Z USK PŘICHÁZÍ TŮMA

Z USK PŘICHÁZÍ TŮMA

Do kádru jsme přivedli dalšího českého reprezentanta. Z USK Praha přestupuje dvacetiletý rozehrávač Jakub Tůma, který na soupisce zastoupí místo uvolněné jiným hráčem národního týmu Tomášem Vyoralem. Tůma se v Nymburce pokusí ještě více rozvinout svůj talent a potenciál. S klubem podepsal dlouhodobou smlouvu na čtyři roky s opcí.


„Jakub Tůma dostává šanci trénovat, hrát a učit se od nejlepších hráčů. Má před sebou ještě dlouhou cestu, ale má potenciál dosáhnout svých snů. Neustále se snažíme hledat nadějné mladé hráče s talentem, ale ještě důležitější je, že Jakub má i dostatek ambicí pro to, aby mohl hrát za Nymburk,“ prohlásil trenér Oren Amiel. 
 
Tůma, odchovanec Litoměřic a USK Praha, dlouhodobě patří mezi největší české talenty. Reprezentoval na dvou šampionátech do 18 let a na dvou do 20 let. Na loňském šampionátu U20 divize B byl nejlepším českým hráčem. Letos se zúčastnil Univerziády a také si vysloužil premiérovou pozvánku do seniorské reprezentace, se kterou absolvoval dva týdny přípravy na mistrovství světa, než přepustil místo hvězdě Tomášovi Satoranskému.

Od sezony 2013/14 hrával za USK Praha, kde v posledních dvou sezonách dostával šanci i v prvním týmu v Kooperativa NBL. V uplynulé sezoně měl průměry 5,9 bodu, 2,2 asistence a 2,1 doskoku, ovšem jeho forma gradovala a v play off předváděl právě proti Nymburku velmi dobré výkony. Ve čtvrtfinále měl průměry 15,5 bodů a 5,5 asistence, k tomu sedm získaných faulů a užitečnost 20,25, což je hodnota odpovídající nejlepším hráčům v lize. V první lize dával v průměru 18 bodů na utkání.

„Zaujal nás právě v zápasech proti nám, kdy dostal příležitost při Sehnalově zranění. Je to hráč s potenciálem a mohl by zapadnout do našeho systému. Vzhledem k tomu, že se snažíme i pro příští sezony mít silné české jádro, tak jsme s ním podepsali dlouhodobou smlouvu. Že jsme nesáhli úplně vedle, ukazuje i to, že se dostal do národního týmu a neztratil se ani v univerziádním výběru. Teď je na něm, jak na sobě bude pracovat. Pro nás je to investice do budoucnosti, ale šanci dostane už nyní. Trenér je na to připravený. Může překvapit podobně jako v zápasech proti nám,“ řekl generální manažer Nymburka Rudolf Šimeček.

Aby měl Tůma v nabitém kádru dostatek herního vytížení pro svůj rozvoj, počítá se s tím, že bude pravidelně hrát i za B tým v první lize. „Celou kariéru se snažím posouvat a zlepšovat. Proto jsem si vybral Nymburk, kde se chci posunout dál. Je tu o dost větší konkurence než na USK, což by mě mělo posunout dál, protože na trénincích musím konkurovat reprezentantům. Moc se na tuhle výzvu těším,“ uvedl Tůma.

„Je to pro Kubu šance navázat na úspěšné přestupy z USK do Nymburka v podání Vojty Hrubana a Jaromíra Bohačíka. Přichází na Nymburk dostatečně připravený, i když je pravda, že na mezinárodní úroveň se podle mě nedá mimo Nymburk zcela připravit. První rok dva to pro Kubu bude velká škola,“ uvedl Tůmův agent Kamil Řeřábek.

Krátký rozhovor s Kubou:

V Nymburce si byl v uplynulých dnech s národním týmem. Pomůže ti to k rychlejší aklimatizaci?
"V reprezentaci jsem si zkusil jaká bude asi ta úroveň. Seznámil jsem se s klukama, s některými už předtím na univerziádě. Jsem rád, že jsme měl tuhle možnost ještě před příchodem do Nymburka. Je tu o dost větší konkurence než na USK, což by mě mělo posunout dál, protože na trénincích musím konkurovat reprezentantům."

Hrajeme i Champions League. Bylo to pro tebe lákadlo?
"Jestli se mi poštěstí nastupovat v LM, tak to bude super. Je to hodně velké lákadlo a budu bojovat o svou šanci. 

O angažmá sis řekl hlavně výkony proti nám ve čtvrtfinále KNBL, které ti opravdu vyšlo, že?
"Byly to moje nejvydařenější zápasy. Bylo to hodně ovlivněné tím, že nás bylo málo a musel jsem hrát hodně minut a mohl jsem ukázat, co ve mě je. Vím, že mě Nymburk měl sledovat už dříve, ale tímhle jsem hlavně zapůsobil."

V USK si měl chorvatského trenéra Repešu, teď budeš na rozehrávce spolupracovat s chorvatským rozehrávačem Rokem Rogičem. Může ti ta zkušenost pomoci?
"Je pravda, že z USK jsem zvyklý na Chorvata. Trenér Repeša byl hodně výbušný. Není nic, co by mě mělo překvapit. Znám pár slov a vět, tak bych si s Rokem mohl lépe poznat."


 
vloženo: 08.08.2019 08:00 / přečteno: 6156x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.