BENY TRENÉRSKY O STUPÍNEK VÝŠE

BENY TRENÉRSKY O STUPÍNEK VÝŠE

Pavel Beneš je s Nymburkem, kde nyní bydlí, spjatý od roku 2004, kdy poprvé nastoupil za A-tým mužů jako hráč. Po skončení kariéry hráče v roce 2010 stál u vzniku Basketbalového centra mládeže v Nymburce. Teď jeho kroky míří do Kolína.

Pavel Beneš přišel poprvé do Nymburka v sezoně 2004/05 z Opavy, kde strávil celkem 4 roky. Ještě před tím hrál Pavel v Brně osm let, od roku 1992. Hráčskou kariéru skončil v roce 2010 po tříletém angažmá v Poděbradech. Jeho poslední zápasem v NBL s pořadovým číslem 612 bylo utkání proti Sokolu Vyšehrad. Problémy s achilovkou přisoudily Pavlovi konečný účet 14.724 minut v NBL, 5.755 bodů a 1.342 asistencí.

 

Do nymburského centra mládeže Pavel přišel v roce 2010 a jako trenér kategorie U18 dovedl tým k vítězství v lize a postupu do extraligy. O rok později se s týmem U19 stal vicemistrem ČR a stejné umístění si zopakoval ještě o rok později.  V roce 2015 dovedl tým U17 k titulu Mistra ČR a v dalším roce ke stříbru vyšplhali jeho junioři U19. V posledním roce byl Pavel Beneš také trenérem mužů B, kteří dokázali dojít v první lize až do finále a nakonec obsadili skvělé druhé místo.

 

Vedení nymburského klubu děkuje Pavlu Benešovi za jeho neúnavnou práci při přípravě mladých basketbalistů v Basketbalové akademii a v přeje úspěchy v nelehké práci hlavního trenéra týmu BC Kolín.

 

Ještě než se přečtou poslední písmenka v kapitole spolupráce s nymburskou akademií, zeptali jsme se Pavla na pár otázek.

 

Jak dlouho jsi uvažoval změnit relativní klid v mládežnickém basketbalu za to, být na očích v nejvyšší basketbalové lize?

Já si v první řadě nemyslím, že je to o tom mít někde klid nebo být na očích, ale o tom dělat svoji práci poctivě a s vášní. V mém případě je to tak, že největším kritikem jsem si sám sobě a je úplně jedno jestli bych vedl tým juniorů, KNBL nebo reprezentaci.  S myšlenkou vést družstvo v nejvyšší soutěži mužů jsem si pohrával zhruba poslední sezónu.

 

Bylo tvým přáním dotáhnout trenérskou kariéru až do této, dá se říct, nejvyšší úrovně?

Nevím jestli to bylo úplně mým přáním, ale rozhodně jsem věděl, že bych si to někdy chtěl zkusit a zažít také z druhé strany. Sám jsem hrál nejvyšší soutěž 18 let a vždy mě zajímalo, jaké to je v té druhé roli.

 

Trenér NBL má zpravidla volné neděle. Upřímně, byl to i jeden z důvodů?

Tak nad tímhle jsem opravdu nepřemýšlel, ale děkuji za upozornění, hned mám lepší náladu (smích)

 

Vloni byl Kolín šestý, letos se určitě na jeho místo budou drát Svitavy. Počítal jsi i s takovou situací, že šesté místo je hozenou rukavicí?

Nejen Svitavy se budou drát dopředu, jistě i Prostějov. Po výsledkově nevydařené sezoně se bude chtít vrátit na pozice, které v posledních letech opanoval. Dále i Brno má nového ambiciózního trenéra. Soutěž bude v nadcházejícím ročníku určitě výrazně vyrovnanější než byla letos. To je pro nás dobře, protože každý tým může ztratit body s více soupeři.

 

Jak se podle Tebe liší funkce trenéra mládeže a trenéra týmu NBL?

Tak úplně nejzákladnějším rozdílem je, že trenér mládeže je primárně zodpovědný za co největší možný dovednostní či mentální růst každého jednotlivce na úkor výsledků týmu v utkáních. V NBL je zodpovědný nejen za růst svých hráčů, ale především i za výsledky družstva.

 

Jak velkou průpravu Ti dalo trénování v BCM/BA do dalšího kariérního stupně?

Hlavně mě to provedlo úskalím začínajících trenérů. Mohl jsem si také vyzkoušet, co je pro mě a hráče dobré. S čím jsem ochotný se ještě ztotožnit a co už je přes moje hranice. Našel jsem také svoji trenérskou filozofii a to, co je pro moji práci důležité a zásadní.

 

Přineslo ti sedm let v Nymburce více radostí nebo starostí?

Samozřejmě, že výrazně více radosti. Moji hráči společně s Pájou Procházkou, Martinem Milbachem a Petrem Svobodou byli a samozřejmě stále jsou mojí druhou rodinou.

 
Které týmy ti nejvíce přirostly k srdci?

Na to jsem v podstatě odpověděl v otázce minulé. Nikdy jsem nerozlišoval, kdo, co nebo kdy. Každý tým měl svá specifika, ale vždy mi všichni hráči přirostli k srdci a tam také zůstanou.

 

Kterou sezonu  považuješ za nejúspěšnější nebo co se ti nejvíce povedlo?

Na to je velmi těžká odpověď, s klukama jsme za mých sedm let vybojovali více než 200 vítězství, rukama mi prošli hráči jako Vyoral, Kříž, Peterka, Svoboda, Stegbauer, Dlugoš, Kozina, Tomášek, Heinzl, Šebek, Kotásek, Kolář atd. Vyhráli jsme ligu juniorů, 3 x jsme byli vicemistři extraligy juniorů, byli jsme mistři extraligy kadetů, vyhráli jsme také druhou ligu mužů, byli jsme dokonce vicemistři první ligy mužů. Dále jsme vyhráli MČR středních škol a byli na mistrovství světa s naším gymnáziem. Byl jsem šťastný, když jsem rozjížděl v naší akademii speciální tréninkový program NEXT nebo minibasket víkend kemp pro nejmenší. Těch věcí za sedm let se událo strašně moc, ne všechny se povedly na výbornou, ale za vše jsem velmi vděčný a hrdý, že jsem tady v Nymburce mohl pomáhat mladým nadšeným sportovcům. Byl jsem tady opravdu šťastný.

 

Byl jsi hodně náročný trenér na fyzickou přípravu, budeš stejně nekompromisní i na úrovni NBL?

Tohle se určitě nezmění, zastávám názor, že pouze výborně fyzicky připravený sportovec může prodat veškeré své schopnosti a dovednosti, které má.
 
vloženo: 26.06.2017 14:33 / přečteno: 10598x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.