KK: ČELILI JSME RŮZNÝM PROBLÉMŮM

KK: ČELILI JSME RŮZNÝM PROBLÉMŮM

Litevský kouč Kestutis Kemzura má za sebou v Nymburce první část sezony. Nebylo to jednoduché období, protože budování nového týmu se neobešlo bez komplikací. S týmem ale splnil první cíl, když s ním vybojoval postup ze základní skupiny Eurocupu. Teď ho povede do dalších bitev.

Před Vánoci jste postoupili z těžké základní skupiny do LAST 32 Eurocupu, což byl jeden z cílů pro tuto sezonu. Jak důležitá vzpruha to pro tým byla?

Byl to minimální cíl ke splnění, přestože, jak říkáte, skupina byla těžká. Museli jsme bojovat až do úplně posledního zápasu a taky jsme potřebovali štěstí. Přesto jsme si postup zasloužili.


Čím vším se musel váš tým prokousávat, aby nakonec postoupil. Co bylo nejsložitější?

Těch situací nebo momentů bylo víc. Od začátku jsme čelili různým problémům. Dávali jsme dohromady nový tým. Museli jsme se vyrovnávat s náročným programem, s cestováním, se zraněními. V první polovině programu základní skupiny jsme prohráli hodně zápasů venku, což nás pro odvety dostalo pod velký tlak. Dokázali jsme ale zůstat v klidu, nepanikařili jsme a v několika utkáních jsme zachránili situaci. Nebylo to o jednom zápase. Domácí prohra s Le Mans byla samozřejmě kritická. Byl to těsný zápas, který jsme prohráli poslední střelou. Ani po něm jsme to ale nevzdali. Pořád jsme věřili, že to můžeme dokázat. Pak přišel asi náš nejlepší zápas v sezoně, kdy jsme v Tipsport areně porazili lídra skupiny Cantú. Ani poslední zápas v Artlandu nebyl jednoduchý, i když tak možná vypadal. Svoji část jsme v Německu zvládli a tu druhou potřebnou k postupu dokonalo Oostende.


Tým ukázal, že umí zvládat zápasy, které musí vyhrát. Čím to podle vás je?

Svědčí to o dobré kvalitě týmu. Úspěch závisí do velké míry na tom, jak tým dokáže zvládat velké zápasy. Jak podlehne nebo nepodlehne tlaku. Máme dostatek zkušených hráčů, kteří vědí, jak se s takovými situacemi vyrovnat. Důležité bylo, že jsme v kritických situacích zůstali pohromadě a podporovali jsme se navzájem. Věděli jsme, co děláme a co musíme udělat, abychom postoupili. Že se nám to povedlo realizovat na palubovce, je vizitka naší kvality.


Cítíte, že váš stále ještě poměrně nový tým se postupem semknul více dohromady?

Každý úspěch má tuto přidanou hodnotu, že lepí kolektiv a dělá tým silnější. To vidím i u nás. Nemůže nás to ale uspokojit. Musíme se pokoušet o další mety, ale už nebudeme pod takovým tlakem. To by mohla být naše výhoda. Můžeme hrát další zápasy uvolněně, a když přijdou další krizové momenty a výzvy, budeme mít společnou zkušenost. Budeme znát recept, jak to zvládnout znovu.


Tato zkušenost se bude určitě hodit ve VTB lize, kde není situace Nymburka růžová. Jak se v druhé polovině základní části zvednout ze dna a nasměrovat tým k dalšímu cíli sezony, tedy k postupu do play off?

Je pravda, že ve VTB lize budeme muset bojovat o lepší pozici, protože nejsme spokojeni s naším aktuálním postavením na posledním místě tabulky. Mělo by nám pomoci, že budeme hrát více doma.


Není žádným tajemstvím, že sázíte právě na zkušené hráče. Z mladších hráčů využíváte více akorát Vojtěcha Hrubana. Jaká je budoucnost dalších v této sezoně?

Máme před sebou ještě hodně zápasů. V zásadě chci do rotace nasazovat více hráčů, ale hráli jsme mnoho velmi důležitých a klíčových utkání. Proto jsme se rozhodli hrát tyto zápasy v menším počtu. Chtěl jsem využívat naše nejlepší hráče na maximum. Ti ostatní musí být připravení kdykoliv naskočit a bojovat o své minuty. Není to jenom o bodech, ale hlavně o obraně. Je mnoho způsobů, jak mohou méně vytěžovaní hráči pomoci svému týmu.


Tým nějakou dobu hledal svého prvního rozehrávače, než přišel Vlado Ilievski. Jak jste spokojený s tím, jak se sžívá s herním systémem a se spoluhráči?

