10 LET, 10 TITULŮ

10 LET, 10 TITULŮ

Petr Benda je druhým hráčem v historii, který má dvouciferný počet mistrovských titulů. S podkošovou ikonou jsme si povídali o minulé sezoně, o jeho trojkách, o sázce s Michalem Hubálkem, o dalším pokračování jeho kariéry.

Petr je v Nymburce nejdéle sloužícím hráčem. Za svých 10 let si zkusil nejrůznější evropské soutěže - Adriatickou ligu, VTB ligu, FIBA EuropeCup, Champions League. Desetkrát zvedl nad hlavu pohár pro vítěze NBL. Ve svých pětatřiceti bez obtíží zvládá dvacet minut v zápase a dokonce v minulé sezoně nechyběl ani v jednom utkání z třiašedesáti, které Nymburk odehrál. Ke svým 2081 bodům v nymburském dresu přidal letos v KNBL dalších 341, k tomu také 179 doskoků a 33 asistencí.

 
Petře, jak těžká to byla sezona?

Za posledních šest let to byla jedna z těch lehčích sezon, protože jsme nehráli VTB ligu. Těch mínus třicet zápasů z loňska bylo hodně znát na tom, jak jsem se cítil na hřišti. I na celém týmu to bylo vidět. Díky menšímu počtu zápasů nenastal žádný dlouhý výpadek, jak se stávalo v předešlých sezonách. Na přelomu ledna a února jsme často odešli fyzicky i herně a v evropských pohárech jsme prohrávali hodně zápasů.

 

Nechyběl jsi v jediném z 63 mistrovských zápasů. Čemu to přičítáš?

Dobré letní přípravě a také za to vděčím neméně našim atletickým trenérům Ducimu a Ričkovi (Markovič a Reimaris), kteří se o nás vzorně starali před tréninky nebo v posilovně. Určitý vliv má i menší počet zápasů.

 

Absolvoval jsi většinu dobrovolných tréninků. Může i toto recept, jak se udržet v dobré výkonnosti?

Někdo má rád individuální tréninky, někomu to spíše uškodí. Pokud byly dopolední tréninky, když kluci byli ve škole a manželka v práci, chodil jsem vždy.

 

Nabíjí tě novou energií to, že jsi rychlejší než někteří o 10 let mladší?

(smích). S takovým tvrzení pomalu… to by se mi mohlo vrátit. Spíš je to tak, že jim snažím vyrovnat a chci těm mladším ukázat, že i ve svém věku mohu být na srovnatelné úrovni jako oni. Ale věk prostě nezastavíš a nějaké limity přicházejí… ale snažím se je maskovat.

 
V které části sezony ses cítil fyzicky nejhůř?

Týden nebo dva po vyřazení z evropského poháru. Tam to bylo dáno i tím, že jsme byli psychicky dole a s tím přichází i útlum fyzický.  

 

Odehrál jsi v průměru dvacet minut na utkání v každé soutěži. Je to tak akorát nebo jsi měl rezervy nebo to bylo moc?

Každý hráč je rád, že hraje a nechce sedět na lavičce. Záleželo, jaký průběh ten který zápas měl. Někdy bych klidně mohl hrát čtyřicet minut.

 
Jak naplnila Champions League tvoje představy o soutěži?

Byla to docela kvalitní soutěž, většinou tam byly týmy, které se pohybovaly v popředí svých národních lig. Přirovnal bych to na úroveň Eurocupu.

 

Jaký je tvůj druhý nejsmutnější moment v Champions League (ten první je asi vyřazení se Sassari)?

Mrzí mě prohra v Monaku, kde nám druhý poločas vůbec nevyšel.

 

Které vítězství v Champions League si stále dobře pamatuješ?

Každé domácí vítězství (úsměv), ale nejvíce asi to proti Arisu Soluň. Výhra byla ještě okořeněná diváckou kulisou z naší i řecké strany. Zápas byl vyrovnaný, vyhecovaný, fanoušci bojovali proti sobě v hledišti. Myslím, že i nám se utkání povedlo.  

