ROZHOVORY S JIHLAVANY

ROZHOVORY S JIHLAVANY

V následujících rozhovorech jsme se zeptali Martina Háje, jak složité je zajistit zápas Mattoni NBL v Jihlavě a Petra Bendy, jihlavského rodáka, jak vzpomíná na své mládí prožité v Jihlavě.


Martin Háj – organizační pracovník klubu BK Jihlava

Co vás vedlo k tomu, abyste uspořádali ligový zápas u vás na Vysočině?
V současné době žádný tým na Vysočině nehraje nejvyšší soutěž, v Jihlavě je v současné době basketbal trochu na úbytě a my chceme přiblížit špičkový český basketbal především našim mladým hráčům. Vybrali jsme si Nymburk i proto, že z Jihlavy pochází Petr Benda. Já jsem se snažil už vloni, kdy jsem našel na stránkách asociace, že je možné se domluvit s některým týmem na pořádání basketbalového utkání mimo palubovky ligových týmů, ale nakonec to vyšlo až letos.  
Myslíte, že zápas přiláká hlavně mladé kluky?
Kvůli tomu to hlavně děláme. Škoda, že sem nenašlapeme více lidí.   
Myslíte, že jsou diváci zvědaví na Petra nebo na basket?
Myslím, že fanoušci jsou zvědaví především na nejlepší české družstvo a Petr je takovým bonusem. Škoda, že tu není více míst. Do tělocvičny se vejde jen kolem 350 lidí a bude vyprodáno.
Komu budou diváci fandit?
Určitě Petrovi, jinak bychom jim neprodali lístek (smích).
Vzpomínáte si na Petra Bendu?
Ano, já jsem ho společně s panem Pešoutem trénoval, když hrál dorosteneckou ligu. 
Jak bylo těžké zajistit utkání v Jihlavě?
Je to spousta práce, o které se říká „na oltář vlasti“. Bylo nás na to pět, šest, ale všichni to děláme při zaměstnání, a tak to bylo dost práce. S finančními prostředky nám vypomohli někteří sponzoři. (Flaga Český plyn, Sport Real, Kovo Vzduchotechnika, Pivovar Jihlava – pozn.redakce). Kromě práce jsme museli požádat o výjimku na velikost hřiště, protože v Jihlavě není odpovídající velikost haly a dlouho asi ani nebude. To nás také brzdí ve snaze pořádat třeba Final Four Českého poháru. 
Co jste udělali pro propagaci?
V tomto ohledu jsme nemuseli moc činit. Jak už jsem říkal, do tělocvičny se moc lidí nevejde, takže volné lístky už nejsou. Dneska je jedinou možností, když někdo vrátí lístek.
Co bylo v přípravě nejtěžší?
Pro mě osobně zajistit vůbec pořádání takového zápasu u nás. Já jsem původně oslovil všechny kluby, ale odpověděly mi jenom tři kluby. Ostatní na mail ani nezareagovali. To je škoda.
Jaká je úroveň basketbalu na Vysočině?
Nejvyšší soutěž nejblíže Jihlavě se hraje v Jindřichově Hradce první liga. Třebíč a Žďár hraje druhou ligu a pak už jen oblastní přebory. Teď jsme se v Jihlavě vrhli na mládežnické kategorie. Připravili jsme ve spolupráci s krajem projekt BC Vysočina. Stahujeme nejlepší hráče z okolí a hrajeme vyšší republikové soutěže. Věřím, že to pomůže celému basketbalu na Vysočině.

