TVÁŘÍ SE JAKOBY KRIZE ANI NEBYLA

TVÁŘÍ SE JAKOBY KRIZE ANI NEBYLA

S generálním manažérem klubu Rudolfem Šimečkem jsme si povídali o stavu přípravy na následující sezonu, o výběru hráčů, o prioritách při výběru nových posil, o ekonomické situaci i o změnách v realizačním týmu. Celý rozhovor si můžete přečíst níže. 

Jak jsme daleko ve zbrojení na novou sezonu?
Odhadnul bych to, že jsme ve třech čtvrtinách a tomu odpovídá i počet hráčů, které jsou pod smlouvou. Z Čechů, kteří pokračují z minulé sezony není ještě úplně jasno s Alešem Chánem. Budeme s ním jednat v polovině července o další spolupráci, chtěli bychom, aby Aleš dostal větší prostor na palubovce. Ostatní hráči zůstávají. Podepsali jsme pokračování smlouvy s Arthurem Lee, nově jsme podepsali smlouvu s Hanavanem a Lenzlym. Posledně jmenovaný by měl být backup Arthura, který je však schopný hrát i na pozici dva. To bylo velké přání trenéra, který chtěl výrazně posílit na této pozici. V našem výčtu je poslední posilou Pavel Pumprla. 
Kdo nám ještě zbývá?
V prvé řadě je třeba vyřešit hráče na pozici dva, tedy náhradu za Justina Graye. V představách trenérů by to měl být klíčový hráč. Potom musíme obsadit dva posty pod košem. Jeden bude na pozici 4/5 a dvanáctým hráčem by měl být někdo, kdo sestavu doplní a spíše bude čekat na svou příležitost. 
Nejmenoval jste Blake Schilba. Jaká je šance, že bude v Nymburce pokračovat?
Blakeovi jsme předložili nabídku, ale zatím si jí rozmýšlí. Pokud se nedohodneme na finančních podmínkách, budeme hledat jiného amerického hráče na pozici 4/5. 
Do kdy budete čekat na rozhodnutí Blaka?
Zatím nás tato pozice netlačí. Nejvyšší prioritu má teď hráč na pozici dva. 
Bude se měnit i realizační tým?
V realizačním týmu dojde ke dvěma změnám. První, již avizovaná změna, se týká pozice fyzioterapeuta, na kterou nastupuje v Nymburce již známý Jiří Šmíd. Druhá změna nastane na pozici kondičního trenéra. Místo Ivana Šlehobra, který v klubu zůstává na pozici marketingového manažera, přijde izraelský kondiční trenér Or Shvartz.  
Zasáhla ekonomická krize do rozpočtu klubu?
Ano, do rozpočtu klubu zasáhla. Jak jsme avizovali už v průběhu minulé sezony, musí se rozpočet ponížit o 10 až 15 procent. 
Půjde tedy o snížení kvality hráčů, pokud jí lze vůbec měřit penězi?
Dohodli jsme se s prezidentem, že se budeme maximálně snažit, aby se snižování rozpočtu nedotklo kvality kádru, který budeme na příští sezonu mít. 
Přizpůsobili hráči svoje požadavky ekonomické situaci?
Ani v nejmenším. Hráči nebo jejich agenti se chovají jakoby žádnou krizi neviděli. Všichni chtějí více peněz. Je otázkou, jako dlouho to vydrží, kolik klubů zkrachuje,…. 
Věříte, že by se nároky hráčů mohly umoudřit s přibývajícím časem?
Každou chvíli proběhne informace, že nějaký klub v Evropě je v potížích nebo skončil úplně. Hráči, kteří v nich byli, budou hledat uplatnění. Čím více se bude blížit začátek sezony, budou hráči nervóznější a začnou snad slevovat ze svých požadavků. 
Kolik nabídek vám denně chodí?
Kdybych měl brát do úvahy všechny nabídky, které přijdou, je jich obrovské množství – tak pět a až deset za den. Přitom v každé nabídce může být jeden, dva hráči nebo také padesát.
Kolik nabídek je použitelných?
Tak každá dvacátá. Za uplynulé roky už víme, jak se v nich orientovat, od kterých agentů má cenu se jimi zabývat a máme okruh lidí, se kterými více spolupracujeme. 
Jsou letos volní zajímaví hráči?
Jsou a je jich letos velká úroda, ale jejich finanční podmínky jsou mimo naše možnosti.  
