V NYMBURCE SE ŠKOLILI ROZHODČÍ

V NYMBURCE SE ŠKOLILI ROZHODČÍ

Od pátku 4.září do neděle 6.září si dali v Nymburce dostaveníčko basketbaloví rozhodčí, kteří rozhodují v celostátně řízených soutěžích a komisaři zápasů. V prvních dvou dnech absolvovali seminář rozhodčí Mattoni NBL, Ženské basketbalové ligy a první ligy mužů (skupina 1,2 a 3). V neděli pak absolvovali školení další rozhodčí nižších soutěží (skupina 4 a 5). Celkem se jedná o zhruba 160 rozhodčích.

V nadcházející sezoně bude v Mattoni NBL rozhodovat celkem 26 arbitrů, pětadvacet z nich bylo na semináři v Nymburce. Omluven byl pouze Ivo Dolinek, který bude rozhodovat na ME v Polsku. Seminář měl na povel Petr Vrážel, který je členem nového výboru České basketbalové federace a také předsedou výkonného výboru České asociace basketbalových rozhodčích (ČABR). Za obsah semináře byl zodpovědný národní instruktor Robert Vyklický a ze Slovenska mu přijel pomoci jeho kolega Peter Sudek. 
Prvním bodem semináře, kromě prezence, byla mechanika rozhodování. Rozhodčím byly instruktory Sudkem a Vyklickým zopakovány principy rozhodování zápasů ve třech. Hodně se mluvilo o postavení rozhodčích v jednotlivých fázích hry a o rotaci jejich postavení. Oba instruktoři apelovali na vzájemnou důvěru mezi rozhodčími na palubovce a na to, aby rozhodčí plně zodpovídali pouze za svůj sektor. Podrobně byly vymezeny sektory a připomenuty povinnosti rozhodčích při střelbě trestných hodů. Oba instruktoři shodně nabádali své kolegy k dodržování stejného stupně přísnosti hned od první minuty zápasu. Názorně pak byly probrány i některé situace, na kterých byla dokumentována rotace rozhodčích. 
Po té následovala rozhodně nejméně oblíbená partie všech podobných seminářů – fyzický test, tzv. leger test. Test dokonale prověří vytrvalost rozhodčích a pro jeho absolvování museli někteří sáhnout až na dno svých sil. Při testu se stupňovanou rychlostí běhá dvacetimetrový úsek po dobu od 8 do 11 minut, podle věku rozhodčího. 
Po večeři následoval zhruba devadesátiminutový výklad herních situací, ve kterém se diskutovalo o způsobu posuzování některých komplikovanějších případů. Účelem bylo především sjednotit posuzovaní takových situací. 
V neděli nejdříve rozhodčí sledovali a diskutovali nad sestřihem různých reálných situací ze zápasů Mattoni NBL, slovenské ligy nebo zápasů pod patronací FIBA, které připravil Robert Vyklický. Poté následoval opět výklad herních situací, tentokrát už společně s komisaři, kteří se k semináři připojili. Závěr dvoudenního semináře obstaraly písemné testy z pravidel a to jak pro rozhodčí tak pro komisaře.

Rozhovor s Petrem Vráželem, Robertem Vyklickým a Ilonou Kittlerovou najdete zde  
Co zahrnuje fyzický test (leger test) najdete zde   
Fotogalerie zde  
 
vloženo: 07.09.2009 09:04 / aktualizováno: 07.09.2009 09:27 / přečteno: 16435x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.