VÍTĚZNÁ TEČKA S NOVGORODEM

VÍTĚZNÁ TEČKA S NOVGORODEM

Basketbalisté Nymburka vyhráli svůj poslední zápas tohoto ročníku VTB ligy. Ve 30. kole základní části porazili po výborném výkonu euroligový Nižnyj Novgorod 86: 81 a připsali si deváté vítězství v soutěži. K postupu do play off jim nakonec chybí čtyři výhry.

Nymburk se s VTB ligou loučí více než důstojně. I když Novgorod nepřijel v nejsilnějším složení, nepřijel první rozehrávač týmu Taylor Rochestie, jedná se o velmi cenné vítězství nad účastníkem Top 16 letošního ročníku Euroligy. Navíc i Nymburk hrál bez dvou opor. Zranění stále nedoléčil Chris Burns a jen na lavičce zůstal také ne zcela zdravý Jiří Welsch.


Ani jeden tým už nemohl výsledkem nedělního zápasu změnit své postavení v tabulce. Novgorod měl jisté páté místo a Nymburk čtrnácté. Přesto se hrál od začátku rychlý basketbal vysoké úrovně. Od začátku bylo sice znát, že to je Nymburk, který má odhodlání udávat tempo zápasu, Novgorod ale později také přeřadil na vyšší rychlostní stupeň. Jenže právě tato neochota dávat od první minuty do zápasu 100 % úsilí se mu nakonec vymstila. Rozjetý Nymburk už po špatném začátku nedohnal.


Hned na úvod se zády ke koši prosadil hostující forward Ivlev, kterého bránil menší Vojta Hruban, zatímco poblíž stojící Garrett Stutz nevypomáhal. Nymburk ale kontroval dvěma rychlými protiútoky. První zakončil Darius Washington sám a ve druhém poslal míč na razantně smečujícího Tomáše Pomikálka.


Nymburk nadále pokračoval ve vydařeném úvodu. Po rychlých akcích ať už týmových či individuálních přidali body Garrett Stutz, Vojta Hruban a hned svou první trojku trefil Luboš Bartoň. Hostující kouč Bagatskis si vzal první time out, ale ani ten nepomohl. Rychle hrající Nymburk vedl po šesti minutách 23:9 a Novgorod vůbec nestíhal. Bez přehánění se dalo říct, že vzhledem k síle soupeře to byl zřejmě nejvydařenější úvod sezony. Zbylé čtyři minuty se ale Novgorod z úvodního náporu Nymburka vymanil a vyhrál je 11:5. I tak to byl ale více než slušný začátek. Domácí tým vedl po úvodních 10 minutách 28:17.


Náskok mírně přes 10 bodů si Nymburk udržoval i většinu času ve druhé části. Dařilo se nadále Dariusi Washingtonovi, který během prvního poločasu neminul jedinou z šesti střel a svým nájezdem po rychlém půjčení si míče s Lubošem Bartoněm uzavřel i první poločas.


Ještě předtím ale Nymburk přišel o část svého náskoku. Obrana pod náporem lepšícího se soupeře povolovala. Problémy ji dělal především Thompkins, kterému se dařilo v podkošových soubojích 1 na 1 a především pak z perimetru, odkud stejně jako Darius Washington trefil všechny tři pokusy. Thompkins v prvním poločase nasázel 15 bodů.


Nymburku se naopak v druhé čtvrtině v útoku nedařilo zdaleka tak jako v první. A nebýt sedmi bodů Petra Bendy, který se trefoval ze svých oblíbených pozic, mohlo být hůře. Domácí obrana ale dokázala novgorodský útok udržet na přijatelných 19 bodech a proto Nymburk po 20 minutách stále vedl 44:36.


Prvních pět minut druhého poločasu se neslo v duchu druhé čtvrtiny. Nymburk byl pod velkým tlakem obrany soupeře a Novgorod jeho náskok nadále pomalu ukrajoval. Pro druhou polovinu třetí části ale přišel domácí tým s důležitým zlepšením v obraně. Své první body zápasu dal konečně Tre Simmons. Prosadil se rovnou tříbodovou akcí. Následně Nymburk ubránil a Tre přidal i parádní asistenci na skórujícího Petra Bendu. Domácí utekli rázem na 12 bodů, což bylo s blížícím se koncem třetí čtvrtiny přesně to, co potřebovali. Pomohl i Vojta Hruban, svou stoprocentní střelbou šestek (6/6 po 3/4, celkově 8/8). Nymburk udržel Novgorod ve třetí periodě na pouhých 14 bodech a před poslední čtvrtinou vedl 63:50.


Relativně vysoký náskok ale nic neznamenal. Nymburku se sice ve druhém poločase podařilo zastavit Thompkinse, o to více se ale skórovali ostatní, zejména Parakhouski pod košem a z oblouku výborně střílející Baburin se těžko zastavovali. Na druhé straně se bodově odmlčel Darius Washington, o to více mu ale rostl ve statistikách počet asistencí. Nymburský point guard často napichoval vymezené území a podával míč spoluhráčům. Rozstřílel se Tre Simmons, jehož body pomáhaly Nymburku zůstávat ve vedení. Kouč Kestutis Kemzura ho tolik nezatěžoval obranou, velmi často ho prostřídával s Tomášem Pomikálkem, což fungovalo.


Náskok se přesto pomalu tenčil, ale domácí nechtěli poslední mezinárodní zápas sezony pustit. Nymburk stále stupňoval intenzitu, což bylo nezbytné, protože Novgorod v Nymburce očividně nechtěl prohrát. Jeho tlak však razantně utnul velkou trojkou Darius Washington. Byla to jeho jediná trefa ve druhém poločase, ale přišla akorát. Bez ní by se Nymburku v závěru dýchalo hodně špatně. Takhle už domácí zápas dotáhli do vítězného konce.


Statistiky zápasu naleznete ZDE.

 
vloženo: 26.04.2015 20:54 / přečteno: 8210x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.