Aris fans

Získal jsi desáté zlato. Některá finále byla těžká, jako s Prostějovem na šest zápasů, některá lehká, jako minulý rok a Děčín s příušnicemi nebo kontumace s Prostějovem. Kam spadá tvoje jubilejní zlato?

Jedno z těch těžších, i když to možná podle výsledků zase tak nevypadá. Bylo to hodně dané systémem.

 

Panovaly obavy o nevýhodnost finálové série NBL. Bylo to nakonec tak těžké nebo si zpětně říkáš, že bylo zbytečné o tom tolik mluvit?

Ve dvou zápasech se může stát cokoliv. Určitě na nás byl kladem větší tlak než v jiných letech. Na druhou stranu bylo dobře, že se o tom tolik mluvilo, alespoň nás to nenechalo v klidu a nastoupili jsme hodně soustředěně do obou zápasů.   

 

Prohráli jsme dva zápasy (Pardubice a Opava). Která z těch proher tě mrzí více?

Spíše ta s Opavou. Zápas nám moc nevyšel, od začátku jsme hráli pomalu, nebyli jsme schopni ubránit jejich klíčové hráče. Pardubice hrály v základní části lépe než Opava, startovaly v evropském poháru a tam se prohra dále více očekávat.  

 

Co se nedá přehlédnout, jsou tvoje trojky. V lize jsi vystřelil za Nymburk celkem 28 trojek, z toho jedenáct letos. Už se ti nechce bojovat pod košem?

To je tak. Většina soupeřů už zná moje finty, tak musím rozšiřovat repertoár.

 
Příští rok jich bude ještě více?

Třeba mě trenér přehodí na rozehrávače a tam jich budu střílet mnohem více (smích)

  
Můžeš prozradit svou sázku s Michalem Hubálkem?

To bylo v listopadu. Po tréninku jsem ještě chvíli v hale trénoval jen smeče a přišel Michal. Slovo dalo slovo a navrhl jsem sázku o deset smečů do konce sezony. V případě nesplnění basu piva pro Michala, obráceně lahev dobrého vína.

 

Tvoje výhra v sázce přišla až v posledním zápase. Štěstí nebo záměr?

To bylo o prsa (s úsměvem). Před play-off jsem měl jen pět smečů a už to vypadlo špatně. Pomohla mi série s Ústím ve čtvrtfinále, kde jsem zaznamenal tři, jednu pak s Opavou a do posledního zápasu jsem si nechal poslední, abych měl z toho titulu ještě větší radost (smích).

 

Byl bys ochotný zasmečovat za každou cenu?
Ne! Na to musím mís dobře srovnané nohy a musí to být v prvních pěti minutách zápasu, dokud mám dost sil.

 
Tohle ale bylo ve druhém poločase…
Ale těsně po přestávce!
Benda smečující 

Místo v reprezentaci jsi přenechal jiným. Dokážeš si poradit s tak dlouhým volnem?

Na to jsem čekal třináct let! Dokážu si s tím poradit. Už před čtyřmi roky po zranění kolena jsem s tím trochu bojoval a měl jsem volno. Stejně ale musím zůstat v kondici. Teď jsem si dal 14 volno, kromě nějakých projížděk na kole nebo beachvolejbalu, ale ještě koncem června se začnu s kamarádem připravovat intenzivněji.

 
Smlouvu zatím nemáš. Zůstáváš zatím klidný?

Zatím jsem v klidu a rok od roku jsem klidnější. Není mi to jedno, ale nijak se tím nenervuji. Pokud má přijít můj konec v Nymburce, tak přijde. Sice se mi ještě nechce, ale mohl bych ukončit i kariéru, ale to je extrémní situace.

 

Kdyby nevyšel Nymburk, dokážeš si představit, že bys hrál v jakémkoliv týmu?

Kdyby k tomu došlo a šel jsem jinam, určitě bych se nechtěl smířit s tím, že bych hrál o záchranu nebo o baráž.



Zítra BA (Bryon Allen)


 
vloženo: 06.06.2017 19:50 / aktualizováno: 06.06.2017 22:56 / přečteno: 9466x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.