A tým | Mattoni NBL - 22.05.2010 19:00

BK Synthesia Pardubice BK Synthesia PardubiceDomácí
56
tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball Nymburk Hosté
70

Komentář k zápasu

Utkání, které mělo být reparátem za zápas ve středu, už probíhalo podle předpokladů a zásluhou výborné obrany jsme postoupili do dalších bojů.

Obě zahajovací pětice doznaly změnu. Do naší sestavy se dostal po zranění Arthur Lee. Na domácí straně byly změny větší. Předně nemohl nastoupit pro zranění Petr Bohačík. Za druhé Jan Slowiak poslal na úvodní rozskok jinou základní sestavu. V ní Martina Sýkoru doplnili čtyři Češi. Do zápasu vstoupil dobře náš specialista na střelbu proti Pardubicím Ron Lewis. Z pravé strany se z delší vzdálenosti neminul. Po minutě nevyšla spolupráce našich podkošových hráčů Bendy a Nečase, když jedinou vadou na kráse, bohužel dost podstatnou, bylo, že Nečas ani Benda nedali koš. Trestal Tomáš Tóth. Druhým hráčem, který se prosadil byl David Marek, který nakonec během prvního poločasu nastřílel 9 bodů ze pardubických sedmnácti. Domácí vedli v polovině 4.minuty 6:4 a možnost navýšit skóre měl Sýkora trojkou. Tak, jak bylo v první polovině pravidlem, nedal a z protiútoku trestal Michal Křemen, který využil chvilkové nepozornosti právě Sýkory. Stačilo, aby měl jeho obránce na chvíli ruce dole a Michal se zapsal jako úspěšný trojkový střelec. V té době asi nikdo nepředpokládal, že toto bude jediná úspěšná trojka prvního poločasu. Po Pospíšilově ztrátě se průnikem prosadil Lee a pak Petr Benda ze své pozice těsně před trojkovým obloukem přidal náš 11.bod. Pospíšil sice snížil na 8:11, ale pak se opět prosadil náš pivot. Nejprve ho nechali domácí dvakrát doskočit nepovedenou střelu a po té úplně ze stejného místa jako 11.bod, proměnil další střelecký pokus. To už pochopitelně nevydržel domácí trenér Slowiak a svolal hráče k time outu. Nymburk totiž úsek mezi 4. a 8.minutou vyhrál 11:2. Při oddechovém čase nabádal k trpělivému útoku: „Hledejte pozice, jsou tam!“ Také věřil, že úspěšnost střelby z perimetru se zvýší: „Nepadly trojky? Ono to přijde!“ Za poslední necelé tři minuty, které zbývaly od time outu do konce první čtvrtiny, už dal jen David Marek rozloženou trojku (koš s faulem). Podle skóre bylo vidět, že v první čtvrtině dominovaly obrany, jen těžko se hledaly volné pozice. Důkazem budiž úspěšnost střelby z pole: Pardubice 24%, Nymburk 46%. Domácí měli poměrně dost útočných doskoků, ale jejich efektivita nebyla velká.

