A tým | Eurocup - 02.03.2010 20:00

Crvena Zvezda Beograd Crvena Zvezda BeogradDomácí
55
tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball Nymburk Hosté
73

Komentář k zápasu

V Bělehradě jsme sehráli stejně jako před dvěma roky vynikající zápas. Opět byl rozdíl ve skóre dvojciferný. Velice důležité utkání jsme zvládli po všech stránkách. Vynikající obrana dovolila domácím nastřílet 55 bodů i přesto, že měli 14 útočných doskoků. Crvena Zvezda však zcela propadla ve střelbě z dlouhé vzdálenosti, kdy proměnila jedinou trojku ze 17 pokusů. My jsme si vypracovali o jednu střeleckou pozici více, ale dali jsme o 9 trojek více!!! Domácí si nemohou stěžovat jen na smůlu při střelbě, jejich pozice byly volné jen v malém procentu pokusů. To je opět vizitka naší výborné obrany a také poučení z minulého zápasu v Pardubicích. K dalším našim pozitivum patří bezesporu bojovnost. Ani na vteřinu jsme nenechali domácí převzít iniciativu, neodradily nás ani ojedinělé chyby v rozehrávce a vždy jsme chybu nahradili nějakým povedeným zákrokem v obraně. Rovněž výborné bylo procento střelby trestných hodů a hodně kontrastovalo s úspěšností domácích. Ve druhé čtvrtině Štimac při šestce netrefil ani desku koše a počet míčů, které vrazily pouze do přední obroučky byl také vysoký. Jediným pozitivem domácí Zvezdy, kromě již zmiňovaných útočných doskoků, bylo procento střelby z krátké vzdálenosti. Domácí mohutnější podkošoví hráči operovali ve velké blízkosti koše a nedávali moc šancí, aby se prosadili naši pivoti i najíždějící křídla či rozehrávači. Domácí hráči si v takových situacích dokázali pod košem velice dobře vypomoci a šancí pro skórování mnoho nebylo.

Utkání jsme zvládli i velice dobře takticky. Přesně v duchu předzápasových porad jsme udržovali vyrovnaný průběh zápasu. Domácí vedli maximálně o tři body. Ve druhém poločase se už Hvězda do vedení vůbec nedostala. V průběhu třetí čtvrtiny jsme si vypracovali rozhodující náskok pravidelným navyšováním počtu nastřílených bodů a výbornou obranou, která nechávala stagnovat počet vstřelených bodů domácího týmu. Přestáli jsme i nebezpečnou situaci v první polovině poslední čtvrtiny, kdy se domácí začali bodově přibližovat. Mistrovsky jsme sehráli také poslední čtyři minuty zápasu. Naše vedení už bylo výrazné, několikanásobně převyšující ztrátu z domácího zápasu a právě v tomto čase jsme zpomalili útok a dohrávali jsme na doraz čtyřiadvacetivteřinový limit pro postupný útok. Tím jsme domácí nechávali postupně vykrvácet v kvapně ubíhajícím čase.

Jen těžko lze v tomto zápase hovořit o výrazných osobnostech utkání, protože zápas jsme sehráli výborně jako tým a to především v obraně. Právě v obraně lze jen těžko vypíchnout jednotlivce. Ale také v útoku jsme si dokázali podat míč a důkazem je čtyřnásobný počet asistencí našeho družstva. Přesto si označme individuality v zrcadle statistických údajů. Našim nejlepším střelcem byl Petr Benda s 18 body. Většinu dal ze střední vzdálenosti ze svého prostoru metr až dva před trojkovým obloukem a také na jedničku zvládl všech šest šestek. Sedm doskoků jen podtrhlo jeho výkon v útoku. Po sedmnácti bodech nastříleli Lee a Lewis. Oba zasypávali koš domácích hlavně z dlouhé vzdálenosti. Aktivitou hýřil také Mike Lenzly, který dal po dvou koších z každé vzdálenosti – tedy dvě dvojky, dvě trojky, dvě šestky a obdivuhodných je i jeho 5 obranných doskoků. Radek Nečas, který strávil na palubovce 25 minut se musel vypořádat s tvrdou obranou domácích. Dva šrámy na obličeji jsou toho důkazem. Největší radost trenéru Katzurinovi, jak bylo vidět v televizním přenosu, udělaly oba Radkovy proměněné trestné hody a jeho tři vynikající asistence zase udělaly radost všem basketbalovým fanouškům. U domácích hráčů zahrál nejlépe Stević, autor osmi bodů, měl však 9 doskoků a žádnou ztrátu. Nejlepší a jediný dvouciferný střelec Videnov sice dal 10 bodů, ale měl 4 ztráty a střelbu z perimetru 0/6. Obávaný Taylor se do zápasu nedostal. Jeho rychlost otupila naše obrana, jeho průniky vyhořely a z dálky se netrefil. Čtyři fauly ho nutily k diskuzím s rozhodčími a myšlenky mu těkaly jiným směrem než by si kouč Trifunovič přál.

