PŘED EUROCUPEM

PŘED EUROCUPEM

Otázka, která se skloňuje v Nymburce s blížícím se začátkem poháru Eurocup, stále častěji. Ligu sice vedeme s převahou, výkony hráčů však nejsou takové, jaké bychom od nich očekávali. Hráči jakoby podřimovali podzimním spákem a v každém zápase Mattoni NBL se na chvíli probudí a dají utkání jednoznačný ráz.  


Nerozsype se naše pardubická tvrz až do ní foukne čerstvý eurocupový vítr? Budeme nastupovat proti vítězi kvalifikace, tedy týmu, který se rozhodně nebude chtít spokojit s tím, že se dostal do hlavní soutěže, ale bude chtít vynaložené úsilí postupu uhradit účastí v dalších kolech. "S hráči jsme měli v pondělí a úterý individuální pohovory. Chceme, aby dali do přípravy a zápasů v naší lize více nadšení a nepolevovali ani na minutu jak na tréninku tak v zápase. Myslím, že zahraniční hráči naše výtky pochopili," řekl generální manažer Rudolf Šimeček.  

 

Na téma výkonů týmu jsme si také povídali s vedoucím družstva Vratislavem Šístkem:

Náš výkon zatím nemá stoupající tendenci, i když se připravujeme svědomitě na každé utkání. Jsme si vědomi, že za tři týdny začne pro nás Eurocup. Pokud bych chtěl procentuálně ohodnotit výkon našich hráčů, tak si myslím, že hrají tak na 60% tohoto, čeho je tento kádr schopný. I přesto porážíme soupeře dvouciferným rozdílem. Po posledním utkání s Děčínem sice dostali dva dny volna, ale jen proto, že sliby se mají plnit nejen o Vánocích.
Jde některý hráč výkonnostně nahoru?
Myslím si, že Justin je zatím tím hráčem, který se zlepšuje. A nesmím zapomenout na stabilně dobré výkony Michala Křemena.
Kteří hráči podle vás stagnují?
Zatím se reprezentanti nedostali do formy, kterou od nich očekáváme. Je to podobné jako vloni, kdy se reprezentanti připojili k týmu později. Naši reprezentanti už řadu let nemají řádnou letní přípravu s týmem.
Nabízí se otázka, zda nám nechybí nějaký hráč, který by strhl ostatní?
Vím, kam směřujete otázku. Zda nám nechybí osobnost jako byl Rado Rančík!? Možná ano. To byl hráč, který šel do každého utkání na sto padesát procent a tím dokázal strhnout, když ne celý tým, tak alespoň některé hráče. Svým entusiasmem mohl být na začátku domino efektu celého družstva.
Může to být tedy absence takového typu hráče problém při evropské štaci?
Zatím nemáme takového lídra jako byl Rado, já ale věřím, že jeho úlohu, třeba i částečně, převezme nejzkušenější hráč Goran Jagodnik. Myslím si, že náš tým není horší. Já a se mnou celý realizační tým čeká, že to hráči ukáží i na palubovce při dalších zápasech Mattoni NBL.
Co nám tedy chybí?
Potřebovali bychom nějaké soupeře, které by nás donutili k maximálnímu výkonu a který by nás dvacet nebo třicet minut držel ve střehu, že se něco může stát.
Může to být fatální do prvního utkání Eurpcupu proti rozehranému kvalifikantovi?
Ano, to může být přímo smrtelné. My musíme v prvním utkání zahrát dobře. Bohužel hrajeme doma.
Proč bohužel?
My musíme domácí zápasy bezpodmínečně vyhrát a při současném výkonu bude jedno jestli to bude Galatasaray nebo Podgorica na to, abychom s nimi měli problémy.
Jak to udělat?
To všechno je v hlavách hráčů. Pro trenéry to je nezáviděníhodná situace. Oni musí hráče namotivovat, abychom po 14 utkáních v lize, které jsme s přehledem vyhráli (tedy doufám, že to tak bude), odevzdali maximální výkon 25.listopadu.  
Uvědomují si to vůbec hráči?
Těžko říct. Podle reakcí v šatně si mi zdá, že to hráči berou na lehkou váhu. Myslí si, že to přijde samo. Já z toho nám trochu obavy, toho času moc nezbývá. Jak se blíží termín prvního zápasu tak se nám, realizačnímu týmu, tep trochu zrychluje.
Máte představu, která sestava by měla zaručit dobrý vstup do prvního utkání Eurocupu?
Trenéři zatím míchají sestavou a hledají vhodnou kombinaci, ale zdá se mi, že jsme jí zatím nenašli.
Je i na trenérech vidět nějaké nervozita?
Na kom by nebyla vidět…. Je to pro nás nejdůležitější část sezony.
Nerozptyluje hráče něco negativně?
Myslím si, že mají všechno potřebné ke své přípravě.
Předpokládám, že není možné sehnat nějakého kvalitního sparing partnera….
To opravdu není možné. Kvalitní ligy jsou v plném proudu a naši budoucí soupeři si ve svých domácích soutěžích (Turecko, Adriatická liga, Španělsko) odehrají hodně kvalitních zápasů. Ti všichni jsou na těžká utkání zvyklí. Naše liga, i když to před soutěží vypadalo nadějně, se vyrovnala spíše ve druhé polovině ligového pořadí než na špici.
Máte nějaký krizový plán?
Zatím není potřeba. Určitě nám napoví hodně první zápas v Eurocupu.
Není to pozdě?
Může to být pozdě, ale zatím to vypadá, že s tím nic neuděláme. Může nám pomoct utkání proti Novému Jičínu na jeho palubovce deset dní před Eurocupem.
Nepomohl by třeba větší počet tréninků?
Naopak, věřím, že právě uplynulé dva dny volna by mohly být tím správným impulzem do další práce ke zlepšení našeho herního projevu.
Neuvažujete o nějakých finančních sankcích?
Neuvažujeme. Ligu vedeme s přehledem, takže k takovým opatřením není důvod.

