A tým | Eurocup - 09.03.2010 20:00

tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball NymburkDomácí
84
Turk Telekom Ankara Turk Telekom Ankara Hosté
94

Komentář k zápasu

Utkání proti Türk Telekom Ankara se hrálo v podstatě jen pro formu. Jen velký optimista by předpokládal, že Crvena Zvezda vyhraje na Gran Canarii. Jedině kombinace našeho vítězství a prohra španělského týmu by dávala utkání nějaký náboj. Ve hře by bylo naše první místo ve skupině a tím pádem relativně snadnější soupeř Panellinios místo Bilbaa.

Možná to bylo jen zdání, ale jakoby si toho byli vědomi i naši hráči, kteří nehráli zcela koncentrovaně, i když zprávy o průběhu paralelně hraného utkání během zápasu neměli. V průběhu celého zápasu si dokázali vytvořit jen málo příležitostí k rychlým protiútokům, při kterých by dávali jednoduché koše. Turkům se dařilo v ofenzivě využívat pick and roll, které jsme naopak my neřešili dobře. Při přebrání neměli naši menší hráči moc šancí proti silově hrajícím pivotům soupeře. Především Dagli (Dudley) této nerovnosti hmotnosti a výšky dokázal využít buď ke skórování, nebo získání faulu a následným trestným hodům.  Zpočátku se tento hráč tolik neprosazoval, ale poté, co ve druhé čtvrtině konzultoval s rozhodčím, měl daleko více získaných faulů. Asi jsme začali hrát tvrdě.

V utkání jsme měli výškový handicap oproti hostujícím pivotům, ale o výsledku zápasu se rozhodovalo ve vzdálenosti větší než šest a čtvrt metru. Ankarští hráči totiž vyslali na náš koš 21 trojkových pokusů a byli úspěšní ze 62%, to znamená 13 trojek. Naši hráči proměnili jen šest ze sedmnácti pokusů. Na střelbě perimetru jsme nabrali ztrátu 21 bodů a tu jsme nemohli dohnat ani četnější a přesnější střelbou za dva body. Nejlepším trojkařem hostů byl Bekir Yarangüme, který dal šest trojek. Jeho pozice byly týmem velice dobře vypracované a proměňování bylo „snadné“. Druhým nejlepším trojkařem byl Wilson, který všechny tři své trojky dal v podstatě ze stejného místa po nacvičené akci, kdy střelec zůstal zcela sám na vrcholu trojkového oblouku. Z daleko krkolomnějších pozic střílel Mallet, ale bohužel i on proměnil dva ze tří pokusů. Za našich střelců se dokázal prosadit jen Lee (3), Lewis (2) a Sokolovský (1).

Jak už bylo v úvodu napsáno, dnes jsme si dokázali poradit s výškovou převahou a dokazují to i počty doskočených míčů. Hosté měli jen o jeden doskočený míč v obraně více než my. Úplně nejlepším na doskoku byl Petr Benda. Také v počtu ztracených míčů jsme odehráli dobré utkání. Jedenáct ztrát je solidní číslo, i když hosté byli ještě o tři lepší. Dobře jsme stříleli z čáry trestných hodů, z dvaadvaceti pokusů jsme minuli jen dvakrát, hosté z třiceti nedali sedm.

Statistiky nevypovídají mnoho o obrané aktivitě obou týmů. Je třeba napsat, že naši v obraně dnes nehráli tak, jako například v zápase proti Crvené Zvezdě v minulém týdnu. Pravdou je, že ani v zápase proti stejnému soupeři v Turecku nebyla naše obrana tak výrazná, přesto jsme dokázali soupeře porazit. „Devadesát čtyři bodů by v minulém zápase Turkům na vítězství nestačilo,“ zavzpomínal Michal Křemen na první duel těchto týmů, který skončil 92:97.

Zápasové skóre jsme otevřeli my. Za dva body byl úspěšný Radek Nečas, který hrál dnešní zápas velice dobře. Dal šest bodů (ze 4 střeleckých pokusů), ale měl 5 asistencí, což jsou vlastně poloviční koše. Pak ale dali hosté dvě trojky a jeden trestný hod a ujali se vedení 7:2. Jakoby na našich hráčích byla cítit nervozita, protože kromě dvou nepovedených střeleckých pokusů dvakrát ztratili míč. Pak se dvakrát prosadil Benda a ještě jednou Nečas a naše skóre se vyšplhalo na osm bodů. Hosté však opět udeřili z perimetru a rozdíl ve skóre byl stále více než jeden koš (8:12). Desátý bod dal Lewis povedenou smečí, a když dal Lee trojku, dostali jsme se do nejtěsnějšího závěsu (13:14). Trojka našeho plymakera byla zápalkou pro naši zvýšenou útočnou aktivitu. Najednou se na koš Turků sypal jeden střelecký pokus za druhým a hosté v obraně nestíhali. Rozdíl ve skóre se dostal na 7 bodů po naší jedenáctibodové šňůře. Podobně velký rozdíl jsme si přenesli do druhé čtvrtiny.  V ní jsme si v prvních třech minutách vypracovali náskok deset bodů, když jsme hosty jen sporadicky pouštěli do volných střel. Bekir Yarangüme nastartoval trojkou útočné manévry hostů. Ti během dalších tří minut snížili na rozdíl dvou bodů a na konci 16.minuty Dudley vyrovnal. Od té doby už nás hosté do trháku nepustili. Byli jsme sice stále ve vedení, ale jen o 2-4 body.

Do vedení se Ankara dostala ve 21.minutě po trojce Yarangümeho a až do 26.minuty se ve vedení střídaly oba týmy, přičemž rozdíl byl maximálně dva body. Bohužel v posledních dvou minutách se vedení hostů navýšilo až na 7 bodů před vstupem do poslední čtvrtiny. Sedmibodové vedení se udržovalo až do 34.minuty, kdy naději vykřesal trojkou Lee (71:75). Ovšem Yarangüme oplatil ze stejné pozice. Lewis, Sokolovský a Pumprla snížili na rozdíl jediného bodu (77:78) a už se zdálo, že dokážeme konečně soupeře stlačit bodově pod sebe. Sokolovského trojka dokázala ještě reagovat na trojku Yarangümeho, a tak ve 38.minutě byl stav 80:81. Dudley dal jen jednu šestku, ale protože se jednalo o nesportovní faul Bendy na tohoto pivota, rozehrávali hosté od středové čáry. Na konci jejich dlouhého útoku byla povedená těžká střela z perimetru od Malleta a bylo jasné, že Ankara drží otěže zápasu pevně ve svých rukách. Konečný desetibodový rozdíl už pak nic neřešil ani na tom, že my postupujeme do čtvrtfinále z druhého místa ani o tom, že Türk Telekom v soutěži končí.

Body: Lee 22, Lewis 17, Benda 12, Sokolovský 9, Pumprla 8, Nečas 6, Ricci 5, Lenzly 5 – Yarangüme 22, Dudley 16, Mallet 14, Wilson 13, Senturk 11, Lang 9, Acik 5, Sonkol 4, střelba za 2 body: 39/23:31:16, střelba za 3 body: 17/6:21/13, TH: 22/20:30/23, doskoky 25:26, fauly: 21:22, ztráty: 11:8, zisky: 7:7 asistence 16:17, valorizace: 91:107, čtvrtiny: 24:18, 19:23, 21:30, 20:23
Sportovní centrum Nymburk

Sportovní centrum Nymburk

Adresa:
Sportovní centrum Nymburk
Sportovní 1802
Nymburk

GPS: N 50° 10' 40.893" E 15° 03' 33.201"

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.