ČTVRT STOLETÍ - MÁLO NEBO HODNĚ?

ČTVRT STOLETÍ - MÁLO NEBO HODNĚ?

Na Josefa oslavit Matej Venta 25.norozeniny. Sám se na svůj věk necítí, možná to je jeho veselou povahou. I když Nymburk nebere jako přestupní stanici, láká ho španělská liga. Zmínil se také, proč neměli s týmem Krka Nove Mesto v domácí hale šatnu. 


Oslavil jsi 25.narozeniny, cítíš to jako polovinu své kariéry?
Já osobně se necítím na dvacet pět, cítím se mladší. Myslím, že mi energie nechybí. V současné době mohou hrát hráči třiatřicetiletí nebo  sedmatřicetiletí. Já znám v Novem Meste hráče, kterému je čtyřicet a stále je nebezpečný a hraje, jako kdyby mu bylo o deset méně.
Co děláš pro to, abys ho mohl napodobit?
Já se po každém tréninku věnuji rehabilitaci, dělám strečink. Také přes léto nezůstávám bez aktivního pohybu a nepověsím trénink na hřebík. Věřím tomu, že budu moci hrát basketbal ještě hodně dlouho a že tenhle věk není polovinou mé kariéry basketbalisty.  Řekl bych, že teď přichází můj nejlepší věk.
Na co jsi hrdý z uplynulých dvaceti pěti let?
Nejvíce si cením vítězství na Mistrovství Evropy do 20 let, které se konalo tady v Brně. Rád vzpomínám na vítězství mezi dospělými ve slovinské lize. Porazili jsme s týmem Krka Novo Mesto absolutního lídra slovinské ligy té doby Olymia Ljubljana. S Krka Novo Mesto jsem byl také druhý v poháru ULEB, když jsme ve finále prohráli s Pamesou Valencia.
V Čechách jsi dva roky, jak na ně vzpomínáš?
Myslím, že to jsou moje dva nejlepší roky v kariéře. Cením si toho, že jsem mohl hrát ve dvou nejlepších týmech české ligy.
Proč ses rozhodl jít do Čech?
Já jsem před dvěma roky neměl moc na výběr. Deset měsíců jsem měl zraněná třísla. Ve Slovinsku jsem nemohl najít tým, protože každý říkal, že jsem zraněný. Pak přišla nabídka z Jičína, rychle jsme se domluvili, a tak jsem tady.
Co pro tebe znamenal přestup do Nymburka?
Byl to pro mě velký krok dopředu. V Jičíně je také dobrý tým české ligy, ale Nymburk je tým evropského formátu. Má velmi dobrou organizaci, každý ví, co má dělat. Mám tu výborné spoluhráče. V každém tréninku se mohu zlepšovat, protože 70-80% tréninků je náročnějších než vlastní zápas. Většinu času při tréninku hraji proti Arthurovi nebo Justinovi a to jsou vynikající hráči, a proto se mohu zlepšovat nejen díky odehraným zápasům.  
Krka Novo Mesto je přední tým slovinské ligy, Nymburk české ligy. Dají se srovnat podmínky pro přípravu hráčů?
Já si myslím, že v Nymburce jsou podmínky ještě lepší než ve Slovinsku. Máme jacuzzi, bazén, regeneraci, svoji halu, svoji šatnu….
Svoji šatnu?? Kde jste se převlékali v Novem Meste?
To je tak. V Novem Meste je málo hal, a tak v té hale, kde jsme hráli jsme nemohli mít takovou šatnu jako tady v Nymburce, která je jenom naše. Problémy byly i s termíny na trénování. Všechno se muselo domlouvat i s ostatními sporty.
Co tě nejvíce těší? 
Mám možnost v Nymburce dobře trénovat a mám šanci se zlepšovat. Hodně důležitá je kvalita mých spoluhráčů a vynikající je i atmosféra v šatně. Jen mě trochu mrzí, že jsme nepostoupili do dalších bojů v Eurocupu.
Co ti nejvíce chybí?
Myslím, že podobně odpoví většina zahraničních hráčů: Chybí mi rodina, přátelé a teď i přítelkyně, která dostala práci ve Slovinsku a musela odjet.  
Znal jsi někoho z hráčů Nymburka, než jsi sem přišel?
Kromě hráčů, kteří v minulé sezoně hráli českou ligu, jsem znal i Justina Graye. S ním jsem se poznal při mistrovství světa U21 v Argentině 2005. Já jsem hrál ve slovinském výběru a on v americkém. Dokonce jsme byli ve stejné skupině a ve vzájemném zápase vyhráli Američani o dva nebo tři body. Bylo to pro mě docela překvapivé, když jsem ho potkal v Nymburce při prvním tréninku.
Co máš dál v plánu?
Jak už jsem řekl, chtěl bych se zlepšovat každý den.
Kam zamíříš z Nymburka?
To nevím, to je daleko.
Ale nějaký sen máš, ne?
Jasně. Chtěl bych hrát Euroligu v nějakém dobrém týmu, třeba Barcelona, Tau Ceramica, Real Madrid….
Je možné udělat krok z Nymburka rovnou do španělské ligy?
Je to stejně možné, jako se třeba vrátit o krok zpátky a pak udělat dva kroky dopředu.
Když se chce někdo dostat dál, musí být vidět na hřišti. Z tohoto úhlu pohledu se zdá, že Nymburk není pro tebe úplně ideální krok…..
Každý, kdo sleduje těžké zápasy Nymburka především v evropském poháru vidí, že to, co byl Rado Rančík v minulé sezoně, to je letos Arthur Lee. On je absolutní lídr tohoto týmu. Každý náročný zápas odehraje výborně a pro mě, když přicházím z lavičky, je velice těžké ho nahradit. A jak už jsem říkal, pro mě jsou přínosné i tréninky.
Takže jsi spokojený se svou pozicí v Nymburce?
Ano, jsem. Já vím, že můj čas ještě přijde.
Trenér je hodně náročný, zvykl sis na jeho způsob koučování?
Přiznám se, že to nebylo zpočátku jednoduché. V prvních třech měsících jsem často sledovat při utkání trenéra, jak se tváří a měl jsem obavy, abych neudělal nějakou chybu a nešel si sednout.
Litoval jsi v prvních týdnech, že jsi přestoupil do Nymburka?
Nikdy!
Jaké máš plány do budoucnosti?
Já nepřemýšlím nijak příliš dopředu. Teď musíme vyhrát Český pohár, potom ligu a pak uvidím, co bude.    

Díky za rozhovor

 

Fotografie najdete zde

 
vloženo: 24.03.2009 00:00 / přečteno: 13203x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.