ROZHOVOR S MATEJEM VENTOU

ROZHOVOR S MATEJEM VENTOU

Po více než ročním působení v dresu Mlékárny Kunín, posléze Geofinu Nový Jičín, přestoupil do Nymburka rozhrávač Matej Venta. Mistr Evropy v kategorii U20 se s trenérem Katzurinem potkal v lize celkem desetkrát, naposledy před několika dny ve finále.


Matej Venta

Jak dlouho trvalo, než jste kývnul na nabídku Nymburka k podepsání smlouvy?
V prvé řadě jsem se radil se svým agentem. Pro rozhodování bylo důležité, že Nymburk hraje ULEB Cup, že má velice dobré zázemí a kvalitního trenéra Katzurina. V neposlední řadě je v týmu Nymburka hodně kvalitních hráčů.
Byl Nymburk jedinou alternativou?
Nebyl. Měl jsem ještě jednu dobrou nabídku z Německa.
Proč jste volil českou ligu?
Za více než rok, který jsem strávil v Čechách, jsem poznal českou ligu. Navíc podpisem smlouvy v Nymburce jsem získal jistotu, že budu hrát pohár ULEB. A to byla jedna za skutečností, která převážila i o trochu lepší finanční nabídku z německé ligy.
Který německý tým vám dal nabídku?
Omlouvám se, ale jméno klubu si nechám pro sebe.
Když jste hrál finále v dresu Nového Jičína proti Nymburku, věděl jste, že hrajete proti svému budoucímu zaměstnavateli?
Ano, věděl jsem to. Já jsem byl rozhodnutý, že po sezoně změním klub. Chtěl jsem do týmu, kde bych mohl rozvinout ještě více svůj potenciál.
Mělo to nějaký vliv na váš výkon?
Pro mě byla největší motivací finálová účast a společně se svými spoluhráči z Nového Jičína jsem chtěl ukázat, že jsme tým, který může hrát proti takovému suverénu ligy jako je Nymburk. Navíc to bylo moje první finále a při zranění Juraje Gavláka jsme měl ještě důležitější úlohu. Pochopitelně jsem chtěl ukázat trenéru Katzurinovi i svým budoucím spoluhráčům, že i v jejich týmu mohu být platným hráčem.
Jaká je podle vás síla Nymburka?
Velká. Když se hrálo třetí finálové utkání, první na půdě Nového Jičína, přijel tým Nymburka před halu, kde byli fanoušci a hned byl kolem cítit určitý respekt z jeho hráčů. Bylo vidět, že přijel tým, který pozvedl povědomí o českém basketbalu v Evropě.
V týmu Nymburka je velká konkurence na všech postech. Může se stát, že budete rozehrávačská dvojka. Nevadí vám to?
Nevadí. Jak jsem už řekl, já bych chtěl nejen pomoc svému novému týmu splnit všechny předsezónní cíle, ale také bych se chtěl sám zlepšovat. Pokud bude v týmu jiný rozehrávač, který bude lepší než já, mám možnost se od něho učit a to poponese můj výkon zase o nějaký schůdek výše. Nikde není psáno, že se pořadí hráčů nemůže v průběhu sezony změnit.
Kolik minut podle vás strávíte na palubovce?
O tom jsem tak detailně nepřemýšlel. Je mi jasné, že v české lize budu mít větší minutáž než v poháru ULEB, protože rozdíl mezi oběma soutěžemi je velký. Je mi jasné, že musím být na začátku trpělivý.
Dovolená slouží k tomu, aby si člověk odpočinul. Co budete v následujících 8 týdnech dělat vy?
Sezona, kterou mám za sebou byla velice těžká. Odehrál jsem s Novým Jičínem 74 zápasů. Tři nebo čtyři týdny bych chtěl odpočívat a potom se začnu připravovat na další sezonu. Rád bych pracoval na chybách, které se ukázaly v minulé sezoně i na kondici.
Jakou plánujete dovolenou?
Za pár dní pojedu s přítelkyní do Řecka. Po návratu mám v plánu terapii pro záda a kotníky jako prevenci. Pak bych chtěl ještě na pár dní do Turecka.
Máte od nymburských trenérů individuální plán přípravy?
Já mám svého osobního trenéra Bostjana Kuhara a s ním jsem už plánoval, co budeme v červenci a srpnu dělat. Každý hráč, který s chce zlepšovat, by měl mít svého osobního trenéra.
Jak často budete trénovat?
V prvních dnech musím opatrně zvyknout tělo na zátěž a postupem času budeme objemy přidávat. Hodně chvil strávím v posilovně, budu trénovat sprinty a pochopitelně také střelbu.
Jak dlouhé by měly být tréninky?
Počítám tak kolem čtyř, pěti hodin. Jinak by se všechno nedalo stihnout.
Jaká je úroveň české ligy?
Prvních pět nebo šest týmů hraje velice dobrý basketbal. Myslím si, že ale rozdíl od druhé šestice týmů je hodně veliký. Líbí se mi, že každý týden mohou fanoušci sledovat v televizi nějaký basketbalový zápas a to hodně pomáhá úrovni basketbalu v Čechách. Lidé totiž mají možnost poznat krásu basketbalu.
Na dresu budete mít 55. Proč jste se rozhodl pro toto číslo?
V minulé sezoně, kdy jsme hrál v Novém Jičíně, jsme měl pětku a měl jsem s tímhle číslem hodně štěstí, tým hrál dobře a já jsem byl nezraněn. Protože ale pětku má kapitán Sokolovský, zvolil jsem tým s dvěma pětkami. Teď doufám, že všechno bude minimálně stejné, když ne lepší.

 

 
vloženo: 19.06.2008 00:00 / přečteno: 13788x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.