Ve druhé čtvrtině se ještě více prohloubil rozdíl v kvalitě obrany obou týmů. Naše defenzíva pracovala v podstatě bez chyb, důkazem je pouhých 6 bodů, které Pardubice nastřílely za deset minut druhé čtvrtiny. Na začátku hracího období se nejprve prosadil přes Hamptona Ricci, potom opět náš pivot využil toho, že ho bránil nejmenší muž zápasu Wright. Mezi tím Lenzly zblokoval Arnolda a vůbec mu nevadilo, že výškový rozdíl je 17 cm! Dvaadvacátý bod dal Radek Nečas ze „třetího útoku“, když před tím dva naši hráči doskočili míč v útoku. Všechny naše koše v prvních třech minutách druhé čtvrtiny padly po výborné přihrávce na volného hráče v prostoru pod košem. Velice často jsme využívali přebrání hráčů Pardubic po cloně. Další koš přidal Lenzly po průniku a Soky po pivotmanském způsobu přes hlavu. Za stavu 15:28 se snažil trenér Slowiak zastavit nepříznivě vyvíjející se utkání oddechových časem. Emotivněji než při prvním time outu kritizoval špatnou obranu svých hráčů a poukazoval na snadné koše Nymburka. Nebyl spokojený ani s prací pod košem: „Box out!! Vy tam jenom lítáte!!,“ zvýšil hlas trenér. I přes poradu, nedokázali domácí naše útočné snahy zastavit. Nejprve si Pampi zaběhl za obranu a smečí zvýšil na 15:30, pak si Soky vyvěsil svého obránce a skóroval a 34.bod přidal Pampi opět smečí, když ho našla Philova přihrávka pod košem. Celá druhá čtvrtina byla o naší vynikající obraně, hráli jsme s větší chutí i nasazením a domácí si ani neškrtli. Jejich úspěšnost střelby z pole ještě poklesla a dostala se až na hodnotu 21% (34/7), přičemž trojky 0/16. Vyhráli jsme rovněž na doskoku 24:18 a byli jsme lepší i v počtu ztracených míčů 8:5. Na střelecké listině našeho týmu mělo všech devět hráčů, kteří nastoupili, jiné číslo než nula. Na straně domácích měl Marek 9 bodů a další čtyři hráči po dvou bodech.

Do druhého poločasu vstoupili domácí s agresivnější obranou a v samotném úvodu protrhl Hampton i střeleckou smůlu z perimetru. Náš první koš druhého poločasu se rekrutoval z Bendova zisku a Arturova zakončení. Dalším našim bodům předcházely výborné rychlé přihrávky do volného prostoru. Ve 23.minutě jsme už vedli rozdílem třídy o 26 bodů (46:20). Pak jsme přeci jen trochu polevili a hráli jsme jen to, co bylo potřebné na udržení dostatečného odstupu. Udělali jsme několik chyb v útoku, především v přihrávkách a domácí snížili na dvacetibodový rozdíl. Ve 26.minutě byl rozdíl 17 bodů (31:48) a Pardubice zkusily vytáhnout obranu. Vyvezení míče zbylo na Michala Křemena, ale jak se mohli všichni přítomní přesvědčit, Michal driblovat umí. I přes velkou snahu bránícího hráče se naše křídlo, jako zkušený rozehrávač, dostalo přes půlící čáru a možná jako poděkování Mike Lenzly trojkou upravil na 31:51. V poslední čtvrtině měli opticky více ze hry domácí, častěji stříleli a protože naše obrana už nedosahovala kvality z druhé čtvrtiny, náskok se trochu snížil. Ovšem v play-off nezáleží na počtu nastřílených bodů, ale počítá se jenom vítězství. My jsme si mohli připsat poslední třetí a zajistit se tak postup do finále. Na svého soupeře si musíme počkat do úterý.

Body: Marek Martin 13, Hampton Maurice 12, Pospíšil Zbyněk 7, Arnold Marcus 6, Sýkora Martin 6, Wright Derek Steven 6, Peterka Ondřej 2, Tóth Tomáš 2, Vošlajer Tomáš 2 - Benda Petr 13, Křemen Michal 12, Lee Arthur 11, Ricci Philip 9, Lenzly Mike 8, Sokolovský Ladislav 6, Lewis Ronald 5, Pumprla Pavel 4, Nečas Radek 2, Valc Petr 0; střelba 3b.: 26/4:17/6; střelba 2b.: 41/16:43/21; TH: 16/12:13/10; doskoky: 34:38; chyby: 15:19; čtvrtiny: 11:15, 6:21, 22:22, 17:12; rozhodčí: Dolinek Ivo, Paulík Robert, Hruša Petr; komisař: Šmíd Pavel; 2530 diváků; nejlepší hráč: Benda Petr

 
 

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.