FYZICKÉ VLASTNOSTI MUSÍ BÝT V HARMONII

FYZICKÉ VLASTNOSTI MUSÍ BÝT V HARMONII

Jak jsme již informovali v minulém týdnu, do našeho týmu přichází nový kondiční trenér Or Shvartz. Požádali jsme ho o rozhovor, ve kterém se s námi podělil nejen o svou trenérskou fillozofii a záležitosti spjaté s kondičním koučingem basketbalistů, ale třeba i to, že jeho manželka je vlastně napůl Češka.


Jak začala Vaše spolupráce s Nymburkem?
Známe se s Muli Katzurinem pár let. Náš společný přítel mě Mulimu doporučil a výsledek toho byl, že mi Muli nabídl možnost být součástí nymburského týmu. A tak začala naše spolupráce na profesionální úrovni. Jsem moc rád za to, že můžu být součástí týmu vedeného Mulim. Přijel jsem do Nymburka během play off, abych získal první dojmy. Potkal jsem zde skvělé lidi, místo vypadá velmi dobře a zrovna tak profesionální zázemí. Upřímně, už se nemůžu dočkat až začneme společně v srpnu pracovat.

Nymburk jste navštívil v průběhu května u příležitosti finálových soubojů s Novým Jičínem. Byla to Vaše první návštěva v České republice? Věděl si něco o naší zemi a především o českém basketbalu?
Letošní květnová návštěva byla již druhá. V Čechách jsem byl již v roce 1995 s izraelskou delegací. Byli jsme navštívit místa spjatá s židovskou historií. Vím toho o České republice docela dost, mám dobrý přehled o její historii. Maminka mojí manželky se totiž v Čechách narodila a vyrůstala tu až do svých 14ti let. Potom emigrovala se svou rodinou do Izraele. O český basketbal jsem se začal zajímat před pár lety, když Nymburk hrál v pohárech FIBA proti našim izraelským týmům. A potom pochopitelně po tom, co v Čechách začali působit Muli Katzurin s Neno Ginzburgem.

Jaké jsou tvoje plány v oblasti, kterou budeš mít na starosti, tedy fyzické přípravy týmu?
Mým plánem je zlepšení celkové fyzické připravenosti a kondice týmu a je směřován k několika důležitým bodům. První je zlepšení a udržení individuálních kondičních vlastností jednotlivých hráčů, jejich fyzických a atletických schopností. Druhým je vypracování a uskutečňování programu z dlouhodobého hlediska, tedy z hlediska nejenom měsíců, ale i let. A třetím je ovlivnění postoje hráčů k této části přípravy profesionálního basketbalisty.

Jak bude vypadat předsezónní příprava z Vašeho pohledu?
Je důležité říci, že předsezónní příprava nemůže být ovlivněna pouze mým pohledem na věc. Je plně řízená Mulim a Nenem a já jsem součástí této přípravy. Budeme ale všeobecně tvrdě pracovat na všech fyzických a kondičních vlastnostech, které jsou potřebné k tomu, aby hráči začali sezónu v nejlepší možné formě.

Jaké podle Vás ty nejdůležitější fyzické vlastnosti basketbalového hráče?
Dle mého názoru a tedy názoru atletického, je nejdůležitějším kvalitativním ukazatelem  síla, výbušnost, hbitost a rychlost. To vše pochopitelně doplněno velmi dobrou koordinací. A samozřejmě, že tyto vlastnosti musí být rozdělené tak, aby v celkovém výsledku tvořily vyváženost a harmonii.

Jaká cesta vede ke zlepšení těchto fyzických komponent a jejich celkové vyváženosti?
Je to cesta tvrdé dřiny, je to obrovský kus individuální práce, která musí být velmi dobře vedena a nesmí se vykonávat nahodile, či bez přesného určení smyslu. A tato práce musí být kontinuálně prováděna již od mladšího věku až pochopitelně k věku dospělému, kdy se z basketbalisty stane profesionál.

Jaká je Vaše filozofie atletického koučingu?
Moje trenérská filozofie je kombinace a integrace fyzických a kondičních kvalit se specifickými prvky, které musí basketbalový hráč mít.

Jak jste se vůbec dostal ke koučingu fyzické přípravy právě u basketbalových hráčů?
Už odmalička jsem dělal všechny možné sporty, které existovali, nicméně basketbal byl takovým pojítkem mezi vším a tento sport u mě pořád přetrvával. Když jsem skončil tříletou vojenskou službu, chtěl jsem svoje hobby dělat i jako profesi a tak jsem vystudoval Wingate Institute se zaměřením na fyzický trénink a po obdržení prvního vysokoškolského diplomu jsem se vrhnul na kondiční přípravu basketbalistů a plně se na ní zaměřil.


_________________________________________________________________
Kdo je Or Shvartz?
Or Shvartz je dvatřicetiletý izraelský kondiční kouč. Absolovoval Wingate Institute v Izraeli a následně získal i několik diplomů v oblasti kondiční a fyzické přípravy, fitnes a trenérství basketbalu. Svou profesní dráhu začal jako ředitel jednoho z institutů pro tělesnou přípravu ve Winsgate, byl hlavním kondičním trenérem mládežnických celků izraelské basketbalové federace a kadetů do 21ti let. Na pozici kondičního a atletického kouče trénoval v posledních letech basketbalisty Ishcar Nahariya, Macabi Tel Aviv a naposledy Bnei Hasharon.  Od lnadcházející sezóny bude dbát na fyzickou připravenost basketbalistů nymburského týmu. Do České republiky se bude Or stěhovat se svou manželkou, která má české předky.
_________________________________________________________________

 
vloženo: 01.07.2009 00:00 / přečteno: 14108x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.