NEZVLÁDNUTÝ KONEC NA JENISEJI

NEZVLÁDNUTÝ KONEC NA JENISEJI

Basketbalisté Nymburka svůj poslední letošní zápas v mezinárodních soutěžích prohráli. Ve VTB lize na palubovce sibiřského Krasnojarsku v poslední čtvrtině několikrát sahali po vedení, ale nakonec nezvládli koncovku, prohráli 77:81 a klesli na 14. místo tabulky. Soupeř naopak vyšplhal ze 14. příčky na devátou. Nymburk prohrál ve VTB lize už počtvrté za sebou.

Tým Kestutise Kemzury měl problémy už před zápasem. S virózou nastoupili podkošoví Pavel Houška a Garrett Stutz. Stejný důvod nepustil těsně před zápasem do hry vůbec ani Tomáše Pomikálka. Nymburk přesto mohl zápas vyhrát. Zásadním faktorem se nakonec ukázala fakt, že tým nedokázal v závěru zlomit zápas na svou stranu, když nedal klíčové koše. Několikrát promarnil možnost zlomit psychickou bariéru neustálého dotahování skóre a jít do vedení.


Kouč Kemzura poslal do základu na rozehrávku překvapivě Stevena Bennetta, který nakonec v zápase odehrál před sedm minut. K němu šli od začátku do hry Tre Simmons, Vojtěch Hruban, Chris Burns a Petr Benda. Tato sestava ale nedokázala zabránit úvodní velepřesné palbě domácích, kteří poprvé minuli koš až po pěti a půl minutách.


Pomalé tempo zápasu udával Jenisej, což mu vyhovovalo. Těžil z toho hlavně přesný Kolesnikov, který dal za úvodní část 9 bodů. Ne že by se Nymburk nesnažil hru zrychlit, ale domácí taktika byla jasná, nepouštět soupeře do rychlých protiútoků. A tak bylo k vidění spousta faulů už při jejich zakládání. V postupném útoku se Nymburku přestalo dařit a tak prohrál úvodní dějství 14:19.


Hosté pak využili příchodu Garretta Stutze. Volnou trojkou pomohl Vojta Hruban. Padla po rychlém přechodu na útočnou polovinu. Přes tento dílčí neúspěch se ale Krasnojarsk striktně držel taktiky zastavovat nymburský rychlý protiútok už v jeho zárodku. I když se pak začal prosazovat Burns a další body přidával Simmons, hosté neměli dostatečně agresivní obranu. Hlavně proto jim nevyšla koncovka prvního poločasu, který prohráli 37:45.


V prvních minutách třetí čtvrtiny si Jenisej vybudoval už dvouciferný náskok. Simmons ho sám snížil velmi rychle na polovinu, ale domácí si ho vzali zpět. Těžili hlavně z přesné střelby z perimetru, to ostatně v celém zápase. Nepříjemné také bylo, že nebezpečný byl úplně každý. Z hráčů v rotaci se netrefil pouze Lešič. Dalších osm borců Krasnojarsku bylo aspoň jednou úspěšných a to je unikátní statistika.


Nymburk přesto parádně zvládl závěrečný úsek třetí čtvrtiny. Vyhrál ho 17:6 a po dlouhé době se dostal na ztrátu jediného bodu, což byl vzhledem k předchozímu vývoji více než přijatelný výchozí stav před závěrečnou periodou.


Celá čtvrtá čtvrtina byla z hlediska Nymburka o tom, jestli konečně půjde do vedení. Tu příležitost měl několikrát, ale skóre na svou stranu ani jednou nezlomil, což se ukázalo jako rozhodující. Na tom, jak Nymburk řešil své pozice, když útočil a prohrával o bod, bylo vidět, že se jedná opravdu o psychologický moment zápasu. Chybělo i trochu štěstí. V takticky vedeném závěru si už pak Krasnojarsk vítězství pohlídal hlavně zásluhou přesných šestek Lešiče.


Statistiky zápasu naleznete ZDE.

 
vloženo: 21.12.2014 16:17 / přečteno: 9292x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.