OHLÉDNUTÍ ZA ITÁLIÍ

OHLÉDNUTÍ ZA ITÁLIÍ

V pondělí se hráči vrátili ze soustředění na jihu Itálie. Nepříjemnosti s vyloučením dvou týmů z nejvyšší italské ligy však zamíchaly pořádně karty přípravných zápasů. Sice jsme na Sicílii sehráli jen dvě utkání, ale obě byla velice kvalitní a tu byl prostor zapracovat na týmové chemii.


Na Sicílii jsme byli pozváni na dva turnaje – první měl proběhnout ve městě Reggio Calabria, druhý v Capo d’Orlandu. Bohužel necelé dva dny před naším odletem byla odebrána licence týmu z Capo d’Orlanda, klubu Orlandina Basket a tak turnaj v druhé polovině týdne vzal za své. Plán byl odletět a odehrát alespoň turnaj první – již pětatřicet let pořádaný Trofeo Sant’Ambrogio. V pondělí odpoledne, když už náš tým seděl v letadle směr jižní Itálie, odřekli účast „z politických a diplomatických důvodů“ ostatní dva týmy, které se měli zúčastnit turnaje v Kalábrii. To se ale náš tým dozvěděl až po příjezdu do hotelu. „Je to strašná situace, za pětatřicet let se něco podobného nestalo,“ řekl Cesare Sant’Ambrogio, zástupce rodiny, která turnaj pořádá. „Každý rok k nám jezdí velmi dobré týmy a úroveň turnaje jde zvláště v posledních letech rapidně nahoru, naše rodina tráví půl roku přípravami na tuto akci.“

Byli jsme tedy na místě, nicméně ani jeden ze slibovaných turnajů se nekonal a tak přišla na řadu improvizace. Po domluvách s klubem Orlandina Basket se nakonec uskutečnil „mini-turnaj“ v podobě jednoho úterního zápasu v Reggio Calabria. Ten jsme vyhráli v prodloužení 106:104 a stali se tak vítězi „mini-turnaje“. Ve středu zavelel Muli k tréninkům, a tak mohli hráči pilovat basketbalové dovednosti a pracovat na týmové souhře. Náš management se snažil improvizovat dále a vyjednat co nejvíce zápasů, aby se splnil účel pobytu, nicméně všechny týmy vzhledem k blížícímu se začátku ligy, již měli své diáře plné. Snaha přehodit datum odletu na pátek vyšla vniveč, jelikož na letech do Prahy nebyl dostatečný počet míst. Ve čtvrtek jsme se tedy rozhodli vydat směr Capo d’Orlando, kde jsme se domluvili na odvetném zápase s Orlandina Basket.

Po příjezdu do Capo d’Orlanda se přeci jenom zlepšila nálada, protože prostředí tohoto města s Reggio Calabria se nedá srovnávat. Ze špíny a hluku jsme po dvou hodinách cesty dorazili do zeleného ráje ležícího přímo u pohádkově modrého moře a to vše umocněné tím, že jsme byli ubytováni přímo na pláži.

Před večerním zápasem jsme měli šanci si v klidu popovídat s vedením Orlandina Basketu a zjistit trochu více o jejich situaci a odebrání licence na první ligu italskou federací. „Profesionální kluby v Itálii platí speciální daň a peníze z ní jsou použity na renty sportovcům v důchodu“, vysvětlil nám Francesco Venza, ředitel klubu. „Daň jsme poslední roky normálně platili a samozřejmě i letos, nicméně federace nám tvrdí, že jsme neplatili to, co jsme měli. Za prvé je to nesmysl, protože máme důkazy v podobě výpisů z účtů, že peníze odešli. Za druhé je odebrání licence neadekvátním trestem, dle řádů jsme mohli za pozdní platbu obdržet maximálně pokutu 45.000 Euro a mínus osm bodů do začátku soutěže. Rozhodně jsme neměli přijít o licenci. Zabývají se tím naší právníci, zítra (v pátek) s nimi odjíždí náš prezident do Říma celou situaci řešit. Jsme plně připraveni na sezónu, tým normálně funguje jako kdyby se nic nestalo. Jediný zádrhel byl ve zrušení turnaje, to jsme ale museli, protože účastníkem měla být i Neapol, která taktéž přišla o licenci.“, říká Venza a jedním dechem dodává: „Letos to má být naše premiérová sezóna v ULEBu, dostali jsme se do elitní čtyřiadvacítky Eurocupu, stejně jako Nymburk a tím pádem, dopadne-li vše dobře, budeme nejmenším městem hrajícím Eurocup a vyfoukneme tak toto prvenství Nymburku. Nás je totiž v Capo d’Orlandu jenom dvanáct tisíc obyvatel.“

