A tým | Mattoni NBL - 28.05.2010 18:00

tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball NymburkDomácí
85
BK Prostějov BK Prostějov Hosté
70

Komentář k zápasu

V prvním poločase vyrovnaný zápas se rozhodl po změně stran. V celém druhém poločase jsme hráli výborně v obraně, nedovolili jsme hostům žádnou kloudnou akci. Jakmile se dostal náskok nad deset bodů bylo jasné, že dnešní zápas skončí podle našeho přání. Orli sice ještě trochu zahrozili, když stáhli náskok na osm bodů, ale tentokrát jsme vzápětí  kontrovali a utkání dovedli do vítězného konce. 


Komentář k utkání ze serveru NBL.CZ
Výpadek ve třetí čtvrtině stál Prostějov lepší výsledek v prvním finálovém střetnutí. Nymburk po nástupu do druhé půle zasypal soupeře kanonádou, vyhrál desetiminutovku o třináct bodů a rozhodl utkání.
Nymburk se přitom do zápasu dostával pomaleji. Prostějov v úvodu mírně vedl, ale skóre se drželo na minimálním rozdílu.
Podobný průběh vydržel do dvacáté minuty s tím rozdílem, že ve druhé čtvrtině byl o krok napřed Nymburk.
Na palubovce se odvíjela nemilosrdná bitva, na hráčích byla patrná vysoká motivace, ale i nervozita z důležitosti prvního duelu. Nesportovní chybu si připsal Hyzy, ošklivým faulem na Pumprlu se prezentoval Lawrence, jako papíroví čertíčci vylétli v přerušené hře Sokolovský a později Slezák...
To všechno muselo ale diváky ohromně bavit. Hrál se basket s vysokým nasazením, tradičně výborné domácí publikum motivoval neméně dobrý kotel Orlů. Prostějov nedokázal využít absence domácího rozehrávače Arthura Lee, kterého výborně zastoupil Lenzly.

Komentář k utkání ze serveru IBASKET.CZ
Basketbalisté Nymburka vykročili za sedmým titulem v české lize dnešní výhrou nad Prostějovem 85:70 v prvním díle finálové série. Šestinásobní mistři rozhodli o svém úvodním triumfu až po přestávce, když v třetí čtvrtině odskočili až do patnáctibodového vedení.
Prostějov se celou první čtvrtinu ještě vezl na vlně euforie z úterního vyřazení Nového Jičína v rozhodujícím pátém semifinále. A tápající Nymburk, který dnes vstoupil do osmé finálové série za sebou, dlouho vymýšlel, jak čelit jeho slušné ofenzivě.
Domácí od začátku svým výkonem držel spolehlivý pivot Benda, ale Nymburku se hlavně v první desetiminutovce nedařilo v obraně, kterou většinou drtí své soupeře na české scéně. Především hbitý střelec Veikalas a Landry pod košem Středočechům dělali velké problémy.
Nymburk hledal rytmus i v útoku, bez zraněného klíčového rozehrávače Arthura Leeho byla jeho hra chvílemi hodně nesourodá. Jako by domácí strašily vzpomínky na prosincový vzájemný zápas, kdy Prostějov senzačně vyhrál o 28 bodů.
Favorizovaný Nymburk se k tradičnímu náporu nadechl až od druhé čtvrtiny, byť dlouho soupeři nedokázal zasadit rozhodující úder. Prostějovští tři dny po vypjatém duelu v Novém Jičíně našli zbytky sil a pokaždé se dokázali do zápasu vrátit. Domácí byli stále ve vedení, ale to se před poločasovou pauzou ztenčilo pouze na dvoubodový rozdíl.
Až po přestávce Nymburk svého soupeře začal výrazně přehrávat. Po pěti minutách se domácím povedla první velká šňůra a po deseti bodech za sebou odskočili do trháku 59:45.
Nymburku vyšla sázka na rychlou hru v útoku, jeho hráči se dostávali k lehkým košům a vedli až o 15 bodů. Nerozhodil je ani tvrdý faul hostujícího Lawrence na unikajícího Pumprlu, který vyvolal hodně emocí. V dresu domácích se energickým výkonem blýskl i Slezák, jehož kouč Katzurin v semifinále s Pardubicemi vůbec nepostavil.
Prostějov se ale odmítl vzdát bez boje. Jeho hráči na začátku poslední části za dvě a půl minuty stáhli narůstající manko o osm bodů, ovšem zkušení domácí rychle zahnali obavy z možného závěrečného dramatu.
V útoku se opět chytili a rychle znovuzískané dvojciferné vedení jim zajistilo klidný závěr. Trenér Katzurin navíc na konci mohl šetřit klíčové hráče na sobotní pokračování série.