 

Na podobné téma také s trenérem Muli Katzurinem:

I přesto, že vyhráváme všechny zápasy od začátku sezóny – a to většinou s větším rozdílem ve skóre, nezdá se, že byste byl z výkonu týmu spokojený…
Ano a mám k tomu dvě věci, které je důležité si říci. Zaprvé očekávám, že tým bude hrát podle mých představ více minut. Ve většině zápasů, máme výborné úseky, ale délka těchto úseků pro mě není dostačující. Druhá věc je ta, že stále ještě čekáme na konzistenci v kvalitě výkonu. Je to zvláštní, ale v každém zápase se najde někdo jiný, kdo hraje velmi dobře, ale v tom dalším nehraje tak, jak si dotyčný nasadil laťku. Pouze Michal Křemen odevzdává standardně dobré výkony od začátku sezóny.

Zdá se také, že liga se nezvedla tak, jak se očekávalo před sezónou a tak je pro nás asi těžké najít soupeře, kteří by nás před Eurocupem pořádně prověřili…
Samozřejmě to je jiný basketbal, Eurocup a liga, nemůžeme to porovnávat. Netvrdil bych ale, že liga je slabší, záleží na úhlu pohledu, týmy kterým se v loňské sezóně tolik nedařilo se zlepšily a Nový Jičín je opět o kvalitativně o stupeň výš. Musíme to brát jako fakt, že nás liga v tuto chvíli na Eurocup neprověří, musíme brát jako fakt, že žijeme v České republice a ne někde jinde, kde je liga těžší, s tím se prostě musíme vyrovnat a ne se na to vymlouvat. Loňský rok jsme také hráli českou ligu a museli jsme se připravit na Eurocup, to je prostě naše práce, letos to je stejná situace.

Situace to je podobná, znamená to tedy, že použijete v přípravě něco, co se loni osvědčilo?
Nesmíte zapomenout, že oproti loňsku je tu jeden velký rozdíl - tým je jiný, rozdílný od toho loňského. A podle toho musíme pracovat. Doufám, že až přijde Eurocup, budou hráči více připraveni v tom smyslu, že budou odevzdávat výkony, na které mají. Hráči vědí, že je to jiná soutěž. Budeme se prostě připravovat a tvrdě makat.

Dnes (úterý odpoledne) je to přesně 3 týdny do prvního Eurocupového zápasu. Změníte nějak systém přípravy?
Pořád se snažíme pracovat na elementech, které pro nás v Eurocupu budou důležité. Víme, jaké týmy můžeme očekávat, skautujeme je, koukám se na zápasy našich budoucích soupeřů. Uděláme v přípravě co je potřeba, 3 týdny je ještě poměrně dlouhá doba. Od týmu očekávám jeden důležitý krok kupředu a to je řekněme „mentální“ krok. Krok, kterým tým ukáže že je připraven.

Cítíte z hráčů, že vědí o tom, že se blíží ten důležitý okamžik prvního Eurocupového zápasu?
Jak již bylo řečeno, do prvního zápasu jsou 3 týdny. Hráči nemůžou myslet tak dopředu, já to od nich neočekávám, od toho jsou trenéři. Já po hráčích chci jediné – musí se soustředit jenom na nejbližší nadcházející zápas. Ale samozřejmě že vím, že někde hluboko v mysli o tom vědí a čekají na to.



 
vloženo: 05.11.2008 00:00 / přečteno: 12326x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.