SLUNCE VYŠLO I DRUHÝ DEN

SLUNCE VYŠLO I DRUHÝ DEN

....říká Jiří Zídek na otázku, jaký je výhled na zbytek sezony po konci naší eurocupové sezony. Tiskový mluvčí našeho klubu jen potvrdil slova rozumně uvažujících příznivců basketbalu, že na evropském poli jsme nezklamali, ale postup, který byl tak blízko, nevyšel.  


Mohl byste stručně zhodnotit naše působení v Eurocupu?

To, co si každý pamatuje je konečný výsledek a to je bohužel nepostup. Cíl, který byl před nás postavený a to je důstojná reprezentace českého klubového basketbalu na evropské scéně, se podle mého soudu podařilo splnit. Zároveň si myslím, že mezi řádky byla patrná meta postupu do dalšího kola, možná to bylo na základě euforie minulého roku. Každý si to přál, i když to nikdo neřekl nahlas jako cíl.
Je hodnocení s odstupem jednoho týdne stejné jako by bylo bezprostředně po zápase?
Před týdnem bych nebyl na toto téma schopen pohovořit, protože způsob prohry zanechal ve mně velký pocit zklamání. To, co je bráno jako svátek pro nymburské fanoušky i fanoušky českého basketbalu, skončilo.
Sledoval jste návštěvnost, která nebyla tak vysoká jako vloni. Čím si to vysvětlujete?
Je to kombinace několika faktorů. V minulé sezoně to byl po dlouhých letech první příležitost, kdy mohli diváci sledovat basketbal na vyšší evropské úrovni. Svou roli také hrála pouze čtyřčlenná skupina s kvalitními, ale ne tolik známými družstvy.
Nezanedbalo se něco v propagaci?
V rámci možných finančních prostředků rozhodně ne. Kampaň byla dokonce širší než před minulou sezonou. Navýšili jsme prostor ve všech druzích médií, které jsme měli k dispozici. 
Byla příprava na druhou sezonu v evropském basketbalu jednodušší než před minulou?
Letos nám ubyly obavy z toho, jak celý pohár zvládneme organizačně a jak nás přijmou Pardubice. V tomto jsme měli už určitý referenční bod. Také jsem už věděli, jaká je kvalita celé soutěže. Ovšem ve chvíli, kdy se startovní pole zúžilo z 52 na 32 týmů a především se zmenšil počet účastníků v jednotlivých skupinách, bylo jasné že by to pro nás mohla být kratší sezona než vloni.
Pokud jste sledovat chaty na internetu, nemrzely vás různé výpady diskutujících vůči nám?
Upřímně, já chat nečtu, takže nevím, co přesně se tam psalo. Pokud někdo čte chat, bude za chvíli sedět na stejném místě s těmi, kteří přispívají. Obecně ale mohu říct, že každý člověk má právo nás kritizovat a dalo se to čekat. Je třeba v příspěvcích a článcích v novinách najít i pozitivní podněty.
Co nám brání ve větším prosazení se na evropské scéně?
Je to už mnohokrát citovaná relativně malá konkurence v české lize. Nemáme tolik příležitostí se dostávat to vypjatých koncovek. Hodně zápasů má daný svůj osud ještě před tím, než rozhodčí poprvé vyhodí míč do vzduchu. Hráči pak nemusí mít stoprocentní koncentraci po celý zápas. My musíme všechny zápasy v evropském poháru odehrát s maximální koncentrací. Jakmile jsme polevili třeba na osmdesát procent po dobu pěti minut, mělo to pro nás fatální důsledky. Každý takový výpadek je v evropských pohárech mnohonásobně zvětšený oproti české lize.
Co pro to, abychom byli na příští sezonu lépe připraveni , můžeme udělat?
Možná to bude znít paradoxně, ale naše přání je, aby byla kvalita české ligy co nejvyrovnanější, abychom mohli sehrát co nejvíce vyrovnaných zápasů už v české lize.
Nesehrálo roli i to, že nám předsezónní příprava nevyšla podle předpokladů?
To nemělo vliv. Mezi přípravnými zápasy a pohárovými byl velký časový rozdíl.
Pokud bychom ale odehráli více zápasů s kvalitními týmy, mohly se projevit vlastnosti některých hráčů a bylo by možné je vyměnit….
My jsme sice o pár zápasů s dobrými týmy přišli, ale stále byli našimi soupeři dostatečně kvalitní týmy. Například Alba Berlín nebo Bamberg. Se všemi jsme odehráli vyrovnané zápasy a nikdo po nich neuvažoval, že bychom měli v kádru provádět nějaké zásahy.
Jaký je výhled na zbytek sezony?
Slunce vyšlo i druhý den po prohraném zápase s Vršacem. I když je velice těžké zapomenout na takovou hořkou porážku, my to musíme udělat. Management i hráči jsou profesionálové a je třeba pracovat na tom, abychom splnili zbytek cílů pro letošní sezonu – titul v české lize a zisk Českého poháru. Každý člen našeho týmu musí udělat vše, aby se dané úkoly splnily.
Kdo je v současné době našim nejvážnějším soupeřem pro vítězství v lize?
Hodně týmů změnilo své soupisky, a tak není ještě zcela jasné, jak se noví hráči zapojí do hry týmu. Druhá polovina ligy dá odpověď  na to, kde hledat největší adepty na zisk titulu.

 

 
vloženo: 21.01.2009 00:00 / přečteno: 15479x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.