Komentář k utkání ze serveru BKPROSTEJOV.CZ
Prostějovští Orli dnes zahájili na palubovce polabského celku ČEZ Basketball Nymburk finálovou sérii hranou na čtyři vítězná utkání. Ačkoliv měli naši borci jenom dva dny zápasového volna mezi semifinálovým a finálovým bojem, nebylo to na nich v úvodu zápasu znát. Velice dobře totiž do utkání vstoupili a poměrně snadno se ujali vedení. Bohužel s ubíhajícími minutami a to i přes vysokou rotaci hráčů, se projevila únava a domácí přebrali iniciativu. Už ve druhé čtvrtině se tak ujali vedení a nám se jenom díky šestibodové sérii podařilo stáhnout poločasový stav na 41:39. Ve druhé polovině zápasu a zejména pak ve třetí čtvrtině se projevila převaha domácích, kteří byli lepším týmem a odskočili na dvouciferný náskok. V závěrečné čtvrtině se nám ještě podařilo stáhnout pod tuto desetibodovou hranici, ale to už bylo opravdu poslední vzepětí Orlů. Utkání jsme tak nakonec prohráli poměrem 70:85.
   Finálovou sérii hranou na čtyři vítězné zápasy začal dnešní první zápas na palubovce soupeře, na který naváže zítřejší druhý zápas. V tomto úvodním duelu, ve kterém postrádal nymburský trenér ústředního rozehrávače Arthura Lee, měli prostějovští Orli opravdu dobrý vstup do utkání. Sérií šesti bodů se poměrně snadno usadili ve vedení 6:2 a díky přesným střelám z perimetru se po většinu času drželi v čele. Teprve až závěrečná sekvence této části přinesla vyrovnání a první čtvrtina nakonec skončila poměrem 23:23.
   Zatímco v první čtvrtině jsme dobře stříleli z perimetru a v samotném úvodu jsme se dokázali prosazovat zpod koše, s přibývajícími minutami utahovali domácí obranu a nás stály útočné kombinace čím dál tím víc sil. Především hráč posledního semifinálového utkání Kyle Landry měl s obranou Petra Bendy co dělat, což potvrdil i trenér Orlů. „Osobně byl pro mě Benda nejlepším hráčem utkání, protože dokázal zastavit naše podkošové hráče. V útoku jsme se tak přes tohoto pivota nemohli dostat a celkově jsme tak dnes byli v podkošovém prostoru špatní,“ všimnul si trenér Bálint. Nymburk tak poměrně efektivně zastavoval naše útočné kombinace a sám podnikal útoky do naší defenzívy. V té se prosazoval především z vnitřního prostoru a v průběhu druhé desetiminutovky se tak dostal do osmibodového vedení. Nám se ale naštěstí podařilo před polovinou utkání tento náskok domácích snížit a dobrou hrou a sérií 6:0 jsme stáhli na rozdíl jediného koše 41:39.
     Ačkoliv byly uplynulé dvě čtvrtiny hodně vyrovnané, třetí desetiminutovka byla pravým opakem a to ve prospěch domácích. Ti do této části vstoupili poměrně důrazně pěti body kapitána Sokolovského a velice rychle odskočili na devítibodový rozdíl. My jsme pak sice srovnali krok a mírně stáhli, ale sekvence mezi čtvrtou až šestou minutou byla pro nás doslova katastrofální. Vše odstartovalo nesportovním faulem rozehrávače Lawrence a skončilo osmibodovou sérii domácích. Ti tak odskočili na dvouciferné, konkrétně dvanáctibodové vedení 57:45 a Orli už trochu ztratili víru ve vítězství. Když se navíc začali trefovat domácí i z perimetru, dostali jsme se až do patnáctibodového deficitu, kterým taky skončila třetí desetiminutovka 66:51. Tuto část jsme tak prohráli poměrně výrazně 12:25 a v celkovém měřítku dnešního zápasu to byla klíčová čtvrtina.
   I když našim Orlů i při vysoké rotaci moc sil už nezbývalo, dali do závěrečné periody všechno. Zlepšili pohyb v obraně a zpřesnili střelbu v útoku. Poměrně snadno a rychle jsme se tak osmi body v řadě dostali na sedmibodový rozdíl 67:61 a trenér domácích si vyžádal oddechový čas. Ani po něm se ale domácí neprosadili a naši Orli měli možnost snížit trestnými hody na pět bodů. Bohužel kvalitní exekutor trestných hodů Kyle Landry ani jednu střelu neproměnil a podle hesla nedáš, dostaneš se soupeř znovu nadechnul a pěti body v řadě opět překročil dvoucifernou hranici. To bylo bohužel naše poslední vzepětí a v následujících minutách se už zápas opravdu dohrával. Domácí ještě trochu navýšili své vedení a zápas tak nakonec skončil patnáctibodovým rozdílem 85:70. Závěrem je potřeba říct, že i když je rozdíl patnáctibodový, zápas byl tři čtvrtiny hodně vyrovnaný, o čemž svědčí dvě plichty (1. čtvrtina-23:23, 4. čtvrtina-19:19) a jedna porážka o koš ve druhé čtvrtině (18:16). Zápas tak bodově opravdu rozhodla třetí část, kterou ve které jsme soupeři nestačili. Nezbývá, než se vyvarovat dnešních chyb a zítra se znovu pokusit o úspěch na polabské palubovce.
Sportovní centrum Nymburk

Sportovní centrum Nymburk

Adresa:
Sportovní centrum Nymburk
Sportovní 1802
Nymburk

GPS: N 50° 10' 40.893" E 15° 03' 33.201"

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.