MLADEN JE STÁLE NYMBURÁK

MLADEN JE STÁLE NYMBURÁK

Na utkání Nymburka s Radnički Kragujevac se přijel podívat také náš první zahraniční hráč Mladen Gambiroža. 

„Bydlím nějakých 95 km na jih od Kragujevace směrem na Kosovo a nemohl jsem si nechat zápas ujít,“ řekl do telefonu plynnou češtinou. Je až s obdivem s jakou lehkostí mluvil jazykem, se kterým se více než osm let v podstatě nepotkal. „Stále sleduji nymburský web. Jednak nechci zapomenou český jazyk, protože mám v Čechách hodně kamarádů a taky jsem měl život v Nymburce hrozně rád,“ poodhalil Mladen roušku tajemství své dobré češtiny.

Mladenovi je pětatřicet a už začíná myslet na basketbalový důchod. Ještě do loňské sezony byl profesionálním hráčem v prvoligovém týmu Slova Kraljevo, dnes už obléká dres „jen“ druholigového týmu. „Už jsem unavený. Je mi už hodně a je těžké se udržet v kondici. Nemohu trénovat dvakrát denně, trénuji, když mám čas. Třikrát týdně mi to bohatě stačí,“ povídá náš bývalý pivot, který už začíná pochopitelně pracovat. „Začal jsem pracovat pro firmu Power Balance,“ doplnil. Na konci kariéry se hráči mnohdy poohlížejí po trenérské praxi. Ani Gambi není jiný. „Trenérem ještě nejsem, ale možná s tím už letos začnu. Neumím žít bez basketu,“ spřádá nahlas plány do budoucna. V čem však má jasno, je to, že nechce být rozhodčí. „Na to jsem starý,“ odpoví rezolutně proč se mu do funkce arbitra nechce.

Mladen přijel do Kragujevace už ráno. „Dopoledne jsem se potkal s Vrtákem a dlouho jsme kecali o tom, co je v Nymburce nového,“ prozradil svůj dopolední program. Gambi za svého působení v Nymburce byl skromný a fanoušci ho měli rádi. Sám to poznal, když navštívil Nymburk v jednom ze zápasů play-off proti A Plus Brno. „Před dvěma roky, když jsem byl v Nymburce, cítil jsem, že mě fanoušci ještě po těch dlouhých letech znají. Já jsem hrozně rád, že jsem i svou přítomností v prvních letech pomohl klubu, aby se dostal tam, kde je dnes,“ řekl upřímně a myslím, že se s tím dá jedině souhlasit. Mladen by se určitě rád do Nymburka ještě podíval jako hráč a hned vyslal podnětný vzkaz: „Kdybyste náhodou pořádali nějaký exhibiční zápas bývalých hráčů, tak se mnou určitě počítejte! Moc rád bych se potkal na hřišti s Vencou Hrubým, Davidem Špičkou, Pepou Jelínkem nebo Pavlem Kubálkem,“ vyjmenoval některé hráče, se kterými oblékal dres se lvem na hrudi.

Gambi pochopitelně nemohl chybět na zápase Nymburka proti Radničkám. Před zápasem favorizoval Nymburk slovy: „Myslím, že vyhrajeme,“ řekl, na chvíli se zarazil a dodal: „Tedy jako Nymburk,“ a rozesmál se. „Vidíš, já se stále cítím hráčem Nymburka. Za Nymburk jsem hrál, za Kragujevac ne,“ vysvětlil. O tom, komu pak fandil při utkání, se asi dlouho rozmýšlet nedá.

Pochopitelně jsme se zeptal, co přinese Nymburku jeho účast v Adriatické lize. „Myslím, že se kvalita týmu pozvedne na vyšší úroveň, protože budou hrát kvalitní ligu. Podle mě je Adriatická liga po španělské ACB druhou nejkvalitnější v Evropě,“ řekl s trochou hrdosti na svou národnost. A jaké jsou šance Nymburka? „Umístění na šesté nebo sedmém místě by byl úspěch,“ odhaduje naše možnosti ve srovnání s adriatickými soupeři. Věřmě, že Mladena Gambizožu překvapíme v pozitivním slova smyslu. Našlápnuto máme dobře.

Mladen Gambiroža

Narozený 24.6.1975 v Goražde – syn 12,5 roku

Gambi přišel do Nymburka na začátku sezony 2000/01 a odehrál v našem dresu rok a půl. V reprezentační přestávce sezony 2001/02 v lednu 2002 odešel dohrát sezonu v týmu Ostacolor Pardubice. Za své dvouleté působení v české lize strávil na palubovce v průměru 27,2 minuty, dal 216 dvojek s úspěšností 54,4% a 71 trojek s účinností 38,0%. Během zápasu doskočil v průměru 5,7 míčů za zápas a nastřílel celkem 835 bodů (13,9 bodů/zápas). Necelé dva ztracené míče na zápas je při dlouhém pobytu na palubovce vůbec špatné číslo. 

Po odchodu z Pardubice odešel Mladen do Bosna Sarajevo, se kterou hrál Adriatickou ligu. Poté hrál tři roky v Maďarsku a další rok na Kypru v týmu Keravnos Nikósia, se kterým získal kyperský pohár. Další rok odehrál v týmu Igokea Aleksandrovac. V předminulé sezoně hájil barvy slovenského týmu z Levic a v minulé nastupoval za Sloga Kraljevo.


Mladen Gambiroža 

Obrázek

Mladen Gambiroža s číslem 9

Mladen je zraněn

Obrázek

Obrázek

Konec zápasu (sezona 2000/01)

Mladem se synem

Obrázek

Obrázek

Mladý Gambi

Rodina

Obrázek

omluvte kvalitu fotografií,

vznikaly před osmi roky


 
 
vloženo: 16.10.2010 02:57 / přečteno: 13820x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.