. V Polsku se však pohybuje od sezony 2001/02.  
Pačesas
Tým kolem trenéra Pačesase získal pro letošní rok výjimku a nehraje základní část polské ligy a do domácí soutěže se zapojí až později. Prokom Gdynia (pro pamětníky známý jako Sopoty) startuje aktuálně v Eurolize a VTB lize. 
V Eurolize jako jediný tým nemá ani jednu výhru a se sedmi porážkami je na posledním místě skupiny D. Pravdou je, že skupina D patří k těm velice silným. Barcelona, Montepaschi a UNICS jsou silné kluby. Mohlo by se zdát, že tým s takovou bilancí je bezzubý, ale opak může být pravdou. Trenér Pačésas na svém blogu po šestém kole říká: "V Eurolize nemáme ani jedno vítězství a naše šance dostat se do druhého kola jsou minimální, ale ve VTB lize je to jinak. Tady šance na postup do další fáze turnaje je a by za to budeme bojovat." 
Kromě porážek se musel trenér vyrovnat i se ztrátou dvou kvalitních hráčů. Koncem října se rozloučil s Devinem Brownem, který odešel z rodinných důvodů. Devin byl zkušený hráč, který od roku 2003 do 2010 nastupoval za týmy NBA jako San Antonio Spurs, Cleveland Cavaliers nebo New Orleans Hornets. Celkem odehrál v NBA 460 zápasů. O devět let mladší Alonzo Gee měl za sebou pouze jednu sezonu v NBA s jedenapadesáti zápasy, ale ve VTB lize je aktuálně nejlepším střelcem i doskakovačem. Ovšem další body už nepřidá. Devátého listopadu se v podstatě bez rozloučení odebral do Ameriky. Vedení klubu a trenér se o jeho odchodu dozvěděli až z SMS-ky, kterou Alonzo poslal z letiště. Pro Alonza to byla první sezona mimo USA a bez podpory rodiny se mu v Polsku nelíbilo. Navíc ho podle jeho vysvětlení vyčerpával náročný trénink. 
Nicméně trenérovi zůstali v týmu další kvalitní hráči. Aktuální soupiska čítá 12 hráčů. Nejlepším střelcem je pouze 21-letý pivot Donatas Motiejunas. „Je to jeden z nejtalentovanějších hráčů, kteří nyní hrají v Evropě. Je to pivot, který ale umí výborně střílet z dlouhé vzdálenosti,“ charakterizuje tohoto Litevce asistent trenéra Oren Amiel. Rodák z Kaunasu začínal v juniorském týmu Žalgirisu a svoje první body v Eurolize dával v sezoně 2007/08, tedy jako sedmnáctiletý. O rok později v týmu Aisciai Kaunas byl druhým nejlepším střelcem litevské ligy (19,9 b/z) a čtvrtým nejlepším na doskoku (7 na zápas). V dalších dvou letech startoval za Benetton Treviso mimo jiné i v Eurocupu a letos byl draftován jako číslo 20 v prvním kole klubem Minnesota Timberwolves a později vyměněn do Houston Rockets a přes Benetton se nakonec ocitl v Prokomu. Dalším výrazným hráčem je Oliver Lafayette, kterého známe z jeho loňského působení v Partizanu Bělehrad. „Je to typický střílející rozehrávač, který umí skórovat na mnoho způsobů,“ prozradil Oren Amiel. Oliver si po NCAA zahrál rok v Mexiku a v letech 2008-10 nastupoval za různé týmy v americké D-league. V roce 2010 si také zahrál jeden zápas za Boston Celtics v NBA (7 bodů, 4 doskoky). Před minulou sezonou však byl poslán do Partizanu, kde hrál do listopadu. V prosinci podepsal v týmu Šílených mravenců (Fort Wayne Mad Ants) v D-league. V únoru 2011 neprošel zdravotní prohlídkou Besitkasi, a tak sezonu dokončil Maccabi Ashdod. Oren Amiel z polských hráčů vybral vynikajícího trojkaře Przemyslawa Zamojského. Ten zatím nabíral zkušenosti pouze v polských týmech.    

Další informace najdete ve vizitce týmu zde  

 
vloženo: 02.12.2011 16:09 / přečteno: 9543x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.