 

Petr Benda - * Jihlava, hráč Nymburka

Vzpomeneš si na svoje první basketbalové krůčky?
S basketbalem jsem začínal ve třetí nebo čtvrté třídě základní školy. Nejprve jsem chodil do přípravky, kterou vedl pan Novák. Nejednalo se ani tolik o basket jako spíše o pohybové dovednosti, míč jsme viděli jen občas. V deseti letech jsem přešel do basketbalového klubu Jihlava do minižáků a od té doby jsem prošel všemi věkovými kategoriemi BK Jihlava.
Do přípravky tě přihlásili rodiče, protože jsi byl nejvyšší ve třídě?
V té době jsem nebyl nejvyšší. Rodiče měli kamaráda, který tam posílal svého syna a ten jim doporučil přípravku jako dobrou volbu.
Jaké byly v Jihlavě podmínky pro basketbal?
V době byly na slušné úrovni. Hrály se všechny věkové kategorie. Muži hráli druhou ligu (druhá nejvyšší soutěž, jako dnes první liga). To svědčilo o dobré úrovni jihlavského basketbalu. V současné době jde basketbal trochu dolu. Je dobře se už zase našlo pár nadšenců, kteří se snaží restaurovat zašlou slávu zdejšího basketbalu.
Dokážeš si vysvětlit, proč basketbal v Jihlavě živoří?
Velkou konkurencí je fotbal a hokej. V Jihlavě nebyly a myslím, že ani nejsou špatné podmínky ani trenéři. Možná je to tím, že v minulosti byla hubenější léta, ve kterých se do basketbalového oddílu nepřihlásilo tolik nových hráčů.
Může mít nějakou souvislost s poklesem kvality jihlavského basketbalu konec ligového basketbalu v Brně?
Je to možné, ale basketbaloví nadšenci se mohou podívat na ligové zápasy do Pardubic. To je stejně daleko.
Slyšel jsem, že jsi byl v Jihlavě na besedě….
Byl jsem minulý rok. Klub uspořádal pro nejmenší basketbalisty besedu a také jsem se zúčastnil tréninku staršího dorostu (další fotografie najdete na stránkách jihlavského basketbalu - zde).
Jak se ti trénovalo?
Dobře, jen jsem se trochu ztrácel v jejich systémech (smích).
Je Jihlava tvoje srdeční záležitost nebo jsi odchodem do Brna a Nymburka zapomněl?
V Jihlavě jsem se narodil a vždycky se tam budu rád vracet za kamarády nebo rodiči. Přestěhování do Brna byl kompromis, protože moje manželka pochází ze Znojma, tak aby to bylo na půli cesty.
Na kterého trenéra nejraději vzpomínáš?
Bylo jich hodně, kterým vděčím za svoje basketbalové dovednosti, a tak abych na nikoho nezapomněl, nebudu raději jmenovat nikoho. Každý z nich mi předal kousek svých zkušeností a já jsem jim za to vděčný.
Jakou nejvyšší soutěž jsi v Jihlavě hrál?
Dorosteneckou ligu staršího dorostu. V ní jsme si nevedli špatně, vyhráli jsme základní skupinu, ale neuspěli jsme v kvalifikaci o extraligu.
Jak ses z Jihlavy dostal do Brna ke trenéru Pospíšilovi?
Já jsem neměl ambice hrál nejvyšší ligu dospělých, ale všiml si mě trenér Pospíšil na popud Jirky Černoška, který hostoval do Jihlavy a hrál v Brně první ligu. Trenér Pospíšil se na mě přijel podívat a nabídl mi přestup do Brna se studiem na vysoké škole.
Mrzí tě, že v Brně skončil ligový basket?
To je jasné že ano. Když v tak velkém městě skončí během tří let dva kluby, to je už k zamyšlení. Doufám, že se někdo probere a vrátí do města s tak velkou tradicí zpátky ligový basketbal.
Máš na Jihlavu nějaké nebasketbalové vzpomínky?
Spoustu. Prožil jsem tam svoje studentská léta. Rád na tu dobu vzpomínám, i když se spolužáky se moc nevídám, protože není moc času.

 


Názory Muli Katzurina před utkáním si můžete přečíst zde

 
vloženo: 23.02.2009 00:00 / přečteno: 13127x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.