O průběhu čtvrtečního zápasu jsme Vás již informovali – průběh byl téměř jako přes „kopírák“, stejně jako v prvním zápase se muselo prodlužovat a utkání skončilo dvoubodovým rozdílem – bohužel tentokrát v náš neprospěch. V hale bylo vidět, že město basketbalem opravdu žije, zápas sledovalo přes 2.500 diváků, kteří byli opravdu slyšet po celou dobu zápasu, zápas navíc přenášel místní televizní kanál. A protože byli Muli i jeho protějšek Romeo Saccheti spokojeni s vysokou kvalitou obou našich zápasů, domluvili jsme se na dalším utkání na nedělní podvečer.

Po páteční ranní posilovně a bazénu jsme stejně jako všichni obyvatelé Capo d‘Orlanda očekávali výsledek odvolacího řízení ve věci odebrání licence Orlandina Basket. Po druhé hodině odpolední přišla zpráva, že se rozhodnutí odkládá na středu 1.října. Mohli jsme se tedy těšit na další utkání v neděli, to ale Orlandina po našem večerním tréninku odvolala. „Dále pokračujeme v tréninku, ale hráči už jsou stejně jako celé vedení klubu z neustálého protahování rozhodnutí mírně rozmrzelí a nikdo by se tak plně nesoustředil na zápas“, komentoval rozhodnutí sportovní manažer Gianmaria Vacirca. „Více než polovina hráčů už má nabídky z jiných klubů, jsou to ale všechno osobnosti a klobouk před nimi dolů, protože nikdo z nich klub neopustí dřív, než bude rozhodnuto, tedy do 1.října“, dodává. Nutno ovšem podotknout, že se hráčům Orlandina s jistou nadsázkou nedivíme, protože život na pláži, kde mají hráči své apartmány jistě stojí za těch pár dní vyčkávání.

Vzhledem k zrušenému zápasu jsme tak dále pokračovali celý víkend v tréninkovém tempu, ke kterému nám Orlandina Basket poskytovala veškeré zázemí. Volný čas naši hráči vyplňovali příjemnou relaxací u moře.

 

 

A jak se na změnu programu týdenního pobytu na Sicílii a pobyt sám o sobě dívá náš trenér Muli Katzurin?

„Byla to velmi dobrá příležitost k tomu, aby byl celý tým pohromadě, až do této doby jsme byli bez reprezentantů. Jsem rád, že se nám podařilo zapracovat na týmové chemii, hráči se mohli mnohem lépe poznat, nebyli jsme v Nymburce, kde se po tréninku hráči rozjedou do svých domovů. Tady jsme byli neustále spolu a myslím, že to pomohlo. Vyměnili jsme některé klíčové hráče, za ně přišli jiní a je důležité, aby si všichni rozuměli a chápali, že jsme jeden tým. Samozřejmě, že jistou komplikací bylo zrušení turnajů, ale odehráli jsme dva velmi kvalitní zápasy a pojali celý týden jinak, než jsme původně plánovali, jednalo se spíše o intenzivní trénování.

Na kolik se Vám zkomplikovala předsezónní příprava tím, že jste odehráli o tři zápasy méně, než bylo původně plánováno?

„Příprava je velmi důležitá, zvláště když máte v týmu nové posily a potřebujete, aby se sehrály a zapadly. Chce to trpělivost, aby přišli dobré výsledky. Jsem si jistý, že to doženeme, teď jsme zkrátka zapracovali na něčem jiném.“

Co si myslíte o zápasech, které jsme odehráli s Orlandinou?

„Byli to dva skvělé zápasy proti vynikajícímu soupeři, který má ve svém středu velmi dobré hráče. Oba zápasy byly dost vyrovnané, dalo nám to možnost se o nás něco naučit. Byly to zápasy na vysoké úrovni, protože soupeř měl vysokou úroveň. Já jsem upřímně pozitivně překvapen z našeho výkonu, předvedli jsme velmi dobré výsledky, ačkoliv tým není ještě stoprocentně připraven. Ukázali jsme dobrý přístup a to je velmi důležité.“

 

Fotografie ze soustředění najdete ve fotogalerii zde a zde

 
vloženo: 29.09.2008 00:00 / přečteno: 13956x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.