A tým | Eurocup - 31.03.2010 20:00

Bizkaia Bilbao Basket Bizkaia Bilbao BasketDomácí
46
tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball Nymburk Hosté
52

Komentář k zápasu

Ve Španělsku to byl, stejně jako v prvním zápase na palubovce ČEZ Arény v Pardubicích, souboj obran. Tentokrát byla defenzíva ještě mohutnější než v prvním zápase. Oba dva týmy nedokázaly za celý zápas v součtu nastřílet ani sto bodů. Devadesát osm bodů, které v Baskicku padly, je letos bodově nejchudší duel ze všech 152 dosud odehraných zápasů Eurocupu. Na druhém místě je pochopitelně naše předchozí klání – 106 bodů a teprve v dalším zápase, kde oba týmy nastřílely 118 bodů, nebyl zaháčkován Nymburk a Bilbao. Čtyřicet šest bodů na domácí palubovce, to je letos nejhorší vizitka útoku ze všech týmů a pouze jeden tým nastřílel ještě méně bodů a to Valencia 44 bodů v Le Mans.

V zápase na palubovce Bilbaa jsme se výrazně zlepšili především na doskoku. V konečném účtování to jsme zaostali pouze o jeden doskok! Bohužel jsme o trochu více chybovali, za první tři minuty zápasu jsme měli už čtyři ztracené míče. Postupem času se však naše hra zpřesnila. Výborná byla naše poziční hra, ponejvíce v první čtvrtině jsme vychytávali přihrávky domácích a mohli jsme tak zakládat protiútoky. Oba dva týmy si v tomto utkání daly záležet na návratu do obrany a rychlých protiútoků nebylo mnoho. Snad jen na začátku padly všechny první čtyři koše po rychlejším přenesení hry. Většina útočných akcí se hrála „do plných“ a tam se oba týmy překonávaly v preciznosti své obrany. I proto body příliš nepřibývaly. Ovšem obrana byla nejen tvrdá, ale i slušná. Za celé utkání bylo odpískáno 35 faulů a házelo se jen 17 trestných hodů.

Do základní sestavy trenéra Katzurina nastoupily dvě stálice nymburského týmu: Petr Benda a Arthur Lee. Oba dva hráči na opačném postu (pivot – rozehrávač) nechyběli v základní pětce ani v jednom ze čtrnácti zápasů. Do této chvíle byl třináctkrát od první minuty na palubovce Radek Nečas. Dnes přepustil místo Philu Riccimu (poprvé v této sezoně). Skóre zápasu otevřel právě Ricci střelou ze střední vzdálenosti. Na úvod první čtvrtiny jsme dvakrát doskočili v útoku míč, ale ani jeden opravný útok jsme nedotáhli k bodovému vyjádření. Naopak po bloku Chrise Warrena trestal z rychlého protiútoku Mumbru. Domácí se nakonec ujali mírného vedení o dva body, ale pak kontroval Lewis z trojky, když domácí obránci zdvojili Arthura a nechali našemu křídlu příliš mnoho prostoru. Vedli jsme 7:6 a když se po chvíli Benda prorval pod koš bylo to 8:9 pro nás. Pak se výborně uvolnil Banić a zpod koše snadno skóroval. Do vyrovnání dotáhl zápas Lee, který trefil rychlou trojku z těžké pozice. Před první přestávkou přeci jen Bilbao strhlo jedním trestným hodem vedení na svou stranu. Ve druhé čtvrtině jsme začali výborně. Oba dva koše padly z bezprostřední blízkosti. Zatímco prvnímu Nečasovu dopomohla výborná orientace při dopíchnutí míče, druhému Leeovu předcházel slalom mezi obránci až do koše. Čas na hodinách ubíhal pokojným tempem a domácí měli stále ve druhé čtvrtině nulu v počtu vstřelených bodů. Ve 13.minutě jsme vedli 16:13, škoda jen, že jsme ztracené míče nepřetavili na body, mohli jsme mít o 6-8 bodů více. Za stavu 13:18 házel Lee tři trestné body za faul při střelbě za tři body a všechny pokusy proměnil. To už se psala 16.minuta a domácí byli stále bez bodu. Teprve v čase 15:52 dalo Bilbao první koš ve druhé čtvrtině. Autorem byl Blums a jeho trojka by se dala klasifikovat jako šťastná. Naše obrana v těchto chvílích byla účinná a slušná, měli jsme jen dva týmové fauly. Bodový rozdíl jsme těsně před koncem poločasu vytáhli po trojce Křemena až na deset bodů 16:26, ale poslední slovo patřilo Baničovi a jeho trestným hodům.

Po změně stran přišel očekávaný nápor domácích. Prohrávali o 8 bodů a jejich dvanáctibodový náskok se chvěl v základech. Bilbao byla najednou agresivnější na obou stranách hřiště. Nedokázali jsme si poradit s jeho obranou a hořeli jsme i ve své obraně. Už v první minutě třetí čtvrtiny jsme měli na svém kontě dva fauly a v čase 23:14 jsme už vyčerpali kvótu pro čtvrtinu. Na útočné polovině nás zlobil především Seibutis, který se uvedl košem s faulem a za stavu 23:28 zůstal volný na vrcholu trojkového oblouku a přidal další tři body. Baničovi se podařilo vyrovnat (28:28) a trenér Katzurin si vzal oddechový čas. Hosté trochu ztratili zábrany a zkušený Mumbru poměrně nepříjemně odstrčil Lenzlyho při trojkové střele. Naše nižší křídlo díky tomu přidalo z jednoho útoku čtyři body. Pak přišla vynikající spolupráce tří našich hráčů – Benda doskočil, Sokolovský nahrál Pampimu a ten dunkoval do koše domácích (28:34). Hned bylo veseleji. Domácí začali hrát trochu na udržení skóre v poslední zápase a dvakrát nestihli zakončit v časovém limitu pro postupný protiútok. V podobném duchu se nesl i začátek poslední čtvrtiny, ale bohužel skórovali domácí. Do vedení se dostali po špičkové přihrávce Hervelleho (41:40). Nedařilo se nám hlavně při střelbě z dlouhé vzdálenosti, ale bodový rozdíl byl jen jeden bod. Čtyři minuty před koncem zápasu se na výlet pod koš vydal Lee a míč nakonec do obroučky razantně uklidil Ricci. V dalším útoku už náš rozehrávač reparát složil – 43:46. Domácí po spolupráci pivotů snížili o dva body, ale čtyři body Pampiho, první po úniku po zadní lajně a druhý po rychlém přenesení hry znamenal +5 bodů náskoku. Po dvou šestkách Lenzlyho jsme vedli 45:52, ale na pět bodů, které by nám stačily k postupu už bylo málo času. Pomocí taktických faulů jsme čas zrychlit nemohli, protože jsme v poslední minutě měli spáchaný jen jeden faul. Domácí nám svým dlouhým útokem nedali šanci získat míč do držení a nedali nám šanci náskok ještě navýšit.

Body: Banič 12, Mumbru 10, Seibutis 8, Blums 5, Warren 4, Rodrigues 3, Hervelle a Salgado 2 – Lee 12, Benda 10, Lenzly 8, Pumprla a Ricci 6, Lewis 5, Křemen 3, Nečas 2; střelba za 3 body: 16/2:18/4; střelba za 2 body: 35/17:38/17, TH 9/6:8/6, doskoky 32:31, ztráty: 19:15, asistence: 8:11, čtvrtiny: 13:12, 5:14, 17:10, 11:16

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.