TISKOVÁ KONFERENCE

TISKOVÁ KONFERENCE

Ve čtvrtek proběhla v obřadní síni Městského úřadu v Nymburce tisková konference k zahájení oslav 80 let nymburského basketbalu. V jakém duchu se nesla a o čem přítomní povídali najdete dále.

Moderátor konference Ondřej Šimeček přivítal všechny přítomné a poté zasadil založení nymburského basketbalu do dějinných souvislostí napříč světem: „Na newyorské burze řešili totální krach, v Londýně začali s prvním televizním vysíláním a v Moskvě zavedli pětidenní týden místo sedmidenního.“ Poté nastínil program oslav výročí nymburského basketbalu, který čítá tři hlavní body: výstava, slavnostní večer, při kterém budou oceněni významné osobnosti nymburského basketbalu a mezinárodní turnaj. Potom moderátor představil účastníky tiskové konference. Osoby, které se zlatým písmem zapsaly do historie od nejstarší doby po přítomnost. 
  • Bohuslav Rylich odchovanec nymburského basketu, kapitán československé reprezentace
  • Ladislav Kutík – starosta města, dlouholetý trenér a bývalý funkcionář klubu
  • Miroslav Jansta – bývalý hráč a současný prezident klubu
  • Jiří Zídek – jeden z nejslavnějších basketbalistů Česka se zkušenostmi z NBA i evropských velkoklubů a současného funkcionáře klubu

Obrázek

V krátkém úvodním slově se starosta města Ladislav KUTÍK zmínil o založení klubu: „V roce 1930 vzniklo na Rémě první hřiště a tím byl postaven základ úspěchu sportu v Nymburce. Rémou prošla většina těch, kteří potom slavili úspěchy v různých sportovních odvětvích. Na těchto základech vznikal slogan ‚Nymburk – město sportu‘“ Další slova patřila vlastní výstavě. „Materiály jsou převážně z archivu, který jsem získal k 50-ti a 60-ti letům basketbalu v Nymburce,“ a dodal: „Stále jsou zde hluchá místa, která bychom chtěli s vaší pomocí zaplnit,“ poslal starosta vzkaz budoucím návštěvníkům výstavy. Na závěr vyjádřil přesvědčení, že basketbal jako jeden z klíčových sportů v Nymburce dál poroste a že i nadále se bude zapojovat mládež tak byl platilo „Nymburk – město sportu“. V poslední větě poděkoval všem, kteří se na bohaté historii klubu podíleli. 

Prezident klubu Miroslav JANSTA se ve svém krátkém úvodním slově nejprve vyznal ze svého vztahu k basketbalu a zmínil se také o turnajích na Rémě. „Nejraději vzpomínám na letní turnaje, které mě uchvátily. Pro třinácti a čtrnáctileté to byla skvělá možnost potkat se s lidmi z Domažlic, Košic a dalších místě Československa. Jako dorostenci jsme se pak zapojili i do organizačního týmu turnaje a poznali jsme atmosféru z druhé strany – jako rozhodčí nebo zapisovatelé.“ Ač významný právník pracuje v Praze a bydlí nedaleko hlavního města má k Nymburku hluboký vztah: „Narodil jsem se tady, mám tu spoustu dobrých známých a nádherné vzpomínky na dětství a mládí, které bylo také vyplněno basketbalem. Jsem překvapen, jak se v poměrně malém městě jako je  Nymburk, daří mnoha sportovním odvětvím.“ V dalších slovech neopomněl poděkovat městu Nymburk za spolupráci a krátce se dotkl také zvyšujícího se povědomí o městě v Evropě. „V poslední době jsem na mnoha obchodních jednáních v zahraničí zmínil, že jsem z Nymburka. Při vyslovení názvu města se mnohým vybavuje basketbal. To je velmi významné spojení a tato asociace o lecčem vypovídá. Je důležité podotknout, že bez podpory vedení města Nymburka a jeho zastupitelů bychom jako tým nebyli tak známými v Evropě, jako jsme nyní a bylo by jen velmi těžké vybudovat to, co se doposud vybudovat povedlo. Za to patří městu velký dík. Nymburský basketbal stojí především na lidech a pokud tu budou i nadále, vidím nymburskou budoucnost pozitivně.“

Na otázku z pléna o problematice zapojování mladých hráčů reagovali všichni zúčastnění. Z jejich slov vybíráme: 
Ladislav Kutík: Musíme s výběrem začít brzy, aby si největší talenty nevybrala jiná sportovní odvětví. Dostat mládež od počítačů a televize je úkol, kterým musíme začít a to není nic jednoduchého. Myslím, že své vzory si tu mladí basketbalisté mohou dobře najít. V Nymburce snad není rodina, která by se basketbalem v nějaké formě nepotkala. Vztah k tomuto sportu musíme vytvářet snad jen u těch, kteří se sem přistěhovali. 
Miroslav Jansta: Souhlasím se starostou Kutíkem, za odlivem mládeže od sportu stojí televize, počítače, ale také změna společenského klimatu a slabá podpora státu. Všechny předchozí vlády se neprezentovaly systematickou péčí o sport dětí. Peníze se do mládežnického sportu dostávaly jen „porcováním poslaneckých medvědů“, což je dost živelné. Je mi jasné, že nikoho nelze nutit ke sportu, jednou z cest je třeba zvyšování  počtu hodin sportovní aktivity ve školách 
Bohuslav Rylich: „My jsme neměli pojem o tom, co jsou to peníze ve sportu. Hrávali jsme jen „za sodovku nebo za řízek“, ale zato jsme se po tréninku nebo po zápase sešli a vznikala mezi námi pevná přátelství. 
Jiří Zídek: U mě byl třeba jeden z motivačních prvků, že se budu díky vrcholovému sportu moci podívat za hranice. To byla v minulém režimu velká motivace. Opravdu se dnes nedá děti nutit ke sportu, ale úroveň fyzické připravenosti stále klesá. Myslím si, že sport je v době, kdy jsou rodiče hodně zaneprázdněni, vhodným způsobem trávení volného času, který mimo jiné učí dovednostem i týmové spolupráci. Já i Mirek Jansta jako členové vrcholného orgánu basketbalové federace budeme hledat a musíme najít recept na mládežnický basketbal.

Na poslední otázku, jak vidí prezident klubu Miroslav Jansta dalších 80 let nymburského basketbalu, odpověděl s úsměvem: „Já plánuji maximálně budoucí dvě sezony.“ Vyjádřil však názor, že je jen otázkou času, kdy nebude nadvláda Nymburka  tak výrazná: „Podle mě je nenormální situace, že Brno, Praha nebo Ostrava, bašty kvalitního basketbalu, nemají top týmy české ligy. Myslím si, že tato situace se bude postupem času měnit. Je pravděpodobné, že se do dvou tří let najde soupeř, který bude Nymburk porážet. V Nymburce se podařilo najít nejen prostředky, ale také tým schopných lidí. Lidé, to je nejcennější deviza nymburského basketbalu. V jiných městech se zatím nenašla skupina lidí, která by dokázala to co my, proto vládneme českému basketbalu takovým rozdílem.

 
vloženo: 04.09.2009 13:01 / přečteno: 13189x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.