Jak vybíráte ze seznamu od „ověřených“ agentů?
Nejprve projdeme jména, protože mezi nimi může být někdo, o kom máme představu z uplynulých let a mohl to být hráč, o kterém jsme uvažovali před tím. Druhé kriterium jsou  jejich předchozí angažmá. 
Když už se s Jirkou Zídkem a trenéry na některých shodnete, jak pokračuje jejich další lustrace?
Hledáme reference u trenérů, které známe. Ptáme se bývalých spoluhráčů na jejich lidské stránky, protože chceme, aby v týmu byla pohoda a některé typy hráčů by jí mohly narušovat. Dalším zúžení výběru přinesou statistiky a video. 
Ovšem video, které agenti pošlou, nemusí být objektivní….
Ano, většinou se posílá jejich nejlepší zápas nebo dokonce sestřih nejlepších akcí tzv. HighLights. My se snažíme sehnat i záznamy z jiných zápasů, než nám předhodí agenti. Dnešní doba rychlého internetu v tom skýtá velké možnosti. Není třeba čekat delší dobu na doručení videokazety nebo DVD záznamu. 
Říkal jste, že vybíráte i podle předchozího angažmá, ale naposledy přijatým hráčem je Lenzly, který hrát 2.italskou ligu v týmu středu tabulky. Proč jste se tedy rozhodli pro něho?
My jsme tohoto hráče skautovali už vloni, pak jsme ho ale nevzali. Informace jsme měli od Justina, protože v Belgii byl jeho spoluhráčem. 
Do kdy chcete mít soupisku uzavřenou?
Nedali jsme si žádný konkrétní termín, ale přípravu bychom chtěli zahájit s kompletním kádrem. Pokud nám ovšem bude chybět jeden hráč, nebudeme nic lámat přes koleno.   
Předsezónní příprava není jen o shánění hráčů. Je třeba zajistit třeba i přípravná utkání. Je pro nás výhodou při jednání, že jsme již šestkrát vyhráli český titul?
Cítíme, že máme dobré jméno v Evropě a naši soupeři vědí, že si v přípravných zápasech s námi zahrají slušné zápasy. Velkou pomocí je osobnost Jiřího Zídka, kterého kluby znají. Řekl bych, že není pro nás problém sehnat kvalitní soupeře. I pozvánky na turnaje do zahraničí jsou rámovány kvalitními kluby. Snad ekonomická krize nebude velkou komplikací. 
V plánu máte na koncem září turnaj mimo ČR. Máte už nějaký konkrétní?
Ne, zatím ne. Letos je příprava postavena trochu jinak než vloni. V plánu není soustředění na horách a v prvním měsíci absolvujeme přípravu v Nymburce. Maximálně budeme vyjíždět na přípravné zápasy po České republice nebo do blízkého zahraničí. Poslední turnaj před ligou využijeme i pro budování týmového ducha, proto bychom chtěli vyjet na delší dobu mimo Česko. 
Po zkušenostech s loňským zájezdem do Itálie a zrušeným turnajem, budete se snažit zájezd lépe zajistit, pokud to půjde?
Nevím, co bychom udělali lépe. Byl to turnaj, který měl dlouhou tradici, soupeři byli kvalitní, ale bohužel se  situace v Itálii vyvinula tak nešťastně, že jeden z účastníků soutěže nemohl nastoupit a odhlásily se další týmy. 
Letos bude výhodné, že se reprezentanti zapojí do přípravy ještě v srpnu ….
Je pravda, že z hlediska týmové souhry je to výhodnější, ale nic to nemění na tom, že reprezentanti přijdou z přípravy a zápasů již unaveni. Bude jim opět chybět odpočinek a rok za rokem se to v hráčích ukládá. 
Podívejme se na zbrojení ostatních týmů jako Pardubice, Děčín, Prostějov, Nový Jičín…..
Sledujeme naše potenciální soupeře, ale stále je to ještě nehotové. Nejdále jsou podle mě Pardubice a Brno. Pardubice vypadají podle zveřejněné sestavy velmi silně, ale všechno se to ukáže až začnou ligové boje. Tipuji, že budou příští rok našim nejvážnějším soupeřem.   

 
vloženo: 23.06.2009 00:00 / přečteno: 14304x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.