ROZHOVOR S M.JANSTOU

ROZHOVOR S M.JANSTOU

V týdeníku Týden jste si mohli přečíst rozhovor s našim klubovým prezidentem Miroslavem Janstou. 

Miroslav Jansta: Hušák je Čurda českého sportu
Rozhovor s šéfem ČSTV (uveřejněný na webu www.tyden.cz 22.7.2012)
 
Miroslav Jansta (50) se chopil vlády nad českým sportem, který v současné době zažívá krušné časy. Novela loterijního zákona mu vzala spoustu peněz, před časem navíc ztratil Sazku. Spousta majetku chátrá, nejsou finance na opravy. Předseda Českého svazu tělesné výchovy Jansta odmítl plat i služební auto a říká: "Sportu se musí zase začít věřit." Návrat důvěry má přinést i tvrdý útok na někdejšího "pana Sazku" Aleše Hušáka.

Hušák, to je velké téma. Vy na něj dokonce chystáte žalobu.
Sazka, to nebylo hospodaření. To byla megalomanie. A ano, my připravujeme žalobu na Hušáka. Za ušlý zisk. Ještě nevíme, kolik přesně to bude, protože dokázat to není jednoduché. Ale půjde o těžké stamiliony. Žaloba určitě bude podaná.

Je vůbec reálné, že byste mohli uspět? Není to spíše takové hezké gesto směrem k veřejnosti, která Hušáka v drtivé většině nemá ráda?
Já si myslím, že když někdo něco způsobí, má za to nést zodpovědnost. Sportovní veřejnost by mi jinak řekla: Vy nic neděláte, vy s tím snad souhlasíte! A proto podáváme tu žalobu. Musí se s tím něco dělat.

Cituji váš rozhovor z únorového Deníku, kde jste řekl: "Právní nástroje, které by s případem Hušák něco zmohly, jsou minimální."
Já jsem si to mezitím nastudoval, získal jsem široké podklady a zjistil jsem, že nějaká šance existuje. Takže to chci zkusit.

A proč nepřipravujete žaloby na celé představenstvo? Na lidi, na nichž Hušák stavěl? Podle mě tam patří třeba Roman Ječmínek (šéf Autoklubu ČR), Milan Jirásek (bývalý předseda ČOV), určitě dva šéfové nejmocnějších sportů Tomáš Král (hokej) a Ivan Hašek (bývalý fotbalový předseda). Vždyť i oni mají zodpovědnost!
To se ukáže při žalobě na Hušáka. Z našich informací vyplývá, že on demagogicky vysvětloval situaci Sazky, nedával úplné podklady... Pokud prokáže, že to tak nebylo, nesou odpovědnost všichni. Může to schytat hodně lidí. Soud bude nezávislý, bude to to nejférovější, co můžeme udělat. Vezměte si, že já přišel na ČSTV a kromě pár zápisů z valných hromad tam není vůbec nic, žádné posudky, žádné analýzy, tam je vidět voluntarismus, jakým hlavní akcionář přistupoval k Sazce. V roce 1997 ztratil stát fakticky nad Sazkou kontrolu a jelo to. Takticky se to zneprůhlednilo, stal se z toho uzavřený systém. A Hušák a spol. to vždy udělali zkušeně, získali představitele silných svazů, fotbalu, hokeje.... A všichni si žili skvěle.

Co jste se v posledních fázích před ztrátou Sazky snažil dělat vy osobně?
Hušák s Kořanem (bývalý předseda ČSTV, pozn. red.) nám v únoru prezentovali nabídku Gladiolusu, jak oni všechno zaplatí a jak to bude dobré. Přitom to bylo naprosto nekonkrétní, mlhavé, tak jsem tenkrát vystoupil, že to je nesmysl, že by bylo lepší to hned prodat, abychom z toho měli alespoň nějaké peníze. Zájemci byli. Hušák mi ale lhal, že prý to nejde. Později jsme udělali iniciativu Sport 2011, kdy jsme vyzvali vedení ČSTV, aby urychleně řešilo Sazku, urgentně a průhledně. Takže ať neříká Hušák nic o mých zájmech. On je magor! Celou dobu se vlastně neřešil problém Sazky, ale Hušáka, který byl zbabělec a nechtěl přiznat chybu, nechtěl pomyslet na konec. Důsledkem bylo zbabělé chování, které prezentoval hlavně zastrašováním a oblbováním všech okolo. Víte, pro mě je Hušák takový Čurda českého sportu. (Karel Čurda v červnu 1942 prozradil nacistům, kde se skrývají výsadkáři, kteří provedli atentát na Heydricha. Jeho příjmení se stalo synonymem zrady, pozn. red.)

* Proč by měl Aleš Hušák zalézt pod zem?
* Jak chce Jansta reformovat sport a kde vezme peníze?
* Co bude se Strahovem?
* Prodá ČSTV cenné skiareály?
* Jak by mohl vypadat Národní stadion? 
Na tyto a spoustu dalších otázek jste nalezli odpovědi v časopise TÝDEN, který vyšel v pondělí 23. července. 
 
vloženo: 31.07.2012 20:11 / přečteno: 10265x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.