POOSMÉ PROTI LOKOMOTIVU

POOSMÉ PROTI LOKOMOTIVU

V pátek 3.října začíná úplně prvním zápasem celé soutěže šestý ročník VTB ligy. Pro Nymburk je to již čtvrtá sezona, kdy má možnost se poměřit s kvalitními týmy především východní Evropy.

Soupeř Lokomotiv Kubáň Krasnodar je týmem, který zatím nechyběl ani v jednou ročníku mezi nymburskými soupeři a návdavkem se Lvi s Lokomotivem utkali jednou v přípravě na sezonu 2011/12. Ze sedmi zápasů slavil vítězství ruský tým pětkrát. Kromě výhry v přípravě porazil Nymburk Lokomotiv 14.října 2012 v nymburské hale. Vítězství se zrodilo ve třetí čtvrtině, kterou vyhráli Lvi 31:13. Klíčovými hráči byli AJ Abrams (6 trojek), Drew Naymick (12 bodů, 12 doskoků) a Petr Benda (12 bodů, 9 doskoků). První dva prohrané zápasy v první sezoně ve VTB lize byly těsné (63:72 a 65:71). Rozdíl v posledních třech zápasech byl vždy dvojciferný (54:75, 72:85 a 74:86). Celkové skóre ze všech zápasů je 488:534.

 

Tým, který dnes reprezentuje město Krasnodar, má svoje kořeny v podkavkazském městě Miněralnyje Vody. Založen byl již v roce 1946 a zpočátku to byl tým, za který hráli mladí studenti dvou železničních škol města. Proto tým nese název Lokomotiv. Vzhledem k tomu, že měl tým úzký vztah se železnicí, zúčastnil se v roce 1999 neoficiálního mistrovství Evropy železničářů v Maďarsku, kde Lokomotiv vyhrál. Za svého působení v městě Miněralnyje Vody získal klub dvě bronzové medaile z ruského mistrovství (2001 a 2002).

 

V roce 2003 se klub přestěhoval do 500 kilometrů vzdáleného Rostova na Donu. Klub změnil město působení, název Lokomotiv mu však zůstal. Po dobu šesti let, co bylo domovským přístavem město Rostov, hrál Lokomotiv v nejvyšší ruské soutěži a jeho nejlepším umístěním bylo 5. místo v roce 2007.  Po sedmém místě v roce 2009 se klub podruhé ve své historii stěhoval, tentokrát do Krasnodaru.

 

Za poslední roky klub posbíral celou řadu výborných umístění. V roce 2012 získal třetí bronzovou medaili z ruského šampionátu a největších úspěchů klub doznal v sezoně 2012/13, kdy se stal stříbrným ve VTB lize (která se v té době již hrála jako mistrovství Ruska) a především zvítězil v Eurocupu, když porazil ve finále Bilbao 75:64. Vítězství v Eurocupu znamenalo mimo jiné i zisk licence C pro Euroligu sezony 2013/14.

 

V minulé sezoně hrál Lokomotiv kromě VTB ligy také Euroligu a nevedl si vůbec špatně. V základní skupině obsadil 3.místo s vyšším počtem vítězství než porážek (6-4) a také ve skupině TOP 16 se sedmkrát museli soupeři před jeho uměním sklonit, například i  Panathinaikos Athény nebo Maccabi Tel Aviv. Od postupu do play-off Euroligy ho dělil jen pověstný vlásek. Při rovnosti bodů se čtvrtým Galatasarayem a rovnosti vzájemného skóre rozhodlo o postupu Turků až třetí kritérium a to celkové skóre.

 

Ve VTB lize sezony 2013/14 obsadil Lokomotiv třetí místo ve skupině A a v osmifinále hladce přešel přes Rudý říjen Volgograd. Stopku vystavilo ve čtvrtfinále CSKA Moskva. Mohlo by se říct, že podle předpokladů, průběh série však byl nesmírně vyrovnaný. Lokomotiv totiž využil nervózní atmosféry v klubu mnohonásobných mistrů SSSR i Ruska a v prvních dvou zápasech v Moskvě vyhrál (87:83 a 81:66!!). V třetím utkání Lokomotiv prohrál jen těsně 73:76 a ve čtvrtém ještě těsněji 78:79. Teprve poslední zápas skončil výrazným vítězstvím CSKA 84:65.

 
Změny v kádru soupeře

První změna se udála na pozici hlavního trenéra. Jevgenije Pašutina vystřídal Sergej Bazarevič, který přišel z Rudých Křídel Samara. Ve svém minulém působišti strávil tři roky, byl zde také trenérem Tre Simmonse a dovedl tým ze Samary k vítězství v poháru EuroChallenge. Bazarevič za svou dvacetiletou kariéru hráče vystřídal řadu týmů včetně CSKA nebo Dynama Moskva, deset let byl sovětským nebo ruským reprezentantem a zúčastnil se OH 1992.

 

Z minulého kádru odešlo sedm hráčů: Williams, Lichoděj, Jasaitis, Marič, Ponkrašov, Bogdanov a Kanigin. Náhrady jsou však nejméně stejně kvalitní.

 

Hlavní hvězdou je levoruké křídlo/pivot Anthony Randolph, který od roku 2008 hrál až do minulé sezony v NBA. Ze 6 let vystřídal čtyři týmy: Golden State Warriors, New York Knicks, Minnesota Timberwolves a Denver Nuggets, ve kterých odehrál celkem 252 zápasů s průměrem 7,1 bodů na zápas a 4,3 doskoky na zápas.

 

Dalším Američanem je MalcolmDelaney, který přišel do Kubáně z Německa. Malcolm je mistrem Francie (Elan Chalon 2011/12), Ukrajiny (Budivelnik Kyjev 2012/13) a Německa (Bayern Mnichov 2013/14). Je také MVP Bundesligy a MVP finále Bundesligy, dále MVP ukrajinské ligy a členem nejlepší pětky Eurocupu 2013. Malcolm už proti Nymburku hrál v dresu Budivelniku a v Kyjevě nám nastřílel 28 bodů!

 

Ze Samary si trenér přivedl dalšího Američana Aarona Milese, který se v Evropě objevil poprvé v roce 2006 a postupně nastupoval v týmech Élan Pau-Orthez, Cajasol Sevilla, Panionios, Aris BC. Po roce v USA podepsal tříletý kontrakt v Samaře.

 
Mezi ruskými hráči zaujme Nikita Kurbanov (CSKA, Petrohrad, UNICS) nebo Jevgenij Voronov (CSKA, Triumph). Z hráčů, kteří zůstali, rozhodně nemáme dobré vzpomínky na Krunoslava Simona, který nám zle zatápěl v posledním zápase, když nastřílel dvaadvacet bodů.
 
vloženo: 02.10.2014 06:00 / přečteno: 8944x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.