Krátce k průběhu zápasu. Začátek utkání byl ve znamení úvodního oťukávání. Nám se nedařilo skórovat z bezprostřední blízkosti koše a do rychlých protiútoků nás soupeř zatím pozornou obranou nepouštěl. S výjimkou koše Arthura Leeho, kterým upravoval na 13:14. Náš rozehrávač zůstal na útočné polovině v okruhu nejméně pěti metrů jediným hráčem a Bendovu přihrávku po obranném doskoku neúspěšné trojky Kešelje bezpečně proměnil. Hra v první čtvrtině byla vyrovnaná a stejně vyrovnané bylo i skóre po prvních deseti minutách. Na začátku druhé čtvrtiny dal v rychlém sledu Lewis pět bodů (2+3) a trenér Trifunovič si hned sezval svoje ovečky na poradu. Domácím se podařilo po dvou minutách vyrovnat na 22:22 a v polovině hracího období se po třech trestných hodech dostali do vedení 25:22. Lee trojkou vyrovnal, ale Bjelica z následného protiútoku opět strhl vedení na stranu domácích. Ve vedení se Zvezda udržela až do 19.minuty, ale po celou dobu jsme byli na dostřel jediného koše. V 18.minutě jsme prohrávali 29:26, ale šest bodů Petra Bendy a trojka Arthura Leeho znamenaly vedení 35:31. Poslední body dal Radivojević, ale to nestačilo na průběžné vedení v zápase. Na úvod třetí čtvrtiny jsme si udržovali křehké vedení, které rozmnožil pěti body Lewis (2*TH+3) na 36:42. To se psala 25.minuta. Když časomíra poskočila o tři minuly, vedli jsme už poprvé o deset bodů 39:49 a při vývoji skóre a počtu vstřelených bodů obou týmů to dávalo velkou naději na úspěšný konec zápasu. Na deseti bodech rozdílu se náš náskok udržoval až do posledního našeho útoku třetí čtvrtiny. Na něj trenér Katzurin poslal na plac Láďu Sokolovského a ten z svého oblíbeného rohu proměnil trojkový pokus po výborně rozehrané útočné akci (43:56). V prvních pěti minutách čtvrté čtvrtiny jsme dali jen tři body (Lenzly trojka) a domácí se pomalu začali přibližovat. Po dvou bidech Videnova to bylo povážlivých 52:59. Jenže my jsme nezpanikařili a Lenzly další trojkou nakopl tým správným směrem. Když přidal Lenzly a Pumprla další dva body, nepomohl ani oddechový čas domácího trenéra ke vzkříšení Srbů. Taktickou hrou jsme si náskok nejen udrželi, ale dokonce jsme ho navýšili až na konečných 18 bodů.

Body: Videnov 10, Bjelica 9, Radivojević a Stević 8, Keselj 7, Taylor 6, Štimac 5, Kikanović 2 – Benda 18, Lee a Lewis 17, Lenzly 12, Nečas 4, Sokolovský 3, Pumprla 2, střelba za 2b.: 40/19 (47,5%) : 36/14 (38,8%), střelba za 3 b.: 17/1 (5,8%) : 18/10 (55,5%), TH: 21/14 (66,7%) : 18/15 (83,3%), fauly: 20:18, doskoky: 37:27, ztráty: 20:16, zisky: 6:11, asistence: 4:16, valorizace: 38:70, čtvrtiny: 15:15, 18:20, 10:21!!, 12:17

Průběh zápasu graficky  

Dvorana Pionir Beograd

Dvorana Pionir Beograd

Adresa:
Čarli Čaplina 39
Beograd

Otevřena 1973
Počet míst k sezení: 8.125

GPS: 44°48' 56" N ; 20°29'07" E

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.