Myslím, že každý může vidět, že s příchodem Vlada do týmu jsme se stali stabilnější a konzistentnější týmem. Nikdy nebyl nejlepším střelcem svého týmu, ale přináší do hry organizaci a pomáhá spoluhráčům k lepším výkonům.


Po pomalejším začátku se stále důležitější součástí týmu stává Dylan Page. Vidíte to stejně?

Dylan není tak atletický, za to je velmi inteligentní a chytrý hráč. Jeho největší zbraní je pravděpodobně střelba z delších vzdáleností, ale také dokáže velmi rozumět hře, čímž kompenzuje své nedostatky. To z něj dělá hráče vysoké kvality a jsem rád, že to ukazuje i v Nymburce, kde se stal důležitým článkem týmu.


Roli lídra týmu si stále udržuje Radoslav Rančík. Jak jste spokojený s jeho přínosem?

Rado představuje pro naše soupeře vždycky velké nebezpečí. Musíme ho ale posuzovat jinak, než třeba Dylana. Můžeme ho nasazovat na bránění hráčů na pozici 5, ale ne každou pětku Rado ubrání. Je ale velmi dobře použitelný na perimetru. Máme v něm tedy velmi silnou kombinaci schopností, kterou se snažíme podle potřeby využívat. Stejné je to u Rašida Mahalbašiče, který zase nemusí mít tolik bodů, ale svou roli plní v obraně nebo na doskoku. Je to jeden z našich nejlepších hráčů do vnitřního prostoru, přitom je to stále velmi mladý basketbalista s potenciálem se zlepšovat.


Na začátku sezony se zdálo, že Dylan Page bude pro Rada Rančíka představovat velkou konkurenci. Teď to ale vypadá, že právě oni dva se dokáží skvěle doplňovat, když jsou na hřišti spolu.

Rozhodně. Oba jsou na to velmi zkušení hráči. Vypadá to, že mají rádi stejný post, ale ukazuje se, že v některých situacích je pro nás dobré, když mají na palubovce společné minuty. Funguje to.


Myslíte si, že tým v současné podobě je už kompletní a připravený na další výzvy?

Momentálně nemáme v plánu žádné změny v kádru. Vypadá to, že jsme kompletní. Pokud by někdo přišel, byl by to pouze hráč mimořádných kvalit, ale žádné takové diskuze teď ani s vedením týmu neprobíhají. Není to téma. Tým máme v zásadě hotový a věříme hráčům, kteří tu jsou. Po dlouhém zranění se navíc zapojuje Petr Benda, který by měl podle toho, jak se bude cítit, dostávat stále více prostoru.


Už za pár dní začínají zápasy LAST 32 v Eurocupu. Je co jedna těžká skupina skončila, čeká vás další ještě těžší. Jak jste na novou výzvu připraveni?

Týmy v naší skupině představují velkou sílu. Možná Maccabi Haifa není zatím tak známý, ale má svou kvalitu na to tam být. Chimki Moskva má jednoznačně euroligový potenciál a Siena do skupiny přišla z Euroligy. Tím, že letos vypadnuvší euroligové týmy doplní Eurocup, stává se tato soutěž jednoznačně ještě kvalitnější. Na těchto týmech bude ležet mnohem větší tlak na postup, než na nás. Jak už jsem řekl, my jsme svůj minimální cíl splnili a to je naše výhoda. Teď se pokusíme dostat co nejdál. Jsme rádi, že přivezeme tak kvalitní týmy našim fanouškům a že máme možnost jim poskytnout další důvody k radosti. Doufám, že nás budou chodit podporovat stále ve větším počtu.


Tým se dobře sžil s prostředím pražské Tipsport areny, která se, minimálně co se týče výsledků, stala dobře střeženou domácí pevností a pomohla k postupu v Eurocupu. Jediná porážka s Rytasem ve VTB lize mluví za vše.

Porazili jsme v Praze takové týmy, jako jsou Oostende nebo Cantú. Nevím čím to přesně je, ale zřejmě nám ta hala dodává nějaký speciální pocit. Možná je to více soustředění. Není to nic proti hale v Nymburce, která má zase více rodinné prostředí a důvěrně ji známe, protože v ní pořád trénujeme. Je ale pravda, že v Tipsport areně se nám zatím hodně daří je to vlastně nejlepší způsob, jak do ní na naše utkání přilákat více diváků. Tímto bych je chtěl pozvat na další zápasy.

 
vloženo: 31.12.2013 07:07 / přečteno: 8214x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.