EUROCUPOVÍ ROZHODČÍ BUDOU MÍT KRABIČKU

EUROCUPOVÍ ROZHODČÍ BUDOU MÍT KRABIČKU

Úterní první domácí zápas Eurocupu této sezóny bude premiérový i z pohledu technického vybavení. Organizace ULEB totiž na letošní sezónu schválila změnu v vybavení stolku a časomíry a všechny kluby hrající Eurocup musí mít (stejně jako ty Euroligové) bezdrátové propojení časomíry s ovládacím modulem, který má rozhodčí přímo u sebe.


Důvodem této změny je přesnější zastavení a spuštění časomíry a vyloučení teoretické možnosti manipulace s časem ze strany stolku – v rukou a píšťalce rozhodčího je nepochybně více objektivity.


Jak systém funguje?
Zařízení se skládá ze dvou částí – ovládacího panelu, který je umístěn u časomíry a z takzvaného „beltpacku“, který mají u sebe rozhodčí. Možná jste si povšimli při přenosu zápasu z Euroligy, že rozhodčí při vhazování míče z outu drží jednu ruku na pásku a mačká malou „krabičku“. To je právě onen zmiňovaný beltpack. Jedná se o krabičku o rozměrech cca 10x8 cm. Na beltpacku je umístěno tlačítko, kterým rozhodčí spouští časomíru. Kromě tohoto tlačítka, vede z beltpacku ještě tenký metrový kabel, který má na svém konci mikrofon. Tento kabel má rozhodčí podvlečený pod tričkem a mikrofon má připevněn na speciálním držáku na šňůrce na píšťalku. Pokud rozhodčí pískne, mikrofon zachytí zvuk píšťalky a bezdrátově vyšle do hlavního ovládacího panelu signál, který čas automaticky zastaví.

 

Zařízení bylo testováno s ovládacím zařízením časomíry při našem ligovém zápase proti Pardubicím. Zeptali jsme se mezinárodního rozhodčích Roberta Vyklického, který už stejné zařízení používá ve svém působení v Eurolize.

  
Je těžké, aby si rozhodčí zvykl na spouštění časomíry?
To není moc těžké, protože i v případě, že by se z jakéhokoliv důvodu nepodařilo čas spustit, provede tuto operaci pomocný rozhodčí, který má čas na starosti. Ale ta pravděpodobnost je malá, protože spínací zařízení mají všichni tři rozhodčí.
Jak drahé je vybavení?
Nevím, kolik přesně celá sada stojí, ale myslím, že je to kolem 150 tisíc. Píšťalka je standardní Fox 40, která je k tomu povinná. Údajně na žádnou jinou píšťalku by přístroj neměl reagovat.
Není třeba píšťalku nějak ladit?
Není.
Je to podle vás dobré zařízení?
Říká se, že to ušetří spoustu sekund hracího času. Všechno, co je ve prospěch regulérnosti hry samotné, je přínosem. Nejsem si jistý, jestli ze odpovídající poměr cena/využití. Zamezí se tím nepravostem ze strany domácího stolku.
Potkáváte se v naší lize s nějakými nepravostmi stolku?
Potkáváme se s chybami, ale podle mého názoru nejsou chyby úmyslné. Chyby dělají rozhodčí na hřišti, chyb se nevyvarují ani pomocní rozhodčí.
Byl někdy ovlivněn zápas z důvodu nesprávně měřeného času?
Já jsem se s něčím takovým nepotkal. Problémy jsou s posledními sekundami. Proto už se také zavádí instant replay v euroligových soutěžích, kdy poslední střelu na koš lze konzultovat s videem. 
Bylo by to pro českou ligu přínosné a kdy by se to podle vás mohlo zavést?
To se dá klidně zavést od příštího kola, protože to je velice jednoduché. Zaškolení rozhodčích trvá pár minut a může se to používat. Je to jen otázka peněz a záleží na tom, zda se kluby v Mattoni NBL usnesou, že by to bylo přínosem.
Vy rozhodčí byste to brali?
Já bych to bral. Mě se to líbí.
Problematičtější než čas hry bývá 24 vteřin. Nepočítá se s nějakým takovým zařízením pro tento časový limit?
Zatím o něčem takovém nevím a v dohledné budoucnosti se asi nic nepřipravuje. Určitě by to bylo prospěšné, protože tam je to ještě pro pomocné rozhodčí u stolku těžší. Mnohdy si ani stolek nevidí náhodné teče obroučky, rozhodčí na hřišti jsou k dění pod košem daleko blíž. Možná by to bylo dokonce prospěšnější, ale v praxi si to nedovedu představit.

 
vloženo: 24.11.2008 00:00 / přečteno: 12495x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.