BUDEME HRÁT ADRIATICKOU LIGU?

BUDEME HRÁT ADRIATICKOU LIGU?

Na včerejší schůzi Asociace ligových klubů v Pardubicích představitelé pětinásobného mistra ČR ČEZ Basketball Nymburk informovali ostatní účastníky Mattoni NBL o snaze vyjednat možnost startu klubu v prestižní Adriatické lize.


„V posledních dvou letech jsme zažili nesmírnou euforii z diváckého zájmu, sportovní kvality a atmosféry obklopující náš start v Eurocupu. Postup mezi elitní šestnáctku soutěže nám ale v obou ročnících unikl o vlásek v posledních sekundách rozhodujících zápasů. Je patrné, že nám domácí liga velké množství těžkých, vypjatých zápasů a zejména koncovek nepřipravuje, a proto jsme ve snaze býti lépe připraveni na evropské pohárové klání oslovili vedení Jadranské ligy s úmyslem připojit se k soutěži v ročníku 09/10.“, říká Jiří Zídek, tiskový mluvčí klubu.
Premiérová ročník Jadranské ligy se odehrál v sezóně 2001/02, kdy v ní startovalo 12 družstev ze Slovinska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory. Historicky prvním vítězem ligy se stal tým Union Olimpija Lublaň. Klíčovými mezníky v počátcích vývoje soutěže bylo podepsání mezinárodního koncernu Goodyear jako generálního sponsora ligy v roce 2001 a v roce 2002 epizodní účast izraelského velkoklubu Maccabi Tel Aviv, která dodala soutěži punc kvality. V posledních třech sezónách v Jadranské lize startovalo 14 družstev.
„V právě vrcholícím ročníku Adriatické ligy startovaly 3 euroligové a 5 eurocupových družstev. Jestliže by se nám do této soutěže podařilo pozvánku obdržet, považoval bych to za obrovský úspěch nejen nymburského, ale i celého českého klubového basketbalu. Věříme, že 13 velmi kvalitních domácích utkání by potěšilo každého basketbalového fanouška. Definitivní rozhodnutí ze strany Jadranské ligy očekáváme kolem poloviny června, kdy již bude známa třináctka přímých účastníků další sezóny na základě výsledků z domácích soutěží a vedení soutěže se rozhodne, komu udělí jednu divokou kartu, kterou má k dispozici. Ihned bychom museli najít shodu s kluby naší nejvyšší soutěže, jak by náš klub v příští sezóně v domácí soutěži startoval, respektive kdy by se k ní připojil, protože považujeme za nereálné hrát 3 soutěže (Mattoni NBL, Eurocup a Jadranskou ligu) najednou“, shrnuje situaci Jiří Zídek.
Final Four Jadranské ligy právě probíhá v Bělehradě, když se do poslední čtyřky probojoval Partizan Bělehrad, Hemofarm Vršac, Červená Hvězda Bělehrad a Cibona Záhřeb.

 
vloženo: 16.04.2009 00:00 / přečteno: 13464x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.