VTB LIGA V NOVÉM KABÁTĚ

VTB LIGA V NOVÉM KABÁTĚ

Na zasedání VTB ligy byl schválen a na následující tiskové konferenci byl představen nový formát VTB ligy pro sezonu 2012/13.

V moskevském hotelu Prezident se dnes konalo zasedání výkonného výboru VTB ligy za účasti všech účastníku VTB ligy s výjimkou Azovmashe, který zůstal po včerejším prohraném zápase doma. Přítomni byli zástupci všech ostatních klubů i federací participujících ve VTB soutěži.

Nejdůležitějším bodem zasedání bylo schválení nového hracího systému. Dvacet týmů bude rozděleno do dvou skupin a odehrají celkem 18 zápasů, systémem každý s každým a to doma-venku. Po té bude následovat  play-off, do kterého postoupí osm nejlepších z každé skupiny. Osmifinále se bude hrát na dvě vítězství prolínacím způsobem mezi oběma skupinami (A1-B8, A2-B7,… A8-B1). Zbývající kola play-off, čtvrtfinále, semifinále, finále a souboj o třetí místo se bude hrát na tři vítězství. Přesné složení skupin a systém kvalifikačního turnaje bude znám v červenci po dalším zasedání výkonného výboru VTB ligy.

Další změnou je price money za umístění. V letošní sezoně nezískaly odměnu pouze poslední týmy v každé skupině, letos to budou poslední dva, tedy ty, které se neprobojují do play-off.

Na zasedání byla také ze strany VTB ligy odsouhlasena také připravená dohoda mezi Euroligou a VTB ligou a po podpisu ze strany Euroligy vstoupí v platnost. Díky této dohodě se VTB liga stává členem rodiny Euroligy.

Odhlasováno také bylo, že prezident ligy (aktuálně Sergej Ivanov) má hlasovací právo na boardu VTB ligy. Do této doby mohl pouze navrhovat.

 

Krátce jsme se zeptali tiského mluvčího Ondřeje Šimečka, jak skloubíme účast v této soutěži s českou Mattoni NBL, když přibylo několik zápasů?

Tato otázka je klíčová nejen pro náš klub. Podobnou budou řešit i další mimoruské kluby participující ve V TB lize. Našim cílem je účastnit se Mattoni NBL, chceme jí hrát. Navýšení zápasů není tak markantní, aby to ovlivnilo naši účast v obou soutěžích. Rád bych upozornil ještě na jednu skutečnost z dohody mezi VTB ligou a Euroligou. Týmy, které startují ve VTB lize musí zůstat součástí svých domácích lig, ale je jedno, v jaké části se do ní připojí.

 Ondřej Šimeček a Jiří Zídek

Vzhledem k plánům, že ruská PBL bude nahrazena VTB ligou, budou možná výsledky VTB ligy stanovovat také pořadí v mistrovství Ruska. Zda to bude po základní části nebo play-off, si stanoví dohoda mezi ruskými kluby později. V brzké době bude zasedat vedení PBL, na kterém se bude o osudu této soutěže jednat.

 

Pro zajímavost. Před zasedáním výboru VTB ligy byly ve hře tři varianty pro další ročník VTB ligy.  

Varianta číslo 1 v podstatě kopírovala minulý ročník, kterého jsme se zúčastnili. Tedy 18 týmů ve dvou skupinách odehraje základní část a sezoně je zakončena Final Four, kam se kvalifikuje vítěz každé skupiny a vítěz dvoukolového play-off.

Varianta číslo 2 předpokládala opět základní dvě základní skupiny po devíti účastnících a do play-off by se kvalifikovaly čtyři nejlepší týmy každé skupiny. Jiné by bylo právě play-off. Čtvrtfinále play-off by pak obstaraly první čtyři týmy každé skupiny s tím, že by se hrálo na dva vítězné zápasy, kde vítěz skupiny A hraje se čtvrtým skupiny B (A2-B3, A3-B2, A4-B1). Vítězové by se kvalifikovali do semifinále play-off a odehrála by se série na tři vítězné zápasy dle klíče: vítěz A1/B4 proti vítězi B2/A3 a vítěz B1/A4 proti vítězi A2/B3. Oba vítězové by změřili síly ve finále a poražení v boji o třetí místo. Obě dvě finálové série by se hrály na tři vítězné zápasy.

Varianta číslo 3, která byla velice časové náročná, předpokládala 25 zápasů v základní skupině. Týmy ve skupině A a B by odehrály jako obvykle základní část systémem každý s každým doma-venku, tedy 16 zápasů. Po této části by následovala, řekněme nadstavba, ve které by se každý tým z jedné skupiny utkal jednokolově (o pořadatelství by rozhodoval los) se všemi týmy druhé skupiny. Tím by přibylo dalších 9 zápasů. Play-off by pak pokračovalo stejně jako ve variantě číslo 2, tedy čtvrtfinále, semifinále a finále se soubojem o třetí místo. V maximální variantě to je 38 zápasů (25+3+5+5). 
 
vloženo: 20.05.2012 17:28 / přečteno: 8835x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.