JAKÉ BUDE SOUSTŘEDĚNÍ NA ŠPINDLEROVĚ BOUDĚ?

JAKÉ BUDE SOUSTŘEDĚNÍ NA ŠPINDLEROVĚ BOUDĚ?

Těsně před soustředěním na Špindlerově boudě v Krkonoších jsme se zeptali atletického trenéra Ivana Šlehobra, který bude v této části hlavním zaměstnavatelem hráčů, co na horských sedm dní připravil.


Proč jste se rozhodli využít horské prostředí pro přípravu?
Snažím se vždycky přinést do přípravy něco nového, nějaké nové impulsy, aby příprava nebyla pro hráče stejná jako obvykle. Oni jsou zvyklí na přípravu na dráze či v posilovně a tělocvičně. Neříkám, že posilovnu nevyužijeme, ale budou tu i nové podněty jako například turistické výšlapy do okolí. V neposlední řadě je vynikající, že strávíme týden v nadmořské výšce více než 1000 metrů. 
Jak ovlivňuje nadmořská výška fyzickou přípravu?
Ve vyšších výškách je příprava náročnější. Ideální by bylo strávit na horách 10 dní, protože by došlo až k tříměsíčnímu krevnímu efektu, ale nabitý program týmu nám více nedovolí.
Jiní sportovci odjíždějí na vyšších nadmořských výšek. Není Špindlerova bouda příliš nízko?
Je to přesně ta výška, kterou potřebujeme pro první část kondiční přípravy. Není vhodné absolvovat první soustředění výše než 1350 metrů nad mořem. Jet na první fyzickou přípravu do nadmořské výšky kolem 2000 metrů by bylo nesmírně rizikové.
Proč jste si vybrali Špindlerovu boudu?
Tato horská chata, jak už bylo řečeno, leží v ideální nadmořské výšce. Navíc nabízí vynikající zázemí – rehabilitace, pohodlí, tělocvična, bazén, posilovna, ….
Jaký plánujete model soustředění?
Příprava je zaměřena na celkové zpevnění a posílení. Nebudeme se řízeně věnovat basketbalu, protože trenéři Katzurin a Ginzburg přiletí až za týden. Kromě posilování se speciálními pomůckami čeká na hráče intenzivní turistickými výšlapy, dále nás čekají podněty tempové vytrvalosti i obecné vytrvalosti.
Kolik hodin denně plánujete řízenou činnost a kolik budou mít hráči osobního volna?
Počítáme každý den se čtyřmi hodinami zátěže rozdělenými do dvou celků a hodina a půl rehabilitace a regenerace pod vedením lékaře, fyzioterapeuta a maséra.
Co jste připravili pro hráče na zbývající dobu, aby se nenudili?
Já si osobně myslím, že budou chtít relaxovat, protože přípravu bude poměrně náročná. Předpokládám, že budou rádi za volno, že si budou chtít lehnout a pasivně odpočívat. Špindlerova bouda však skýtá možnosti doplňkových aktivit jako je kulečník nebo bazén.
Jak jste domlouvali stravování?
Máme speciálně sestavený jídelníček na obědy s důrazem na zeleninu a ovoce, který budeme aktuálně upravovat podle plánovaných aktivit. Snídaně je formou bohatého švédského stolu a večeře přináší opět na švédském stole různé národní kuchyně. Věříme, že si každý vybere to, co mu bude vyhovovat.  
Máte nějaké očekávání startovní úrovně fyzické připravenosti hráčů?
Myslím si, že to nebude první kontakt hráčů s fyzickou zátěží. České hráče sledujeme po celé období volna, poslali jsme je na specializované basketbalové kempy, takže o jich přípravě máme nějaké informace. Sice neočekávám od zahraničních hráčů, že budou připraveni na to, aby zítra začali hrát ligu. Konečně kondiční soustředění je tu právě od toho, aby fyzičku získali. Ovšem také vím, že to jsou profesionálové a nepřišli by na první sraz úplně nepřipraveni.
Máte připravenou náhradní variantu turistických vycházek, pokud vám je zhatí počasí nebo půjdete za každého počasí?
Máme naplánované variantně i indoorové aktivity – bazén, posilovna a to nejen na Špindlerově boudě, ale také v hotelu Harmony ve Špindlerově mlýně.
Jste připraven upravit program i na základě velké únavy hráčů?
Pochopitelně svoje slovo bude mít i doktor, ale osobně nepočítám s tím, že by k něčemu takovému došlo. Je to přesně ten moment, kdy si sportovci musí uvědomit, že pokud nezvládají toto soustředění, nezvládli ani čas před ním. Prostě profesionál na to musí být připraven.

 
vloženo: 23.08.2008 00:00 / přečteno: 13509x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.