ROZHOVOR S TOMÁŠEM VYORALEM

ROZHOVOR S TOMÁŠEM VYORALEM

Na serveru iBasket.cz se objevil článek s rozhovorem s Tomášem Vyoralem. Přečíst si ho můžete níže.   

Při hledání českých pozitiv na mistrovství Evropy juniorských basketbalistů jsou jeho výkony na čelném místě. Sedmnáctiletý rozehrávač Tomáš Vyoral se soupeřů nezalekl. V Chorvatsku byl jedním z nejvytíženějších Čechů, úspěšností i počtem proměněných pokusů se prosadil mezi nejlepší trojkaře turnaje.
Ani solidní osobní statistiky Tomáše Vyorala ale nepomohly týmu překonat byť jediného soupeře. Čeští junioři skončili na 16. místě, a proto sestoupili do divize B.
Něco podobného se loni "podařilo" i hráčům do osmnácti let. Vyoral a spol. proto odjeli na evropský šampionát do Izraele s cílem tento neúspěch napravit a postoupit zpět mezi elitu.
Od podzimu budou moci Vyoralovy pokroky sledovat diváci v hale USK Praha. Pozorní budou hlavně emisaři Nymburka. Sedminásobný český šampion totiž vlastní Vyoralova práva a do Prahy ho pustil pouze na hostování.
O své nedávné minulosti i nebližší budoucnosti hovořil jeden z největších talentů českého basketbalu v rozhovoru pro server iDNES.cz.
Jak budete na mistrovství Evropy juniorů vzpomínat?
V dobrém to nebude. Protože se nám nepodařilo splnit naše cíle. A osobní hledisko? Odehrál jsem pár dobrých zápasů, ale byly tam momenty, se kterými jsem spokojený být nemohl.
V čem jste vy osobně našel příčiny sestupu?
Měli jsme v přípravě smůlu na zranění, někteří hráči odmítli reprezentovat, to nechápu. Na turnaji stačilo vyhrát jeden zápas ve skupině, jenomže to se nepovedlo. A pak už naše psychika byla tak nahlodaná, že už jsem ten boj o záchranu dotáhnout nedokázali.
Psychice dáváte za vinu třeba i fakt, že skóre při vašich zápasech častokrát putovalo hodně rychle nahoru a dolů?
Ano, určitě máte pravdu. Navíc jsme kolikrát nedokázali úspěšně rozehranou koncovku udržet. Ke konci jsme selhávali psychicky, ale většina z nás nemohla ani fyzicky. Někteří byli tak vytížení, že už toho měli dost. K tomu se navíc přidalo zranění Davida Jelínka. To nám taky nepomohlo,
Vy osobně byste ale mohl být spokojený alespoň se svými výkony. Určitě jste nečekal, že dostanete tolik prostoru. Přiznejte.
To určitě ne. I proto, že se zranil Adam Číž, jsem dostal hodně času. Většinou jsem hrál na pozici středního rozehrávače, ale často jsme se s Tomášem Satoranským střídali.
Co vám dal turnaj pro budoucnost?
Dal mi větší zkušenosti. Ve všem. Rozhodně jsem se dozvěděl, že musím přidat po fyzické i technické stránce. Po obou stranách jsou ostatní rozehrávači vybaveni víc. Zjistil jsem tedy, že mám hodně slabin.
Doma v Česku jste byl po turnaji dvacítek a před osmnáctkami necelé dva dny. Jak jste je strávil?
No, vlastně to byl jediný den. Jsem trochu unavený. S Ondrou Balvínem a Martinem Křížem se budeme snažit dát co nejrychleji do kupy. S trenérem Ulrychem jsme domluvení, že nás v prvním utkání proti Švýcarsku spíš pošetří.
Češi by v kategorii do osmnácti let měli být jedním z favoritů turnaje. Souhlasíte?
Samozřejmě chceme postoupit zpátky do áčka, takže musíme být aspoň ve finále. Nevím tedy, jak jsou na to ostatní týmy, ale myslím, že na to máme. Snad se bude všem hráčům dařit.
Většinu přípravy jste strávil s dvacítkou. Nehrozí, že byste byl se svými spoluhráči nesehraný?
Trošku to tak je, ale já myslím, že to zvládneme a že se snad v průběhu turnaje budeme zlepšovat a budeme hrát líp a líp.
Od příští sezony jste hráčem Nymburka. Klub ale dal najevo, že budete hostovat v jiném týmu. Můžete už o příští sezoně prozradit víc?
Odcházím na hostování do USK Praha, ale s Nymburkem budu občas trénovat. Smlouvu jsem podepsal na tři roky, takže uvidíme, jak to bude za rok, ale letos budu hrát za USK, kde bych měl být základním rozehrávačem. Snad dostanu prostor se zlepšit co nejvíc, abych pak mohl dostat šanci i v Nymburku.
Dostal jste nějaké další nabídky?
Ano, byly z Česka i ze zahraničí. Ozvala se mi akademie z Kanárských ostrovů, tu bych ale zvolil až po střední škole. Ale další podrobnosti bych si nechal raději pro sebe. Vybral jsem si Nymburk a USK, protože to mám v Praze nejblíž. Navíc chodím do školy, takže jít dál od Prahy by ani nešlo, Škola hrála velkou roli.
Vy jste spolužákem několika hráčů z juniorky USK. Proč jste si tento klub nevybral už dřív? 
Neměl jsem k tomu zatím důvod. V Sokole pražském jsme měli úspěchy a po tréninkové stránce jsem byl v klubu spokojený. Teď už ale cítím, že kdybych zůstal, dovednostně se zastavím. Potřebuju nový impuls.
Uvažoval jste o prý i o odchodu na univerzitu do Spojených států...
To je složitější. Když hráč podepíše profesionální smlouvu, uzavírá si tím cestu do NCAA. Zvlášť pokud ji podepíše s Nymburkem, který už je hodně známý. Takže jít touhle cestou by už bylo těžší.

TOMÁŠ VYORAL
statistiky na mistrovství Evropy do 20 let
  • 209 minut (4. mezi Čechy)
  • 10,1 bodu na zápas (2. mezi Čechy)
  • 1,7 asistence (2. mezi Čechy)
  • úspěšnost střelby za tři 43,9 procent (1. mezi Čechy, 10. celkově)
  • 18 proměněných střel za tři body (7. celkově)

 
vloženo: 23.07.2010 09:53 / přečteno: 12440x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.