PRVNÍ ÚČASTNÍK TURNAJE

PRVNÍ ÚČASTNÍK TURNAJE

Prvním týmem, který přijal pozvání na zářijový turnaj k 80 letům nymburského basketbalu je litevský LIETUVOS RYTAS z Vilniusu. Další soupeři by mohli vzejít z následujících týmů, které chce klub oslovit s nabídkou: Turow Zgorzelec, Olympia Ljubljana, Benetton Treviso, Dynamo Moskva, Fenerbahce Istanbul, CZ Beograd

LIETUVOS RYTAS byl založen v roce 1964. V roce 1979 obsadil třetí místo v lize Sovětského Svazu a v roce 1991 se stal finalistou litevské ligy. Výraznější úspěchy můžeme najít po roce 1997. Od roku 1999 hrál tým Lietuvosu minimálně finále litevské ligy. Na domácí scéně slavil Lietuvos domácí titul poprvé v roce 2000, když ve finále porazil svého největšího soupeře domácí ligy Žalgiris Kaunas, suveréna posledních sedmi let, ve čtyřech zápasech. Další domácí titul přišel napřesrok a zatím poslední prvenství v domácí lize slavil Lietuvos v roce 2006. Lietuvos je finalistou domácího poháru z roku 2008 a vítězem poháru v roce 2009. Lietuvos hraje také Baltickou ligu. V ním zaznamenal největší úspěchy v posledních třech letech. Mistrem se stal v letech 2006 a 2007, finále si zahrál v roce 2008.
Lietuvos není neznámým týmem ani na evropském bitevním poli. V roce 2000 byl finalistou Severské ligy NEBL, kterou hrál tým ještě v dalších dvou letech. V roce 2002 vyhrál Lietuvos skupinu C Saportova poháru a prohrál ve čtvrtfinále s Hapoel Jeruzalem. Ve stejném roce vyhrál litevský tým také NEBL, když ve finále porazil Ural Great Perm. V sezoně 2002/03 hrál Lietuvos FIBA Champioms Cup a v následujících dvou sezonách participoval Lietuvos v ULEB Cupu. V prvním roce vyhrál s osmi vítězstvími a 2 prohrami skupinu F a prohrál ve čtvrtfinále opět s Hapoel Jeruzalem. O rok později Lietuvos dokonce ULEB Cup vyhrál. Ve finále porazili Makedonikos (GRE) o 4 body (74:78).
V sezoně 2005/06 vyšplhal Lietuvos až na samý vrchol evropských pohárů, když hrál Euroligu. V první skupině osmi týmů obsadil 3.postupové místo s 8 výhrami a nadstavbové skupině sice uhrál tři vítězství, ale přesto ze 3.místa nepostoupil dál. O rok později odehrál Lietuvos ULEB Cup a první skupiny postoupil jako vítěz (7-3) a ve finále prohrál s Realem Madrid o 12 bodů 75:87. Tato sezona byla pro klub úspěšná i v Baltické lize. Základní skupinou prolétl s jedenácti vítězstvími a jednou prohrou. Ve druhém kole měl Lietuvos při prohry a 7 vítězství. Ve finále pak porazil Žalgiris Kaunas 81:77. Další rok byl opět Euroligový a po hladkém průletu základní skupinou se tým zastavil v TOP 16. V Baltické lize Lietuvos prošel s jednou porážkou v divizi Elite a prohrál až ve finále se Žalgirisem 84:86.

 

webové stránku kluibu: http://bc.lrytas.lt/en/

 
vloženo: 31.03.2009 00:00 / přečteno: 11858x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.